Lietuvių ir ukrainiečių menininkai pristato „Nemigą“

Kultūra

Lapkričio 9 d., trečiadienį, 19 val., Klaipėdos kultūros fabrike Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ pristato premjerą – garso ir judesio spektaklį „Nemiga“. Tai – keturių Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų bendras darbas, sukurtas per nuotolį ir analizuojantis nemigos temą.

Donato Bielkausko nuotr.

Keli mėnesiai kūrybinio proceso būnant atskirai ir matantis tik zoom platformos pagalba, net nežinant, ar pavyks galiausiai spektaklį parodyti gyvai. Toks kūrybinis procesas lydėjo keturis kūrėjus Yana Shliabanska ir Mariya Salo iš Ukrainos bei Donatą Bielkauską ir Petrą Lisauską iš Lietuvos. Ir štai jau kelios dienos, kaip jie dirba kartu Lietuvoje, o lapkričio 9 d. savo jungtinį kūrybinį rezultatą pristatys Klaipėdos žiūrovams.

Šio spektaklio kūrybine ašimi tapo nemigos idėja. Mintis sujungti skirtingas patirtis turinčius menininkus ir reflektuoti jų išgyvenamą nemigą ir nerimą karo akivaizdoje kilo prodiuserei Godai Giedraitytei ir garso menininkui Donatui Bielkauskui. Bendradarbiaujant su Viktoru Rubanu, šokio kūrėju ir prodiuseriu iš Ukrainos, prie projekto prisijungti buvo pakviestos dvi Ukrainos kūrėjos.

Nemiga – tai priešprieša miegui. Tai – būsena, kurioje nuolat esame budrūs… nes virš galvų krinta raketos ir bombos, ir tu negali sudėti bluosto… bet, iš kitos pusės – turi būti visada pasiruošęs.

Tai – pasipriešinimo ženklas, neleidžiantis užmigti karo akivaizdoje ilgainiui atsirandančio abejingumo, nuobodulio, rutinos jausme. Negalima ištrinti atminties…

Nemiga, tai ir bėgančių nuo karo žmonių palydovas, tai ir priimančių pabėgėlius žmonių bendražygė. Karo akivaizdoje mes nebemiegame, nes esame nuolatinėje būdravimo būsenoje.

Garsines interpretacijas šia tema ir vedami asmeninių patirčių Yana Shliabanska kūrė Paryžiuje, kur pasitraukė prasidėjus karui Ukrainoje, o D. Bielkauskas – Klaipėdoje. Šiandien jų itin stipri muzika tampa pagrindu choreografiniams dviejų šokėjų sprendimams. Dar vos prieš keletą dienų Mariya repetavo raketų apšaudomame Lvove, o Petras Lisauskas Molėtuose. Dabar kartu plėtoja savo solo partijas Klaipėdoje, kurios susijungs į vientisą 45 minučių trukmės spektaklį.

Šviesas spektakliui kuria šviesų dizaineris Stasys Jamantas ir D. Bielkauskas. Po premjeros Klaipėdoje spektaklis bus parodytas Kaune, Šiauliuose ir Alytuje.

Spektaklio pastatymą parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Bilietus į spektaklį platina www.bilietai.lt

Ukrainos piliečiai kviečiami aplankyti spektaklį nemokamai, bet būtina registracija: Реєстрація на виставу „Безсоння” для українців Литви | Registracija į spektaklį „Nemiga“ ukrainiečiams Lietuvoje (google.com)

***

Tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų šalių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, naujojo cirko, performanso, muzikos ir vizualaus meno kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir ugdo publiką suprasti ir vertinti šiuolaikinę meno raišką.

„Plartforma“ ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, 2019-2021 m. įtrauktas į Strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. jis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“ ir finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This