Kokie pokyčiai laukia ketvirtokų ir aštuntokų?

Švietimas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) parengė Švietimo įstatymo pakeitimus, kuriuos pristatė trečiadienį.

Pagal siūlomas pataisas nuo 2024-2025 mokslo metų mokinių pasiekimų patikrinimai tampa visuotini 4 klasėje, kai jie baigia pradinio ugdymo programą, ir 8 klasėje, kai mokiniai baigia pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį.

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.

Jau dabar Švietimo įstatyme yra numatyta, kad mokiniams, nepasiekusiems patenkinamo pasiekimų lygmens nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų metu, mokyklos turėtų teikti reikalingą mokymo(si) pagalbą. Tam yra suplanuotos ir papildomos lėšos 2023 m. biudžete. Todėl svarbu užtikrinti, kad visi 4 ir 8 klasių mokiniai dalyvautų nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose, teigiama ŠMSM pranešime.

Taip pat siūloma nustatyti, kad pagrindinis išsilavinimas būtų įgyjamas ne tik baigus pagrindinio ugdymo programą, bet ir išlaikius pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus (PUPP) patenkinamais pažymiais, t. y. bent 4 balais. Ši nuostata būtų pradėta taikyti 2025 m. baigiantiems dešimtą / II gimnazijos klasę. 

Pirmieji pokyčių naudą pajus ir daugiau pagalbos sulauks dabartiniai aštuntokai.

Šiais mokslo metais iš nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo surinkę keturis ir mažiau balų, šie mokiniai nuo 2023 metų rugsėjo, jau būdami devintokai, sulauks papildomų konsultacijų. Būdami dešimtokais, 2025 metų pavasarį jie laikys pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus (PUPP). Tam, kad baigtų pagrindinį ugdymą (10 klasių), jiems reikės patikrinimo metu pasiekti bent slenkstinį lygį, t.y., gauti bent 4 balus.

Nepasiekę šio žemiausio lygmens, mokiniai turės galimybę susistiprinti žinias ir perlaikyti PUPP dar tais pačiais mokslo metais. Šiuo metu galimybės perlaikyti patikrinimą nėra. Mokiniams taip pat galės būti siūloma kartoti 10-ąją / II gimnazijos klasės kursą gimnazijoje arba profesinėje mokykloje, arba atskirai mokytis konkretaus dalyko ir taip pasirengti pasiekimų patikrinimui kitais metais.

„Svarbiausias tikslas, kad mokiniai į III gimnazijos klasę ateitų pasirengę mokytis joje, o vėliau sėkmingai užbaigtų vidurinio ugdymo programą. Svarbu, kad mokiniams būtų teikiamos profesionalios karjeros konsultavimo paslaugos, kurios laiku padėtų atpažinti turimus polinkius ir pasirinkti giliau mokytis norimus dalykus arba rinktis baigti vidurinį ugdymą kartu įgyjant profesiją”, – pranešime pažymi švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Nuo 2024-2025 mokslo metų baigiant II gimnazijos klasę būtų tikrinami lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir gimtųjų kalbų ir literatūros (tik tautinių mažumų mokyklose) pasiekimai, ateityje taip pat gali būti vertinami visuomeninio ugdymo, gamtos mokslų ar užsienio kalbų pasiekimai. Dėl konkrečių dalykų, kurių pasiekimų patikrinimai vyktų konkrečiais mokslo metais, sprendimą priimtų švietimo, mokslo ir sporto ministras.  

Nuo 2029–2030 mokslo metų mokytis gimnazijos III klasėje galės išlaikiusieji pasiekimų patikrinimus  ne mažiau kaip 5 balais (pasiekę patenkinamą pasiekimų lygmenį).

Mokiniai, gavę 4 balus, galės mokytis savo gimnazijoje, jeigu į vidurinio ugdymo programą įtraukti profesinio mokymo programų moduliai. Nesurinkusiems nė 4 balų, bus galima perlaikyti testą tais pačiais mokslo metais, taip pat bus galima kartoti kursą toje pačioje mokykloje ar profesinėje mokykloje.

Šie pakeitimai aktualūs dabartiniams ketvirtokams. Šiai ketvirtokų kartai nuo 2023 metų rugsėjo (nuo pat 5 klasės) bus teikiama papildoma mokymosi pagalba tais atvejais, jei nacionalinių pasiekimų patikrinimai atskleis mokymosi spragas. Jiems atėjus į dešimtą klasę, atsirastų būtinybė PUPP išlaikyti bent 5 balais, jei norima toliau mokytis gimnazijoje.

Reikalavimai baigti pagrindinio ugdymo programą ar tęsti mokslus profesiniame mokyme išliks tokie patys – pasiekti bent slenkstinį pasiekimų lygmenį.

1 Comment

  1. Diana Burneikiene

    O kaip turi islaikyti testus mokiniai su spec.poreikiais jeigu jiems jie yra nustatyti ,o jokia pagalba nera teikiama ir nera ruosiamas individualus mokymo planas nera priskirtas padejejas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Prasideda ketvirtokų ir aštuntokų pasiekimų patikrinimas

Antradienį Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose prasideda Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP), kuriame dalyvaus daugiau nei 57,9 tūkst. mokinių iš 783 ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

ELTA

Švietimo darbuotojų profsąjunga raštu informavo Vyriausybę ir ministeriją apie tikrojo streiko pradžią

Pirmadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) raštu informavo Vyriausybę ir Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), kad tikrasis streikas prasidės rugsėjo ...
2023-09-18
Skaityti daugiau

Švietimas

Patvirtinta nauja mokinių lankomumo tvarka

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pranešė parengusi Mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarką. Ji esą parengta ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This