Kviečia švęsti šv. Martyno dieną

Kultūra

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras primena, jog lapkričio 11-ąją minima šv. Martyno diena ir ta proga klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia į tris dienas truksiančius renginius, pavadintus „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“. 

Šventės metu, lapkričio 11-13 dienomis, Klaipėdoje žada būti gausu linksmybių: vyks keturios vakarinės, legendomis apipintos ekskursijas su žibintais, Etnokultūros centras džiugins tradiciniais naktišokiais ir dainomis, kvapą gniaužiančiais triukais kaitins ugnies šou pasirodymai ir, žinoma, visus sušildys skanios žąsienos patiekalai uostamiesčio restoranuose ir kavinėse. 

Mažosios Lietuvos istorijos mėgėjai žino, kad Šv. Martyno diena buvo švenčiama būtent šiame krašte. Tai buvo paskutinė kalendorinė rudens šventė, žyminti žemės ūkio samdinių samdos laiko pabaigą. Tai buvo džiaugsminga diena, kai žmonės švęsdavo užbaigtus darbus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Martynas artimai siejamas su bažnyčia, jis buvo vyskupas, taip pat darė gailestingus darbus, nugulusius įvairiose legendose. Nuo XV a. protestantiškuose kraštuose vietoje šventojo Martyno imta minėti reformatoriaus Martyno Liuterio asmenį. Su M. Liuterio asmeniu siejamas ir Martyno vardo paplitimas Mažojoje Lietuvoje.

Ši diena buvo gausiai apipinta legendomis ir tradicijomis. Labiausiai paplitusi – eisena per miestą nešant žibintus, tarsi simboliškai atvaizduojant Šv. Martyno keliones. Ši tradicija Mažojoje Lietuvoje – vokiškosios kultūros rudimentas. Eitynės su žibintais simbolizuoja šventojo žinios nešimą: „Kas pasidalina su kitu, tas laimi“. Tamsą perskrodusi žibinto liepsna įžiebdavo viltį ir tikėjimą žmogaus gerumu.

Šią dieną mūsų senoliai taip pat užsiiminėdavo burtais. Buvo sakoma, „Jei Martynas su ledu, tai Kalėdos su bradu (purvu), jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu“; „Martynas ant ledo, Kalėdos ant vandens“. Taip pat tikėta, jei lapkričio 11 -ąją giedra – tai ateinanti žiema bus labai šalta.

Kadangi Martyno šventė glaustai siejosi su Mažosios Lietuvos feodaline santvarka (atsiskaitymai su samdiniais), besikeičiant ekonominėms ir socialinėms sąlygoms šios šventės reikšmė Klaipėdos krašte sumenko.

Vienas pagrindinių šios šventės simbolių buvo žąsis. Martyno dieną samdiniams dovanojo žąsis kaip padėkos ženklą, o susėdę prie šventinio stalo džiaugsmingai vaišindavosi žąsienos patiekalais. Mažosios Lietuvos gyventojai savaitę prieš Šv. Martyną savas žąsis primaitindavo ir aptverdavo mažesniame aptvare, kad nenusibėgiotų, o dideliuose Klaipėdos krašto jomarkuose buvo galima įsigyti žąsų.

Lapkričio 11 -13 d. Klaipėdoje net 17 uostamiesčio restoranų ir kavinių, specialiai gamins įvairius žąsienos patiekalus, keps Martyno meduolius ir vaišins karštais gėrimais.

„Visą savaitgalį „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ apipins Klaipėdą savo žavinga istorija ir tradicijomis. Kviečiame visus pasižymėti šią datą ir atvykti švęsti paskutinę rudens šventę. Tai puiki proga supažindinti vaikus su krašto tradicijomis, pasiklausyti negirdėtų legendų, pasivaikščioti po Klaipėdos senamiestį lydimiems žibintų šviesos ir padovanoti ne tik sau, bet ir savo artimiesiems unikalų savaitgalį“, – į šventę kviečia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

PROGRAMA

Lapkričio 1112 d. 12-20 val. Rotušės skvere (Danės g. 17) veiks mugė, kurioje bus galima paragauti žąsienos sultinio ir koldūnų su žąsiena. Lankytojų lauks amatininkai, rūkyta žuvis ir kiti skanėstai.

16 val. (tik lapkričio 11 d.) Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) edukacija „Žaislai vaiko gyvenime”. Susitikimas su muziejininke Loreta Kordušiene ir etnologu, liaudiškų žaidimų organizatoriumi Jonu Kavaliausku.

17.30 val. (tik lapkričio 11d.) „Diagnozė-turistas. Klaipėda kelionių žemėlapyje”. Pokalbių vakaras su žurnalistu, keliautoju, nuomonės formuotoju Orijumi Gasanovu. Moderatorius – Paulius Selezniovas. (Žvejų g. 4)

17.30 ir 19.30 val. Teatralizuotos ekskursijos su žibintais. Šv. Martyno legenda prabils Klaipėdos senamiesčio gatvėse, skveruose, kiemeliuose. Sakoma „Kas pasidalija su kitu, tas laimi“ – dalinsimės su jumis šviesa, meduoliais, gražiausiomis istorijomis, širdies šiluma.
Bilieto kaina – 5 eurai. Bilietus galite įsigyti www.klaipedatravel.lt elektroninėje parduotuvėje arba Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre, Turgaus g. 7.

19 val. ir 20 val. ugnies šou Rotušės skvere. Išvysite aistringos muzikos lydimą istoriją, SFX efektų komandos pagamintus įspūdingus ugnies įrankius ir specialiuosius efektus. (Danės g. 17).

19.15 val. ir 20.15 val. muzikiniai pasirodymai Rotušės skvere (Danės g. 17). Trukmė 45 min.

Daugiau renginių šiomis dienomis rasite čia, paspaudę ant renginio renginių kalendoriuje. Restoranai, kurie vaišins žąsiena ar meduoliais – čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Per žiemos šventes Klaipėdoje svečiams - nė vieno renginio?

Jau gruodis ne už kalnų, o su juo artėja ir gražiausios metų šventės. Tad visi savo miestuose laukiame šventinės nuotaikos, ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu

Lapkričio 11-ąją minima šv. Martyno diena. Viduramžiais ji ypač populiari buvo Prancūzijoje kaip krikščionių šventojo, vyskupo Martyno, dariusio gerus darbus, ...
2023-11-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This