Rusiška raketa Lenkijoje: kiekvienas NATO teritorijos centimetras bus apgintas?

Politika

Antradienio vakare pranešus apie sprogimus Lenkijos mieste Pševodove netoli Ukrainos sienos ir žuvus dviem žmonėms, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė paramą kaimyninei valstybei.

„Twiterr” nuotr.

„Šį vakarą mus pasiekė nerimą keliančios žinios iš Lenkijos – sprogimų netoli Ukrainos sienos metu žuvo du Lenkijos civiliai gyventojai. Sprogimų priežastis kol kas nežinoma, tačiau tuo pat metu Rusijos raketos atakavo Ukrainą. Šią įtampos valandą palaikome tiesioginį kontaktą su kolegomis Lenkijoje. Lietuva visiškai palaiko savo ginklo brolius ir sąjungininkus. Mūsų saugumas yra bendras reikalas ir kiekvienas NATO teritorijos centimetras bus apgintas. Teroristinis režimas bus sustabdytas vieninga sąjungininkų jėga”, – rašo G. Nausėda.

„Naujienos iš Lenkijos kelia itin didelį susirūpinimą. Mes artimai bendradarbiaujame su Lenkija ir kitais sąjungininkais. Estija pasiryžusi ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, – skelbiama ir Estijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pentagono teigimu, JAV gins „kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, o JAV „tvirtai tiki“ savo galia apsaugoti Europą.

„Šiuo metu neturime įtikinamų įrodymų, kas paleido šią raketą. Tyrimo veiksmai tęsiami. Greičiausiai tai buvo Rusijos gamybos raketa“, – teigiama Lenkijos prezidento Andrzej Duda įraše socialiniame tinkle.

Rusijos gynybos ministerija pareiškimus apie rusiškos raketos sprogimą Lenkijos teritorijoje pavadino tariama provokacija, skatinančia eskalaciją, skelbia „Ria Novosti“.

„Rusijos ginkluotė netoli Ukrainos ir Lenkijos valstybinės sienos nesudavė jokių smūgių į taikinius“, – skelbiama oficialiame gynybos ministerijos pranešime.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodo, kad Lenkijoje nukritusi raketa, pirminiais duomenimis, greičiausiai nebuvo paleista iš Rusijos, bet sąjungininkai rems Lenkiją šiai aiškinantis, kas tiksliai įvyko. Pasak jo, yra požymių, tai buvo Ukrainos priešlėktuvinė raketa. J. Bidenas kalbėjo apie sistemos S-300 raketą.

Trečiadienį Vilniuje rengiamas tarpinstitucinis pasitarimas dėl saugumo situacijos regione.

„Pasitarimo tema – saugumo situacijos regione pasikeitimai po paskutinių Rusijos atakų prieš Ukrainos infrastruktūrą“, – pranešė Prezidentūra.

Prezidentūroje rengiamame pasitarime be šalies vadovo Gitano Nausėdos dalyvausianti pranešė ir premjerė Ingrida Šimonytė. Apie kitus susitikimo dalyvius trečiadienio naktį pranešta nebuvo.

9 Comments

  1. Anonimas

    Noreciau pagirti asmeni taip drasiai ir didvyriskai demaskavusi supuvusiu Vakaru neispildytus pazadus apginti _kiekviena_ centimetra, bet…

    Reply
  2. Vėl tik rėkimas ?

    JAV prezidentas Joe Bidenas nurodo, kad Lenkijoje nukritusi raketa, pirminiais duomenimis, greičiausiai nebuvo paleista iš Rusijos, bet sąjungininkai rems Lenkiją šiai aiškinantis, kas tiksliai įvyko.

    Reply
    • Anonimas

      Kalbėdamas su žurnalistais Balyje JAV lyderis sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės „tiksliai išsiaiškins, kas įvyko“ Lenkijoje.

      Jis taip pat nurodė, kad „mažai tikėtina“, jog raketa buvo paleista iš Rusijos teritorijos.

  3. Ropė

    Man labai įdomu, kaip atrodys tas centimetrų gynimas? Ar tie, kurie rėkia, jog nori karo su Rusija, suvokia, kad tai reikštų tūkstančių mirtį, badą ir skurdą mums visiems. Ar jie suvokia, kad tai reikštų civilizuoto gyvenimo, kuris dabar ir įgalina juos soc. medijose sapalioti apie nevaikiškus žaidimus, baigtį? Nebeliktų laiko rašinėti komentarų fesibukuose, reikėtų rūpintis elementariu išgvenimu. O Ukrainai tada būtų džiaugsmas, nes gautų tai, ko jau prašo nuo pirmos su Rusija karo dienos – karinių sąjungininkų, kurie pilna jėga padėtų kovoti mūšio lauke. Taip kad tik kvailas galėtų nematyti, kam tai būtų naudinga. Tačiau kitos Europos šalys nemanau, kad yra tokios neadekvačios, jog „dėl centimetrų” leistųsi į konfliktą, potencialiai galinti sunaikinti tūkstančius žmonių ir miestų. Visą šitą situaciją aš matau, kaip beviltišką Ukrainos bandymą gauti karinės pagalbos iš NATO, nes jų šalį jau baigia suniokoti karas.. jie jau nebeturi ko prarasti. Arba pasiduos artimiausiu metu dėl Rusijos didinami karinio spaudimo (raketų atakų ir pan.), arba sugebės į karinį konfliktą įtraukti naivius Europiečius, nesuvokiančius, ką atneša karas. Tikiuosi, laimės blaivus protas.

    Reply
    • Anonimas

      Nepaisant sklandžiai parašyto teksto, sisidaro įspūdis, kad psts būsi ne ropė, bet runkelis

    • 2 anonimas

      Mokslinis terminas yra „mankurtas”

    • Ropė

      Rimtai, abudu sugebate tik mane įžeidinėti, visiškai be jokių (kontra)argumentų? Matosi, kad kai kurie žmonės tiek yra stipriai paveikti Ukrainos karinės propagandos, jog net neturi mentalinių resursų normaliai diskutuoti. O sugeba naudoti tik smurtą, šiuo atveju, psichologinį. Gaila, kad mūsų šalis (ir iš dalie kai kurios kt. EU šalys) buvo nepasiruošusios propagandiniam karui, kuris prasidėjo lygiai greta fizinio karo. O suvokti reikėtų vieną, kad kare „visos priemonės yra galimos” ir tenais nėra „teisingesnių”. Jeigu jau žudai žmones, vienokios, ar kt. idėjos (politinių sumetimų, ideologijos ir pan.) pagrindu – esi papraščiausias žudikas. Beje, tas pats pasakytina ir apie tuos, kurie prie skerdynių prisideda ne tiesiogiai, o pasyviai. Aš suprantu, kodėl koks nors Olegas Šurajevas draskosi nuo ryo iki vakaro rinkdamas pinigus kariniam konfliktui palaikyti Ukrainoje (nes jis realiai pats ukrainietis, gyvenanatis Lietuvoje… tai jo Tėvynėje vykstantis karas), bet kodėl tai daro lietuvis.. nieko bendro neturintis su Ukrainos žemių vientisumu ir jų istorniais nesutarimais su Rusija – sunku suvokti. Tiesa, paskui tie „laimėję karą” (jeigu pavyksta, aišku) gali užtvirtinti, jog pralaimėjusi pusė „buvo tikrieji blogiukai”. Žodžiu, karas Ukrainoje dar kartą atvėrė ypač prastą švietimo sistemos darbą Lietuvoje ir viskas.. propagandą reikia sugebėti atpažinti ir įvertinti, o tai nėra, pasirodo, taip jau lengava.

    • Mankurtui

      Putlerskij mankurt, pashol n**ui

    • Kopustgalviams.

      Diplomatas Henry Kissingeris buvo teisus sakydamas, kad pavojingiau būti Amerikos sąjungininku nei būti jų priešu. Dabar jau visiems darosi akivaizdu, kad JAV naudojasi Ukrainos konfliktu, kad sugriautų Europą

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Atsargiai: kobrus.lt gelia kaip tikra kobra

„Vietoj siūlytos lininės suknelės įdėjo kinietišką su sintetika, prekė neatitinka tikrovės, ir pavadinimus įmonės keičia, nepatikima ir niekam nerekomenduoju. Grąžinti ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This