Pradėjo procedūras dėl kapitalinio Klaipėdos švyturio remonto

Svarbu, Uostas ir jūra

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) paskelbė, kad ieško rangovų, galinčių suremontuoti Melnragėje esantį Klaipėdos švyturį. Darbams atlikti numatytas 10 mėnesių terminas.

Virginijos Spurytės nuotr.

Švyturys bus atnaujinamas pagal UAB „Synergy Solutions“ parengtą kapitalinio remonto techninį projektą. LTSA tikisi, kad švyturio atnaujinimas nekainuos daugiau nei 140 tūkst. eurų.

Parengtame projekte rašoma, kad švyturys nėra nekilnojamoji kultūros paveldo vertybė.

Po atnaujinimo statinio paskirtis nepasikeis. Bus remontuojamos įtrūkusios jo sienos, atnaujinami vidaus ir lauko laiptai, švyturio vidaus ir išorės paviršiai. Įrengiami varstomi langai apatinėje švyturio dalyje, remontuojamas ir dažomas fasadas. Taip pat bus atnaujinti išoriniai laiptai, pakeičiamos pažeistos pakopos bei atliekami kiti darbai. Bus sustiprinamos švyturio konstrukcijos, įrengiam žaibosauga.

Švyturio viduje. Projektuotojų nuotr.

„Atvira Klaipėda” anksčiau rašė, kad Klaipėdos savivaldybė ne kartą siekė švyturio durų atvėrimo lankytojams, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi – problemas dėl šio objekto atvėrimo visuomenei matė ir greta įsikūrę naftininkai, ir gaisrininkai. Klaipėdos savivaldybė pernai vasarą net skelbė miestiečių apklausą dėl švyturio atvėrimo visuomenei, bet joje dalyvavo tik 310 žmonių, iš kurių tik penki atsakė, kad tai nereikalinga. 

Švyturys yra Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje, valstybei strategiškai svarbioje vietoje.  

„Jeigu Ignalinos atominę elektrinę buvo galima lankyti su lydinčiu asmeniu, tai ir švyturiui turime sprendimą“, – pernai gruodį sakė Klaipėdos miesto tarybos posėdyje dalyvavęs LTSA direktoriaus pavaduotojas Tomas Kolendo. 

Tada miesto Taryba savo sprendimu pareiškė, jog sutinka, kad valstybei nuosavybės teise priklausantis ir LTSA patikėjimo teise valdomas švyturys, būtų atvertas visuomenei ištisus metus. Taip pat ji kreipėsi į Vyriausybę „dėl procedūrų organizavimo, siekiant, kad Klaipėdos švyturys būtų atvertas visuomenei ištisus metus”.

XVIII amžiaus pabaigoje pastatytas Klaipėdos švyturys buvo sugriautas II pasaulinio karo metu. Dabartinio statinio aukštis – 39,2 m. Tūris – 2037 kub. m, bendras jo plotas – 243 kv. m.

Teigiama, kad iš švyturio viršuje įrengtos aikštelės galima matyti vaizdus 33 kilometrų spinduliu. Norint ten patekti, tenka įveikti beveik 300 laiptelių.

Iki šiol šis objektas visuomenei paprastai atsiveria tik per rugpjūčio trečiąjį savaitgalį minimą pasaulinę švyturių dieną.

1 Comment

  1. plius minus

    Na va, pasirodo gali Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) susitvarkyti savo švyturį, kurį jie bandė mums įkišti , o meras nesuprasdamas žabangų , ruošėsi perimti ir už visų mūsų pinigus tvarkyti . Gerai kad per apklausas nepasidavėme tokiems nepamatuotiems politikavimams. Aišku su policijos komisariato ir Pašto buvusiais pastatais nutiko blogesnis scenarijus . Vieno visą vidų bomžiukai laužais sukūreno, o kitas byra kaip kadaise Trakų pilis . Politikai savo tariamu TARIAMU SUSIRŪPINIMU sutrukdė privačiam verslui ateiti ir juos sutvarkyti. Padėkokime tiems didvyriams , kurie prieš rinkimus marškinius plėšėsi , atseit gindami ir vieną ir kitą.
    Tikiuosi žurnalistai kada nors tai įvertins ir su rezultatais mus supažindims.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This