Ravenoje pagamintą mozaiką atidengs ant bažnyčios fasado Klaipėdoje

Miestas

Lapkričio 20 d., sekmadienį, ant Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios fasado bus atidengtas ir pašventintas unikalus meno kūrinys – beveik 100 kv. metrų dydžio bizantiška smaltos mozaika „Švč. Mergelė Marija – visų šventųjų ir ligonių globėja”.

Miesto ištakas ir dvasingumą atspindintį unikalų meno kūrinį miestui dovanoja Zita, Martinas ir Inga Gusiatinai.

Mozaikinio fasado ikonografinį eskizą pagal pranciškonų vienuolio brolio Benedikto Jurčio idėją nupiešė dailininkė Angelina Banytė.

„Mozaikos centre pavaizduota Marija su kūdikiu ant rankų – ligonių globėja. Šis siužetas atskleidžia pranciškonų vienuolių misiją Klaipėdoje suteikti paramą ir pagalbą onkologiniams ligoniams, autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams. Jį papildo Lozoriaus prikėlimo scena, Pranciškaus Asyžiečio, laikančio avinėlį, atvaizdas ir scena, kuriuoje vienuoliai slaugo ligonį. Mozaiką vienuoliai dedikuoja Klaipėdos 770-ajam gimtadieniui, tad kūrinyje yra ir miesto įkūrimo siužetas, susijęs su broliais pranciškonais – pavaizduotas laivas, kuriuo vienuoliai atvyko ir Kuršo vyskupas Henrikas, kuris pradėjo statyti Mėmelio pilį”, – apie mozaikos turinį pasakojo A. Banytė.

Meno kūrinį ant bažnyčios fasado sumontavusios įmonės „Vakarų pakrantės aidas” vadovas Arvydas Bumblys paaiškino, kad mozaika sudaryta iš tūkstančių skirtingų atspalvių mažų detalių.

„Kiekviena skirtingo atspalvio detalė yra gaminama rankomis iš mineralo smaltino ir skaidraus stiklo. Šios technikos unikalumas yra tas, kad ji atspari laikui ir bet kokiam klimato poveikiui. Tai labai archajiškas amatas, kurį iki šių dienų puoselėja bizantiškosios Ravenos mokyklos meistrai Italijoje. Būtent ten ir buvo pagaminta ir surinkta mozaika „Švč. Mergelė Marija – visų šventųjų ir ligonių globėja”. Jos detales gamino daugiau kaip 100 specialistų”, – pasakojo A. Bumblys.

Pasak MBO Lietuvos šv. Kazimiero provincijos projektų vadovės Vilijos Jonušaitytės-Brosse, nuo bažnyčios fasado meninės idėjos iki galutinio rezultato praėjo dešimtmetis.

„Per dešimtį metų pasikeitė tiek mūsų išorė, tiek vidus. Po šiuo Vilties miesto stogu kuriama vilties istorija tikrai yra reikšminga. Džiaugiuosi savo miesto vidaus komanda, kuriai rūpi parodyti Dievo grožį per kūrybą, per onkologinių ligonių sveikimą, per rūpestį autistiškais vaikais, per žmonių palydėjimą į prakilnesnį gyvenimą”, – dėkojo savo bendražygiams pranciškonų vienuolis brolis Benediktas Jurčys.

Ant Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios fasado sumontuota 95 kv. m dydžio bizantiška smaltos mozaika – didžiausia mozaika visoje Rytų Europoje.

IŠKILMIŲ PROGRAMA

Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, Savanorių g.4, Klaipėda

11 val. šv. Mišias švęs Jo Ekscelencija vysk. Algirdas Jurevičius.

12 val. Laimono Urbiko vadovaujama džiazo atlikėjų grupė muzikos garsais pakvies visus rinktis priešais bažnyčios fasadą.

12.15 val. brolis Benediktas pristatys bažnyčios mozaikinio fasado „Švč. Mergelė Marija – visų šventųjų ir ligonių globėja” istoriją ir ikonografiją ir pakvies tarti žodį mecenatų šeimos atstovę Ingą Gusiatiną.

12.30 val. Jo Ekscelencijos vysk. Algirdo Jurevičiaus žodis, iškilmingas Klaipėdos šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios fasado atidengimas ir pašventinimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Telšių vyskupas pašventino bažnyčią Klaipėdoje

Šeštadienį pašventinta Klaipėdoje, Debreceno g. esanti šv. Brunono Kverfurtiečio bažnyčia. Ją pašventino Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Į iškilmes vidurdienį gausiai ...
2023-12-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija III

„Atvira Klaipėda” toliau pasakoja apie tai, kaip išskirtinėje Klaipėdos miesto vietoje – ties uosto vartais – įsikūrė naftos pramonė, kaip ...
2023-05-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This