Aplinkosaugininkai AB „Grigeo Klaipėda” ramybėje nepalieka (1)

Aplinkosauga
Avatar photoAtvira Klaipėda
2022-11-17

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) praneša ketvirtadienį apskundęs Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo buvo panaikintas departamento atsisakymas tvirtinti bendrovės pateiktą nendrių pjovimo planą.

Pranešime teigiama, jog pagrindinis AAD tikslas, kad „Grigeo Klaipėda“ atliktų savo pareigą ir atkurtų Kuršių marių būklę profesionaliai bei atsakingai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jame pabrėžiama, jog AB „Grigeo Klaipėda“ turėtų parengti naują išsamų aplinkos atkūrimo priemonių planą, kuriuo būtų iš tiesų atkurta aplinkos būklė, kaip numato Aplinkos atkūrimo priemonių parinkimo bei išankstinio pritarimo gavimo tvarkos aprašo 33 punktas.

Departamento teigimu, „Grigeo Klaipėda“ planuojamas nendrių Kuršių mariose pjovimas, kuriuo siekiama pašalinti iš vandens telkinio ne savo išleistus teršalus, neįrodo siekiamo aplinkosauginio poveikio ir truks neapibrėžtą laike laikotarpį. 

„AB „Grigeo Klaipėda“ turi išnagrinėti visas galimybes, surasti geriausias prieinamas aplinkos atkūrimo priemones kaip visumą, jas pagrįsti ir įrodyti aplinkosauginį poveikį. Departamentas įsitikinęs, kad aplinkosauginiai tikslai pasiekiami tik tada, kai bendradarbiauja abi pusės – tiek veiklos vykdytojai, tiek kompetentingos institucijos”, – teigiama pranešime.

Atsižvelgiant į pateiktus argumentus, apeliaciniu skundu prašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą panaikinti.

KOMENTARAS

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas

Dėl taršos incidento prisiėmėme atsakomybę ir siekiame kuo greičiau iš Kuršių marių pašalinti visus bendrovei inkriminuojamus teršalus.

Šį tikslą įgyvendinti leidžiantį prašymą inicijuoti aplinkos atkūrimo procedūrą pateikėme dar 2020 m vasarį. Visgi tuomet prašymas netenkintas, nes AAD teigimu Aplinkos apsaugos agentūra nenustatė nuotekomis padaryto reikšmingo neigiamo poveikio Kuršių marioms. Svarbu tai, kad reikšmingas neigiamas poveikis ir žala Kuršių marioms nenustatyta iki šiol.

Nepaisant to, dar 2020 m kovą AAD pareiškė bendrovei beveik 4 mln. eurų civilinį ieškinį dėl žalos gamtai.

Procesui atsidūrus aklavietėje, kai žala nenustatyta, o civilinis ieškinys dėl jos pateiktas, dar 2021 m birželio mėnesį savo iniciatyva parengėme ir pateikėme AAD aplinkos atkūrimo priemonių planą. Nors šis dokumentas pagal teisės aktus turėtų būti operatyviai suderintas, patvirtintas ir pradėtas įgyvendinti, šiuo metu klimpstame biurokratiniame liūne ir bylinėjimosi procese.

2004 m. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl atsakomybės už aplinkos apsaugą numato, kad tuo atveju, jei taršos incidentą sukėlęs asmuo nepasiūlo ar neįgyvendina aplinkos atkūrimo priemones, pareigą kaip įmanoma greičiau įgyvendinti tokias priemones turi AAD, o tokių priemonių įgyvendinimo išlaidas prisiteisti iš atsakingų asmenų. Tačiau aplinkos atkūrimo priemones iki šiol įgyvendiname tik savo iniciatyva.

Šiame ginče dėl aplinkos atkūrimo priemonių tinkamumo yra pamirštama gamta. O realiai turėtume siekti kuo greičiau ir efektyviau įgyvendinti priemones, kurios prisidėtų prie jos būklės gerinimo.

Žymos: | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Aplinkosaugininkai AB „Grigeo Klaipėda” ramybėje nepalieka” komentarų : 1

  1. Vietinis parašė:

    Pats gaidiskiausias fabrikas Klaipėdoje. Pastoviai smirda, krenta kažkokie pelenai. Gadina Klaipėdos orą bei vaizdą. O skaitytojams gražios ir prasmingos dienos! 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Smarvė niekur nedingo, bet kaltų nerasta

Nors savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai vėl skundėsi padidėjusia smarve, į antradienį Aplinkos ministro Simono Gentvilo ...
2024-07-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Dangės upėje rengiasi pjauti nendres

Erozijos pažeistų Dangės šlaitų, ties Botanikos sodu, tvirtinimo projektavimui stringant ir realiems darbams tolstant Klaipėdos savivaldybė nori šiemet bent dalį ...
2024-06-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kuršių marių taršos byloje - užtrukusi aplinkosaugininkių apklausa

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas tęsė Kuršių marių taršos bylos nagrinėjimą, vyko Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) specialistų apklausa. Savaitės pradžioje įvykusiame ...
2024-06-03
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This