Atsinaujinote buitinę techniką – o kur nukeliavo jums atitarnavę prietaisai?

Konsultacijos

Visi namie turime šaldytuvą, viryklę, skalbimo mašiną ar kitokių buitinės technikos ar elektronikos prietaisų. Tačiau jie nėra amžini ir kartais savo namų ruošos pagalbininkų komandą tenka atnaujinti. Aplinkos apsaugos institutas skaičiuoja, kad per dieną Lietuvoje susidaro apie 1100 vienetų atitarnavusios stambios buitinės technikos. Specialistai primena, kaip tinkamai su ja atsisveikinti.

„Gyventojai jau gana gerai žino, kad nebereikalingą smulkią elektroniką ir išeikvotas baterijas galima atnešti į kone bet kurią jais prekiaujančią parduotuvę ar didesnį prekybos centrą, kur yra specialios talpos šioms atliekoms rinkti. Tačiau, pavyzdžiui, nebeveikiančią skalbimo mašiną, patiems transportuoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles gali būti sudėtinga.

Be to, susiradus, kas galėtų paimti tokį daiktą, reikėtų įsitikinti, kad surinkėjai veikia legaliai ir užtikrina tinkamą atliekų sutvarkymą“, – sako Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovė Veronika Masalienė.

Prietaisai suremontuojami arba perdirbami

V. Masalienė primena, kad vasarą startavo projektas „Man rūpi rytojus“, kurio komanda gali atvykti surinkti nebereikalingą buitinę techniką ir elektroniką į bet kurią Lietuvos vietą ir nusinešti iš bet kurio aukšto.

Į „Man rūpi rytojus“ sistemą patekę prietaisai pirmiausiai būna testuojami. Jei paaiškėja, kad skalbimo mašiną, šaldytuvą ar pan. įmanoma suremontuoti ir perduoti toliau naudoti, taip ir padaroma.

Jei įrenginių prikelti antram gyvenimui nepavyksta, jie būna perdirbami, kad juose esančias vertingas medžiagas būtų galima panaudoti dar kartą. 

Atliekos gali užteršti aplinką

V. Masalienė priduria, kad iš mechaniškai pažeistų, ne vietoje išmestų buitinės technikos ir elektronikos prietaisų atliekų į aplinką gali pasklisti žmogui ir gamtai ypač kenksmingų medžiagų: sunkiųjų metalų, plastikų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nervų sistemą ir smegenis pažeisti galinčių švino ir kadmio.

Daugeliui elektronikos prietaisų reikalingos baterijos, o jose yra nikelio, kobalto, ličio, kurie priskiriami prie labai degių medžiagų. Todėl įtrūkusi, sulūžusi ar kitaip mechaniškai pažeista baterija gali užsidegti ir net sprogti. Surasti artimiausią nebereikalingos elektronikos, buitinės technikos, baterijų, akumuliatorių priėmimo punktą ar sužinoti, kur kreiptis dėl nemokamo atliekų išvežimo, galima „Man rūpi rytojus“ internetinėje svetainėje www.manrupirytojus.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Kaip kiekvienas gali prisidėti prie švarios Žemės, miškų ir vandens išsaugojimo

Šią savaitę gamtos mylėtojai visame pasaulyje mini tris svarbias aplinkosauginių iniciatyvų datas, kurios simboliškai seka viena po kitos – kovo ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pamatę nematomas elektronikos atliekas per metus atgautume žaliavų už 9,5 mlrd. eurų

Atitarnavusiuose žaisluose, elektroninėse cigaretėse, dantų šepetėliuose ir panašiuose prietaisuose, vadinamuose nematomomis elektronikos atliekomis slypi įvairių naudingų antrinių žaliavų, kurių vertė ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Atpažinkite „nematomas“ elektronikos atliekas ir susitvarkykite

Nematomų elektronikos atliekų kasmet susidaro milijardai vienetų, todėl šiemet tarptautinė elektronikos atliekų diena, minima spalio 14-ąją, pasitinkama šūkiu „Galima perdirbti ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This