Giruliuose prie geležinkelio pasodinti penki ąžuolai

Miestas

Lietuvos viešosios geležinkelių infrastruktūros tinklą valdanti įmonė „LTG Infra“ Giruliuose šalia geležinkelio stoties kartu su Girulių bendruomenės, Klaipėdos žaliųjų, Klaipėdos universiteto atstovais pasodino penkis ąžuolus.

Praėjusiais metais, siekiant įvertinti abiejų šimtamečių ąžuolų būklę, „LTG Infra“ kreipėsi į Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų institutą. Po mokslininkų atliktos studijos buvo nuspręsta, kad vieną ąžuolą, esantį 3 metrų atstumu nuo bėgių, dėl nepatenkinamos medžio būklės reikia šalinti. Kitą ąžuolą, kuris auga 3,2 metro atstumu nuo geležinkelio bėgių, pavyko išsaugoti.

Triukšmo slopinimo sienutės statybų metu ąžuolo kamienas apsaugotas nuo mechaninių sužalojimų, o dirvožemis – kuo mažiau pažeistas ir suspaustas.

Pasak „LTG Infra“ techninės priežiūros vadovo Arvydo Dveilio, visoje Lietuvoje įmonė įgyvendina tvarumo iniciatyvą – geležinkelio apsaugos zonose kuriamos žaliosios erdvės. Skaičiuojama, kad vienas medis vidutiniškai per metus sugeria apie 10 kg CO2.

Žaliųjų erdvių įveisimo ir atkūrimo darbų metu šalinami medžiai ir krūmai, turintys menkavertę medėjančią augaliją, žuvę, sausi ar intensyviai džiūstantys medžiai keliantys grėsmę saugiam traukinių eismui. Jų vietoje, atsižvelgus į augavietes ir jų individualias savybes, sodinami nauji medžiai ir krūmai, kurie suformuos akiai patrauklią, tankią žalią zoną.

Per šiuos metus „LTG Infra“ šalia geležinkelio visoje Lietuvoje pasodino daugiau nei 20 tūkst. želdinių.

Šiuo metu Girulių geležinkelio stoties teritorijoje vyksta baigiamieji 1,36 km ilgio ir 3,5–5 metrų aukščio triukšmo slopinimo sienutės statybos darbai. Statinys mažina geležinkelio skleidžiamą triukšmą iki higienos normų nustatytų ribinių verčių arčiausiai geležinkelio gyvenantiems Girulių gyventojams.

1 Comment

  1. Nezabitauskas

    Norėčiau replikuoti – ne ąžuolai, bet ąžuoliukai. Po šimto metų, jei pasiseks, išaugs ąžuolais. Ir dėl nupjauto ąžuolo. Matėm iš pjūvio nuotraukų, kad jo būklė buvo patenkinama, gal net gera. Bet geležinkeliečiai žinojo, ką pasamdyti į ekspertus. Pasamdė miškų plyno kirtimo specialistus. Tuos pačius, kurie yra pasmerkę myriop visus S. Nėries ir Vilties gatvių medžius.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This