Ligoninė skęsta teisminiuose ginčuose dėl savo pirkimų

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) pastaruoju metu tapo viena dažniausių Vilniaus apygardos administracinio teismo „klienčių”.

Šiuo metu ši gydymo įstaiga turi net 16 bylų su Centrine viešųjų pirkimų agentūra (CVPA), skyrusia ligoninei įvairias sankcijas už jos vykdytus viešuosius pirkimus.

Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.

Beveik prieš mėnesį „Atvira Klaipėda” rašė, kad KUL minėtajame teisme pasiekė pergalę prieš CVPA, paskyrusią jai 137 500 eurų sankciją dėl neva netinkamai pirktų dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, kurių prireikė COVID-19 pandemijos metu.

CVPA buvo prikibusi ir dėl ligoninės vykdyto pirkimo, kurio metu iš UAB „B. Braun Medical“ už 11 495 eurus 2020-ųjų pavasarį įsigytos infuzinės pompos, taip pat skirtos koronavirusine infekcija užsikrėtusių pacientų gydymui. Kaip ir ventiliacijos aparatų atveju, problemos prasidėjo Valstybės kontrolei atlikusi pirkimo vertinimą ir audito metu konstatavus, kad KUL esą nepagrįstai pasirinko neskelbiamų derybų pirkimo būdą, neišskaidė tarptautinio pirkimo objekto į dalis. Remdamasi tuo CVPA pritaikė sankciją ligoninei ir nurodė jai grąžinti beveik 2300 eurų paramos. 

Ir šiame ginče bylą nagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Sigita Fomičiova, Indrė Pukanasytė-Biekšė ir Gediminas Užubalis, palaikė KUL. Ji konstatavo, kad „esant tokiai pasaulinei beprecedentei ekstremaliai situacijai, kuriai tiksliai prognozuoti nebuvo galimybių, perkančiajai organizacijai turėtų būti suteikta didesnė diskrecijos teisė, nes, priešingu atveju susidarytų situacija, kai, siekiant bet kokia kaina išvengti bet kokio viešųjų pirkimų principo pažeidimo kiltų grėsmė kitai vertybei – visuomenės sveikatai, kuriai, teisėjų kolegijos vertinimu, turėtų būti teikiamas prioritetas”.

Tai pat buvo konstatuota, kad šiuo atveju nebuvo nenustatyta, kad neskelbiamų derybų metu atrinkto pirkimų laimėtojo kaina būtų buvusi nesąžininga ar viršijo rinkoje egzistavusią kainą. Taip pat nėra duomenų, kad KUL nurodytas įsigyjamų prekių kiekis buvo akivaizdžiai perteklinis ir buvo aišku, kad tokio poreikio negali būti.

Dar vieną bylą KUL inicijavo dėl tirpalų ir gelio paklotų šildymo spintų, irgi reikalingų COVID-19 sergantiems pacientams, pirkimo. Jos už 76 084 eurus buvo įsigytos po neskelbiamų derybų iš UAB „Hospitex Diagnostics Kaunas“. Istorija čia ir vėl kartojosi – tyrimą atlikto Valstybės kontrolė, o CPVA buvo konstatavusi, kad KUL esą padarė pažeidimą, nes nepagrįstai pasirinko neskelbiamų derybų būdą, sąlygas esą pritaikė vienam gamintojo modeliui. Agentūra dėl to ligoninei skyrė 20 923 Eur sankciją.

Šią bylą nagrinėjo ta tapti teisėja kolegija ir tokiais pat argumentais dėl neskelbiamų derybų palaikė KUL poziciją. O agentūros pretenzijos dėl neva vienam tiekėjui pritaikytų sąlygų buvo atmestos konstatuojant, jog ligoninė kvietė pasiūlymus teikti du tiekėjus ir „sukūrė (kad ir hipotetinę) tiekėjų konkurenciją, t. y. ją padidino, o ne apribojo”.

Ta pati teisėjų kolegija nagrinėjo ir dar vieną KUL skundą. Jis kilo dėl deguonies ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, skirtų ir kitoms trims uostamiesčio ligoninėms pirkimo. Neskelbiamose derybose buvo pakviesti dalyvauti trys tiekėjai, bet pasiūlymą pateikė tik UAB „Graina“. Su ja buvo sudaryta sutartis dėl septynių tokių aparatų, kurių vieno vertė – 29 000 eurų, pirkimo (šešių KUL ir vieno Klaipėdos jūrininkų ligoninei). 

Déjà vu buvo fiksuotas ir čia – CVPA įžvelgė pažeidimus dėl neskelbiamų derybų, dėl konkurso neišskaidymo, dėl tariamo skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principų pažeidimo, nes sutartis sudaryta dėl mažiau aparatų nei buvo skelbiama sąlygose. Už tai ligoninei buvo skirta 43 500 Eur sankcija.

Šįkart ta pati teisėjų kolegija KUL jau nebuvo palanki. Teismas konstatavo, kad ligoninė iš tiesų pažeidė skaidrumo, lygiateisiškumo, nediskriminavimo principus, nes konkurso sąlygose skelbė, kad pirks 70 aparatų, o priimtinu paskelbė pasiūlymą tik dėl 35 šios įrangos vienetų. Teismas šiame konkurse jau neįžvelgė ir būtinos skubos, nes KUL neorganizavo kito pirkimo likusiems 35 aparatams įsigyti.  

„Ypatingos skubos dėl kitos pirkimo dalies nebuvimą pirkimo metu atskleidžia tai, kad net ir dėl pasiūlytų 35 iš 70 vnt. DPV aparatų 3 iš 4 gydymo įstaigų nepateikė užsakymų, o vienintelė įstaiga pateikusi užsakymą (trečiasis suinteresuotas asmuo VšĮ „Klaipėdos jūrininkų ligoninė“) tai padarė tik 2020 m. spalio 29 d. (t. y. nuo sutarties sudarymo 2020 m. gegužės 15 d. praėjus daugiau nei 5 mėnesiams), pateikdama rašytinį užsakymą tik vienam DPV aparatui, o kitus užsakydama dar vėliau – 2021 m. vasario 12 d., kai nuo sutarties sudarymo buvo praėję beveik devyni mėnesiai, o nuo kvietimo teikti pasiūlymus (2020 m. kovo 26 d.) – daugiau nei dešimt mėnesių”, – rašoma sprendime. 

Jame taip pat konstatuota, kad nepagrįstas buvo ir konkurso neišskaidymas į dalis, tad ligoninės skundas buvo atmestas. 

Visi šie sprendimai dar gali būti skundžiami Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. 

KUL atstovė spaudai Aistė Noreikaitė „Atvirą Klaipėdą” informavo, kad ligoninė iš viso Vilniaus apygardos administraciniam teismui buvo apskundusi 16 CVPA sprendimų dėl finansinių korekcijų taikymo. Visų šių bylų teisminiai procesai dar nėra galutinai nepasibaigę.

3 Comments

  1. Anonimas

    ar ne tik pats vinsas pasirase

    Reply
  2. Antanas

    Galimai mafija veikia prieš KUL, juk viskaspirkta žmonių labui…

    Reply
    • Tas pats

      Net pagalvoti žiauru, kai Vilniaus klerkai išdarinėja tokias nesąmones, tyčiojasi iš pandemijos aukų ir iš medikų žygdarbio, gailestingumo ir pragariško jų darbo pandemijos metu. Žmonės mirė ne vienetais, ar buvo kada skelbti konkursus, kai mirštantys šaukėsi pagalbos. Bijokite Dievo, bet tokius valdininkus reikia vyti iš tos agentūros, jie mirties akivaizdoje išdarinėja tokius triukus. Garbė KUL vadovams, kad nepabūgo galimų priekabiavimų ir stojo gelbėti mirštančių. visi , kurie operatyviai gelbėjo mirštančius turi būti apdovanoti mirštančių gelbėjimo kryžiumki. Garbė teisėjams, kurie nepasiduoda provokacijoms. Vuisa Janušonio komanda, nuo žemiausio iki aukščiausio , per pandemiją narsumo ir didvyriškumo pavyzdį.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This