Greitosios pagalbos reforma: Klaipėdos politikai jau pasiduoda?

Svarbu, Sveikata

„Spaudimo nereikėtų daryti”, – taip antradienį vykusio Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdžio metu, girdint Sveikatos apsaugos ministerijos atstovams, piktinosi Arvydas Cesiulis, mero pavaduotojas.

Komitete buvo svarstomas sprendimo projektas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios įstaigos Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties turtinių ir neturtinių teisių bei pareigų perdavimo valstybei.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė pasakojo, kad ministerijoje juokaujama, kad jei savivaldybė nepriims šio sprendimo, bus kreiptasi į privačią Budanovo įmonę dėl greitosios medicininės pagalbos (GMP) paslaugų Klaipėdoje teikimo.

„Niekas nenuskriaus Klaipėdos”, – tikino kita ministerijos atstovė Liubava Uzielienė.

Tačiau A. Cesiulis teigė, kad klaipėdiečiui ne tas pats, kas bus su jų turtu daroma. Jis piktinosi, kad susiduriama su spaudimu, sakė, kad „gal yra pagrindo netikėti ministerija”, kad vienas iš Seimo komitetų taip pat daro spaudimą klaipėdiečiams ir su spaudimu, vos nereikalaujant atsakyti: „Kodėl jūs taip galvojate?”

„Todėl visų savivaldybės narių vardu galėčiau atsakyti: todėl, kad mes suinteresuoti, kad viskas būtų, taip, kaip klaipėdiečiai norėtų”, – dėstė vicemeras. 

Tačiau nepaisant tokių pasipiktinimų ir samprotavimų komitetas Tarybos sprendimo projektui pritarė, susilaikius tik vienam politikui.

Žinia, praėjusią savaitę dauguma komiteto narių posėdį, kuriame irgi turėjo būti svarstomas šis klausimas, ignoravo.

SAM vykdant greitosios medicinos pagalbos reformą – kuriant vieną nacionalinę įstaigą vietoje dabar esančių 48 – miesto Taryba spalio 20 d. po kelias valandas trukusių diskusijų nusprendė dar nebalsuoti dėl turtinių ir neturtinių Klaipėdos GMP teisių atidavimo.

Aiškinamajame rašte prie Tarybos sprendimo projekto yra nurodytos ir neigiamos pasekmės: „Šiuo etapu neišspręsti turtiniai klausimai, kyla grėsmė dėl Savivaldybei priklausančio turto išsaugojimo ar tinkamo ir teisingo atlygintinumo už jo galimą perdavimą valstybės nuosavybėn bei užtikrinimo, kad šis turtas bus naudojamas Savivaldybės gyventojų aptarnavimui”. 

Lapkričio 9-ąją savivaldybė gavo SAM raštą, kuriame teigiama, kad po reorganizacijos Klaipėdos regioną aptarnaujančiai Klaipėdos GMPS bus skirti 9 automobiliai su reikiama įranga ir vienas masinių nelaimių atvejams skirtas automobilis. Planuojama, kad iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų Klaipėdos miesto savivaldybei bus skiriama apie 1,2 mln. eurų.

Taip pat teigiama, kad „viskas liks kaip buvę” ir Klaipėdos GMPS turtas bus naudojamas tais pačiais tikslais – paslaugų teikimui Klaipėdoje, Palangoje ir Šventojoje. 

Be to, primenama, kad ministerija savivaldybei yra perdavusi 690,52 kv. m dalį negyvenamosios patalpos – pirminės sveikatos priežiūros centro, esančio Klaipėdoje, Taikos pr. 46-3. Jos vertė – 48,8 tūkst. eurų. Priminta, kad perduotas ir branduolinio magnetinio rezonanso tomografas, kurio vertė – 1,6 mln. eurų.

SAM lapkričio pradžioje tvirtino, kad 21 savivaldybė jau pradėjo GMP pertvarkas ir įgyvendino reikalavimus.

1 Comment

  1. Anonimas

    Seniai laikas keisti gmp vadovus. O tai seniai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This