Gripas, peršalimas ar koronavirusas?

Sveikata

Atšalus orams sugrįžta viršutinių kvėpavimo takų ligos, o tarp jų ir gripas. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pasakoja, kad viena iš to priežasčių – atlaisvėjus koronaviruso ribojimams beveik nebedėvimos apsauginės kaukės ir mažesnis dezinfekcinių priemonių naudojimas. Vaistinių tinklas fiksuoja, kad daugiausiai gyventojų nuo gripo skiepijosi spalį, tačiau neatmeta galimybės, kad dažnėjančios peršalimo ligos vėl paskatins žmones rinktis skiepus.

Geriausia apsauga nuo gripo – skiepai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Spalio mėnesį žmonės vis dažniau užsukdavo į vaistines pasiskiepyti nuo gripo ir ši tendencija kartojasi kasmet, pastebi „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Daugiausiai žmonių nuo gripo praėjusį mėnesį paskiepijome didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Vien Vilniuje spalį paskiepijome daugiau kaip 1000 žmonių. Taip pat šiemet išryškėjo dar viena tendencija. Pastebime, kad įmonės dažniau kaip papildomą naudą savo darbuotojams suteikia galimybę pasiskiepyti nuo gripo, tuomet skiepijantys vaistininkai atvyksta į įmonės biurą ar paskiepija organizacijos darbuotojus vaistinėje“, – pranešime pažymi R. Lipnevičiūtė.

Kalbėdama apie statistiką R. Lipnevičiūtė pastebi, kad dažniau skiepytis renkasi žmonės 45-60 metų amžiaus, taip pat dažniau skiepijasi didžiųjų miestų gyventojai.

Kaip atskirti?

Kasdien su sirguliuojančiais klientais vaistinėse susidurianti „Eurovaistinės“ vaistininkė E. Ramaškienė pastebi, kad vis dar ne kiekvienas gali įvardinti, kuo šis serga – gripu, koronavirusu ar peršalimu.

„Pats pagrindinis gripo infekcijos simptomas – tai staigi ligos pradžia, pasireiškusi aukštesne nei 38 laipsnių temperatūra, kuri gali laikytis netgi iki 3-4 dienų. Dar gripas nuo peršalimo gali skirtis ne tik aukšta temperatūra, bet ir šaltkrėčiu, kaulų laužymu, galvos ir raumenų skausmais, sausu ir sunkiu kosuliu bei stipriu gerklės skausmu. Visi šie simptomai atpažįstami ir sergant koronavirusu, tad vienintelis būdas išsiaiškinti, kuriuo sergate jūs – pasidaryti COVID-19 testą“, – pataria E. Ramaškienė.

Šiemet žmones gripas užklumpa vis labiau netikėtai, pasakoja vaistininkė. Anot jos, tai gali nulemti pasyvesnis žmonių saugojimasis nuo ne tik paties gripo, bet ir koronaviruso.

„Pastaruosius metus mes labai atsakingai saugojomės koronaviruso – viešose vietose dėvėjome kaukes, šalia savęs visada turėjome dezinfekcinių skysčių, o pajutę peršalimo simptomus vengdavome žmonių susibūrimų vietų. Visos šios priemonės lygiai taip pat gelbsti saugantis nuo gripo, todėl pastaruosius metus susirgimų skaičiai buvo mažesni. Visgi šiemet mes jau leidome sau šiek tiek atsipalaiduoti, ko pasekmė – išaugę gripo atvejų skaičiai, kurių geriausiai galime išvengti pasiskiepiję“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Barjerinė apsauga prieš einant į viešas vietas

Apsauginės kaukės – itin veiksminga apsauga norint išvengti virusinių ligų kaip koronavirusas ar gripas. Kadangi jų dėvėjimas yra neprivalomas, vaistininkė pataria prieš išeinant į viešas vietas kaip darbovietė, susitikimas su draugais ar vakarienė restorane, naudoti bent barjerines apsaugos priemones nuo virusų.

„Barjerinės apsaugos priemonės – tai specialūs purškalai į nosį arba burną, kurie užkerta kelią virusams patekti į mūsų ląsteles. Šie barjerai ne tik blokuoja virusų perdavimą nuo užkrėstų asmenų kitiems, bet ir neleidžia virusams daugintis bei palengvina virusinių infekcijų simptomus. Pavyzdžiui, gali numalšinti gerklės skausmą ar sausą kosulį, o taip pat sutrumpinti virusinių ligų trukmę“, – pasakoja E. Ramaškienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This