Tikisi pagaliau pastatyti kogeneracinę elektrinę Glaudėnų sąvartyne

Svarbu, Verslas

Uostamiesčio savivaldybės valdomas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) jau bene dešimtmetį rengėsi ant uždaryto sąvartyno Glaudėnuose pastatyti kogeneracinę elektrinę, kuri gamybai naudotų ten susidarančias dujas.

Bendrovės vadovės Romos Budrienės teigimu, anksčiau skelbti viešieji pirkimai dėl tokio objekto pastatymo, įrengimo ir derinimo darbų neįvyko todėl, kad ji buvo numatyta ant sąvartyno, o potencialūs rangovams manė, kad tai padaryti yra keblu. Šiuo metu paskelbta, kad jėgainė bus įrengta sąvartyno papėdėje: KRATC pavyko suderinti tam reikalingas sąlygas su visomis institucijomis.

Glaudėnai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak R. Budrienės, tokia kogeneracinė jėgainė, gaminanti elektrą ir šilumą, galės tiekti bendrovei trečdalį jos objektams reikalingos elektros energijos.

Tokia jėgainė su vidaus degimo varikliu ir kintamos srovės generatoriumi turi būti patalpinta į standartinį 20 pėdų (5898 mm ilgio, 2352 mm pločio ir 2393 mm aukščio) konteinerį. Rangovas turės užtikrinti, kad nuotoliniu būtų galima stebėti pagrindinius kogeneracinės jėgainės parametrus bei juos valdyti.

Paklausta, kada šis objektas gali pradėti veikti, R. Budrienė atsakė, kad tai labai priklauso nuo įrenginių tiekimo – pasaulinės tiekimo grandinės nėra tvarios dėl pandemijos pasekmių ir Rusijos sukelto karo. 

Pradėjusi veikti kogeneracinė elektrinė turėtų įtakos vietinės atliekų rinkliavos dydžiams, kurie dėl išaugusių energijos kaštų taip pat patiria spaudimą.

2 Comments

  1. Tai

    Tai gi viena tokia elektrinė ten jau pastatyta, kodėl neužsimenama apie jos likimą ir patirtis ?

    Reply
  2. Komentaras

    Labai graži nuotrauka, kurioje STATYBŲ INSPEKCIJA pagaliau pamatytų, Glaudėnuose planuojamos pastatyti kogeneracinę elektrinės papėdėje , stovinčių savavališkai pastatytų gyvenamųjų ar sodo namų kompleksą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This