Kompensacijos už privačius darželius: po daugiau nei dviejų valandų diskusijų – nulinis rezultatas

Svarbu, Švietimas

Ilgose diskusijose paskendusi Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį taip ir nesugebėjo susitarti, kaip reikėtų keisti kompensacijų už privačius darželius skyrimo tvarką.

pixhere.com nuotr.

Neradus kompromiso į Tarybos posėdį buvo atkeliavę du sprendimo projektai. Liberalė Lina Skrupskelienė siūlė didinti iš savivaldybės biudžeto už privačius darželius lankančius vaikus kompensuojamą sumą nuo 100 iki 220 eurų bei naikinti prievolę tam tikrą laiką laukti vietos municipaliniuose darželiuose, o Savivaldybės administracija siūlė tokio laukimo terminą trumpinti nuo metų iki pusmečio ir nustatyti, jog veiks speciali komisija, kuri nagrinėtų „netipines situacijas”.

Prieš posėdį dėl šio klausimo iš „Klaipėdiečių tribūnos” pasisakęs L. Skrupskelienės partijos kolega Justinas Liubinskas ragino palaikyti tokį sprendimo projektą, savo šeimos pavyzdžiu iliustravęs, kokia ydinga yra dabartinė tvarka, numatanti privalomus laukimo terminus. Anot jo, kai brangsta statybos ir kiti darbai tai priimama natūraliai ir suprantama, kad reikia skirti tam papildomų lėšų, o kai reikia kompensuoti tėvams, padėti privatiems sporto klubams ir panašiai, politikų neina įtikinti. Pasak klaipėdiečio, privačios iniciatyvos padeda miestui klestėti, tad reikėtų jas kuo labiau skatinti.

Visgi L. Skrupskelienė sulaukė priekaištų, kad tokią iniciatyvą kelia artėjant rinkimams. Tokią repliką mestelėjo Arūnas Tuma. O jo frakcijos kolega Arvydas Vaitkus teiravosi, ar liberalai nejaučia savo politinės jėgos kaltės ir atsakomybės, kad iki šiol nesirado trūkstamų darželių. Esą vien vietoje brangiosios dabar statomos mokyklos galėjo būti pora darželių.

Reaguodama į tai L. Skrupskelienė tikino, kad dar 2015 m. priimta tvarka dėl kompensacijos už privačius darželius buvo pradėjusi spręsti problemą, o 2019-aisiais ją sugriežtinus problema vėl esą paaštrėjo.

Merui Vytautui Grubliauskui paklausus, kas gi būtų tokios padidintos lengvatos finansavimo šaltinis, L. Skrupskelienė teigė nenorinti šioje vietoje vaikų supriešinti su „Neptūnu”, bet kai jam paskutinio posėdžio metu buvo skirta parama kaip dalininko įnašas, toks klausimas nekilo.

Tuo metu Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tikino, kad sąlyga dėl laukimo eilėje turi išlikti jau vien Lygių galimybių kontrolierės išvados, kad yra žmonių, kurie negali sau leisti privačių darželių, ir nesant tokios sąlygos jie būtų diskriminuojami. Kartu jis sutiko, kad dabartinis terminas yra per ilgas, tad administracija ir siūlo jį trumpinti perpus. Anot direktoriaus, taip pat sutinkama, kad reikėtų indeksuoti sumą, bet esą pirmiausia reikia įvertinti finansines galimybes.

„Finansinė situacija yra nelengva, vis dar reikia subalansuoti 5 milijonus eurų. Visi suprantame, kodėl teikiamas dabar toks pasiūlymas”, – teigė direktorius, siūlęs prie tokio klausimo sugrįžti po rinkiminio laikotarpio.

Reaguodamas į tai liberalas Edmundas Kvederis pareiškėjo, jog tėvai jau prieš pusantrų kreipėsi į administraciją, bet juos „pravijo”, dėl to jie esą vėliau ir kreipėsi į politikus.

Kad didesnė ir liberaliau skiriama kompensacija neišspręstų mažiausiems vaikams trūkstamų vietų skaičiaus tikino ir Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė. Anot jos, tai jau parodė ir užklausos dėl ukrainiečių – privatininkai siūlė vietas tik vyresniems vaikams.

Galiausiai miesto Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas pareiškė, kad po dviejų valandų diskusijos atsirado tik daugiau klausimų ir pasiūlė atidėti šį klausimą bei svarstyti jį kartu su kitų metų biudžetu. Už atidėjimą iki kitų metų sausio, kai jau turėtų būti pateiktas kompromisinis variantas, balsavo 18 Tarybos narių, prieš buvo du, susilaikė irgi du.

Po šio balsavimo Tarybos narė Judita Simonavičiūtė pareiškė, jog čia yra G. Neniškio kaltė, kad vyko tokios ilgos ir bevaisės diskusijos.

„Turėkite gėdos”, – rėžė ji.

Pretenzijas administracijos direktoriaus atžvilgiu adresavo ir Vaida Raugelė. Anot jos, G. Neniškis menkina Tarybos institutą ir daro spaudimą politikams.

8 Comments

  1. matau kalba konservatorius

    kuris nepalaikė sprendimo Klaipėdos vaikams skirti lėšas, jei negauna vietos valstybiniame darželyje, nes suprask čia verslo RĖMIMAS. Įdomu ar konservatorių frakcija, kurios beje šiandien net nebuvo salėje pilnos ir jos aktyvuolis kandidatas į merus tos pačios nuomonės???

    Reply
  2. Kazys B

    Miestas turėjo švietimui pritaikytus pastatus šiaurinėje dalyje, bet sprendimas buvo atiduoti privačiai mokyklai, o šalia pat buvo globos namai, kurie perduoti bočiams susirinkti. Tai čia tik keletas pvz., kas parodo spredimų vaisius, kuriuos priėmė patys liberalai. Šis klausimas nėra pilnai nušviestas, nes pranešėja kalbėjo ir apie darželių kokybę ir GPM ir t.t. Klausimas aktualus ir siūlymas pakelti privatiems darželiais įmoką šio klausimo neišspręs. Reikia sisteminių pokyčių su kitomis alternatyvomis, o ne tik finansuoti privačius darželius. Kaip viena politikė pasakė, kad situaciją reikia išspręsti dabar, bet kad situacija pasikeistų reiks dar bent 8-10 metų.

    Reply
    • Kaziui B.

      Kretingos g. 44 buvo vaikų globos namai, kuriuos perėmusi savivaldybė privalėjo išlaikyt socialinę paskirtį, tam skirtos ES lėšos ir todėl ten toliau veikia socialinis centras „Danė”, ne „bočiams susirinkt”. O Klaipėdos licėjui patalpos atiduotos panaudai labai seniai, kai dar nebuvo tokios aštrios problemos dėl darželių, mokykla remontavo patalpas savo lėšomis ir iš ES projekto. Be to, mokykla šiaurinėj daly yra tikrai reikalinga. Nežinot – nekalbėkit. Juokingai atrodot…

  3. atia

    konservatoriams ir jų pasakojimams, nes jei tokioje vietoje jie nesugeba pakelti rankų reiškia neverti. Jų kandidatas į merus ar turi atsakymą ar tik post-us kilnos toliau?

    Reply
  4. Anonimas

    Geit bus proga išsirinkti kitus narius !

    Reply
  5. absurdas miesto taryboje, kas juos išrinko?

    kas bus, kai sukils Klaipėdoje jaunos šeimos? kodėl MIESTAS taip nepalaiko jaunų šeimų? liberalai pasiūlė labai gerą pasiūlymą. jus norit pasakyti, kad Neptūnas svarbiau, nei miesto vaikai? juokaujat?! kuo greičiau perinkit šitą miesto tarybą. miestui reikia labiau mąstančių!

    Reply
  6. nusivyliau

    konservatoriais, jie vėl nepalaikė Klaipėdos jaunų šeimų, dabar jau aišku ką jų ten kandidatai ar kokie nariai šneka, o vėliau balsuoja kaip sugalvoję, bet kaip šiuo atveju ne miestiečių naudai.

    Reply
  7. Miestiečių vardu

    Vajėzau.Kodėl Simonavičiūtė taip nemyli Neniškio. Ar jis kuo nors prasikalto?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This