Lietuvos karžygio statutėlė įteikta kariui už išgelbėtą skęstančiosios gyvybę

Uostas ir jūra

Minint Lietuvos kariuomenės dieną Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje 15-ąjį kartą surengta apdovanojimo „Lietuvos karžygys“ ceremonija ir šventinis koncertas. Šiais metais Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys pagrindinį „Lietuvos karžygio“ apdovanojimą už didvyrišką poelgį gelbstint skęstančiąją merginą įteikė Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariui Erikui.

„Šiandien esame unikalioje vietoje – Karinėje jūrų pajėgų flotilėje, kur palydime ir sutinkame laivus, o kartu mūsų karius. Šįkart čia sutinkame ypatingas istorijas, kurios  įkvepia ir parodo, kokie nepaprasti žmonės tarnauja Lietuvos kariuomenėje. Daug akcentų skiriame ginkluotei, taktikai, mokymui, įrangai, bet už viso šito – mūsų karys. Esu dėkingas tiems, kurie apdovanoti už išskirtinius žygdarbius, visiems Lietuvos kariams. Linkiu ryžto, užsispyrimo ir garbės tarnaujant Lietuvai“, – šventinėje ceremonijoje kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V. Rupšys

Šių metų rugsėjo 17 dieną karys Erikas su drauge Kaune plaukiojo turistiniu laiveliu Nemunu, ties Aleksoto tiltu. Grįžtant į prieplauką, laive plaukę žmonės pastebėjo į vandenį įkritusį žmogų – upėje skendo mergina ir šaukėsi pagalbos: ji bet kuriuo momentu galėjo panerti po vandeniu ir nebeiškilti. Mergina buvo šoko būsenos ir nusilpusiu balsu dar bandė šauktis pagalbos.

Erikas net negalvodamas nusimetė drabužius ir šoko į šaltą vandenį. Iki merginos kariui teko plaukti apie 50 metrų. Laivo kapitonai metė gelbėjimosi ratą, karys jį pagavęs užmovė ant skęstančiosios ir nuplukdė ją iki kranto, kur juos pasitiko gelbėjimo komanda. Karys dar kurį laiką pabuvo kartu, padėjo gelbėtojams, o atvykus medikams, merginą perdavė jų priežiūrai. Šiuo poelgiu Erikas parodė ne tik savo drąsą ir greitą reakciją, bet ir įrodė, kad gera valia, drąsa ir ryžtu galima atlikti didelius žygdarbius.

Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Artūras Radvilas  įteikė statulėlę seržantui Šarūnui Andriulaičiui, Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariui, kuris per pastaruosius porą metų net keletą kartų gelbėjo gyvybes eismo įvykiuose. Pernai ir šiemet kariui teko būti situacijose, kai reikėjo ryžtingų veiksmų  eismo įvykiuose nukentėjusiems žmonėms išgelbėti: karys teikė būtinąją pagalbą sužeistiesiems ir talkino atvykusiems medikams. Srž. Š. Andriulaičio herojiški poelgiai – drąsos ir pilietiškumo pavyzdžiai mums visiems.

Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kpt. Giedrius Premeneckas už ryžtingus veiksmus apsaugant mergaitę įteikė apdovanojimą Karo policijos Kauno įgulos kariams  Evaldui Kazlauskui ir Viliui Uldžiui. Šių karių dėka pasiklydusi ir į automagistralę patekusi mergaitė buvo išgelbėta ir bendradarbiaujant su Lietuvos policija pristatyta mamai. Karo policininkai ne tik drąsiai ir profesionaliai reagavo į situaciją, bet ir liko žmogiški ir atsakingi, parodydami jautrumą ir empatiją nelaimėje atsidūrusiai mergaitei.

Neatsiejama šios Lietuvos kariuomenės šventės dalis – už išskirtinius pasiekimus apdovanoti jaunesnįjį Lietuvos kariuomenės karininką. Šiais metais Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos generolo Jono Žemaičio medalis už reikšmingą indėlį į padalinio veiklą įteiktas Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujančiam kapitonui Mindaugui Jasaičiui.

Šįmet apdovanojimo ceremonija ir šventinis koncertas, vykęs netradicinėje vietoje krantinėje, prie kurio buvo prišvartuotas štabo ir aprūpinimo laivą N42 „Jotvingis“, išsiskyrė ir tuo, kad buvo nemaža dėmesio buvo skirta ir Ukrainos temai – padėkota nesustojančiai remti ir aukoti Lietuvos visuomenei. Kaip ir kasmet pagrindinį nominantą išrinko kariuomenės ir visuomenės atstovų komisija.

„Lietuvos karžygio“ apdovanojimai teikiami kariams už nesavanaudiškus, kilnius, dažnai rizikingus karių ir civilių asmenų poelgius. Ceremonijose įteikiama pagrindinė „Lietuvos karžygio“ statulėlė yra a. a. skulptoriaus Romo Kvinto kūrinys – iš bronzos nulietas 30 cm XIV amžiaus Lietuvos kario atvaizdas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pagerbė negrįžusius iš jūros

Šeštadienio vidurdienį Baltijos jūros bangas papuošė gėlių žiedai. Tęsiant ilgametes tradicijas, dalyvaujant garbingiems svečiams vyko negrįžusių iš jūros pagerbimo ceremonija. ...
2023-07-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

„Tikėjimas kariuomene - pati galingiausia amunicija pasaulyje"

Šeštadienį Klaipėdoje surengtas vienas iš pagrindinių Lietuvos kariuomenės organizuojamų renginių visuomenei – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė. Klaipėdos ...
2023-05-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Klaipėdos operacijos 100-metis - ir su prancūziškais akcentais (papildyta)

„Susirinkome pagerbti didžio nuopelno vyrų ir moterų, kurie prieš šimtą metų kilo į kovą už savo tėvynės ateitį ir jos ...
2023-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This