Mero sprendimas – logiškas

Nuomonės

Artūras Nevagreckis
2022-11-25

Komentarų: 11

Aptardami Vytauto Grubliausko apsisprendimą eiti į valdžią su socialdemokratais komentatoriai paprastai nusistebi: „toks liberalus visą laiką atrodė, net su Laisvės partija fotografavosi – ir še tau!” Atseit – nenuoseklus tas mūsų meras.

„Facebook” nuotr.

Anaiptol. Savaip tai yra nuoseklus žingsnis, politinį turinį pagaliau įvilkęs į natūralią tam politiniam turiniui formą.

Tikrieji socialdemokratai miestą ir valdė

Buvusį mero „liberalumą” akcentuojantys klaipėdiečiai neįvertina to, kad jau ketvirtį amžiaus valdantys (reguliariai vis patikslindami savo partijų pavadinimus) liberalai mieste nuosekliai vykdo klasikinę socialdemokratinę politiką. Nors dažnai pasakoma – kokia gi miesto lygmenyje gali būti politika ir ideologija, ten tik administravimas, personalijos ir intrigos – iš tikrųjų kiekvieno miesto valdžia esamų įgaliojimų rėmuose vadovaujasi ta ar kita ideologija.

Mūsų „liberalų” ideologija – išplėtotas municipalinis paslaugų sektorius ir socialiai jautrūs sprendimai. Šiuo požiūriu „liberalioji” Klaipėdos valdžia nuo seno yra pati socdemiškiausia šalyje.

…Klaipėdietis savivaldybės poliklinikoje gauna receptą. Tos pačios savivaldybės vaistinėje nusiperka vaistų. Juos išgėręs ir pasveikęs eina pirkti maisto ir rūbų į savivaldybės turgų. Pavalgęs pritupia savivaldybės tualete. Po to savivaldybės autobusu važiuoja (galbūt jam dar priklauso ir viena iš papildomų savivaldybės nustatytų transporto nuolaidų) į savivaldybės pirtį praustis. Švarus ir linksmas pagal įprotį jau dairosi ir Klaipėdos savivaldybės kirpyklos, bet tokios neberanda, šitos tai jau yra privačios…

Lietuvos socdemai – aršūs privatizatoriai

Jokiame kitame Lietuvos mieste nerasime tokio savivaldybei nuosavybės teise priklausančio paslaugų sektoriaus. Pirmiausia jis buvo išparduotas tuose miestuose, kuriuos valdė nominalūs socialdemokratai.

Alytaus miestą dešimtmečiais valdo LSDP, paprastai koalicijoje su konservatoriais. Jie sugebėjo parduoti ne tik miesto autobusų parką, bet ir stotį. Tradiciškai autobusų stotys yra miestų centruose, kad būtų patogu į jas nukakti. O dabar naujoji Alytaus stotis yra užmiestyje, Kauno pusėje.

Seniai parduota ir centre buvusi Šiaulių miesto stotis. Analogiškai be gailesčio municipalinį paslaugų sektorių išravėjo Druskininkų socialdemokratai.

Paviršiuje oranžiniai, viduje – raudoni

Tik į partines etiketes žiūrintys politologai po kiekvienų prezidento rinkimų stebisi: „Klaipėda jau toks liberalus miestas – o ir vėl nubalsavo už kairįjį kandidatą!” Nėra ko stebėtis: iš tikrųjų dauguma klaipėdiečių yra kairiųjų pažiūrų ir balsuoja už kairįjį politikos turinį, nelabai kreipdami dėmesį į formalias politines kandidato ar partijos etiketes. LRLS Klaipėdoje vykdo kairiąją politiką, ir rinkėjus tai tenkina. Va ir visas tas Klaipėdos „liberalumas”.

Socialdemokratiška yra ir Klaipėdos liberalų viešoji raiška. Pradžią tokiai stilistikai padarė praėjusiame amžiuje Eugenijus Genvilas: lengvai bendraujantis, sąmojingas, dažnai įsikibęs į bokalą su proletarų gėrimu. Kaip tai skyrėsi nuo komunistų partijos istorikės ir tipo socdemės Irenos Šiaulienės medinės raiškos!

Toks pat gerai bendraujantis ir kalbus, tik kad bokalo nesiekiantis liberalas Vytautas Grubliauskas tik įtvirtino tą raiškos stilių, kuris būdingas pirmiausia Europos socdemams. O per ketvirtį amžiaus į valdančiąją partiją sugužėję Klaipėdos biudžetininkai tik paryškino jos profilio socialdemokratiškumą: toliau nuo rinkos žiaurumų, arčiau valdiškų pinigų.

Bolivaras dviejų nepaneš

Naujausia Klaipėdos politinė istorija rodo, kad dviem socialdemokratinėms savo turiniu partijoms mieste nėra vietos. Tik jeigu iki šiandien tai buvo LSDP problema, dabar tai bus LLRS galvos skausmas.

Čia liberalai turi du galimus rinkiminės raiškos pasirinkimus. Pirmasis būtų esamos tapatybės ryškinimas: „Tai mes nuosekliai visą laiką socdemiškai galvojame apie paprastą žmogų, o tie tai kažkokie kreivi ir neaiškūs, rinkitės mus, ne juos. Pažadame dar atidaryti valdišką kirpyklą ir jau kad kirpsime jus prigulę, nuoširdžiai.” Bet nėra garantijų, kad tokią raišką lydės sėkmė.

Antrasis kelias būtų įsiskaityti į savo partijos pavadinimą ir pagaliau atsiversti partijos programą. Irgi šiaip sau pasirinkimas pagal tikėtinus rinkimų rezultatus. Tačiau bent atsiranda šansas pritraukti Laisvės partijos rinkėją. O ilgalaikėje perspektyvoje kaip tik ta partija ir yra
senųjų libų priešas.

Socialdemokratų šansai padidėjo

Be abejo, kai kuriuos rinkėjus Vytauto Grubliausko į(si)rašymas į socialdemokratų sąrašą atgrasys balsuoti už juos. Tačiau, manau, daug daugiau bus tokių, kurie kaip tik dėl V. Grubliausko rinksis socialdemokratus. Pirmiausia tai – kairiųjų pažiūrų klaipėdiečiai, kurie ir šiaip visada mielai balsuotų už socdemus. Iki šiol juos stabdė tik baimė, kad atėję į valdžią socdemai paseks bičiulių kituose miestuose pavyzdžiu ir išparduos municipalinę infrastruktūrą, stotį iškels į Rimkus ir praskolins miestą.

Vytauto Grubliausko buvimas sąraše turėtų tokias baimes išsklaidyti.

11 Comments

  1. Anastazas

    Šitas “tipas” prie logikos net arti nėra stovėjęs…….

    Reply
  2. Andrius

    Džiazmenas mėgsta improvizuoti. Koks gi džiazas be improvizacijos?

    Reply
  3. Galiausiai

    ideologijų kovoje laimi pati svarbiausia visiems kandidatuojantiems – LOVYS

    Reply
  4. ziggy

    Klaipeda yra Pskovas prie juros. Pagal visus imanomus parametrus,pagal mentaliteta,pagal labai labai daug ka. Tai ne europietiskas,ne vokiskas ar skandinaviskas miestas. Ir tiek ziniu.

    Reply
  5. ir kas čia stebėtino

    kai KU rektorius, buvęs Gražulio partijos narys, Pakso ir visokių komitetų veda konservatorių sąrašą, o tas pats konservatorių kandidatas į merus kartu su iš liberalų išvarytu Grubliausku į tarybą ėjo ir viens kitą liaupsino, taip, kad čia nie šis nei tas.

    Reply
  6. Nuomonė

    Ar nepasikartios situacija kaip su seimo nare Targamdze, socdemai nei iš šio, nei iš to įsirašė į sąrašą, pretendentė pateko į seimą ir perbėgo pas Skvernelį, tai vieniems sukėlė juoką, o kitiems pyktį. O nerimtai kalbant, tai gal čia provokacija, gal buvę Grubliausko komiteto nariai nori „susprogdinti”kitas partijas iš vidaus. Vienas, buvęs šio komiteto narys, veda konservatorių sąrašą, o Grubliauskas , galimai, ves socdemų sąrašą. Man pačiam patiko ši versija. O kaip bus su Klauipėdos universitetu, rektorius-konservatorių sąrašo vedlys, o Tarybos pirmininkas-socdemų žvaigždutė. Apskritai, taio labai pikantiška situacij, bet Grubliausko persotienavimas yra protingas, ko gero pabalsuosiu. Pasirinkimas nedidelis-Grubliauskas arba Vaitkus.

    Reply
  7. Nuomonė

    Aišku, kad liberalai ir konservatoriai panikoje…

    Reply
  8. Viola da Gamba

    Hm… nemaniau, kad komunistai vis dar ateitis :))))

    Reply
  9. Visi valdyti nori

    Varomoji jėga partijos keitimui- mero dukros amžiaus dabartinio mero antroji žmona. Nors kelių dešimtmečių metų skirtumo tarp jų jau nebematyti, būtent” vieno festivalio dirketorė” neleis sutuoktiniui ilsėtis…. „Eik su kuo nori, tik aš turiu būti džiazo festivalio direktore” prie visų valdžių”. Stebimės, kaip šlubuoja Lukašenka, leisdamasis lėktuvo trapu. Nesistebėkime, kaip Grubliauskas sunkiai judėdamas patampa socdemu. Ne jo čia norai… Partiją pakeisti— kaip pasis..t pavėjui. Minutės reikals dėl šeimos finansinės gerovės.

    Reply
  10. Na taip

    Politinė reklama Grubliauskui patesinti , bet skystoka ponai skystoka… LSDP partijos varžovai ne Liberalų sąjūdis – ten tikrai daug jaunų ir naujų veidų, o valstiečiai žalieji, Skvernelio partija, pagaliau- Vaitkaus sąrašas, Darbo partija. Pažiūrėkite į veidus ir manieras. Į trisdešimties metų darbo patirtį – kai kas ir nuo Komunistų partijos laikų. O liberali Klaipėda buvo ir liks. Nes toks klaipėdiečių mentalitetas. Orientacija į įmitusią Blinkevičiūtė, atsiganiusius Olekus, Sakalauskus ir Grubliauskus? Cha, Cha…

    Reply
    • Tikrai taip

      Pritariu!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This