Viešnagė Rumunijoje pagilino ir teorines, ir praktines žinias

Mums rašo

Tomas Klemka, gimnazistas
2022-11-25

Komentarų: 0

Rumunija. Kokios gi pirmosios asociacijos jums kyla? Mums, Baltijos gimnazistų komandai, aplankiusiai Rumuniją Erasmus+ „STEAM Education Develops in 21st Century Schools” projekto dalyvių susitikimo metu, ši šalis visada asocijuosis su įvairiausiomis STEAM veiklomis ir be galo draugiškais žmonėmis.

Į Rumunijos mokyklą Falticeni mieste Erasmus+ projekto dalyvių susitikimą lapkritį vyko keturi Baltijos gimnazistai – Tomas, Arnas, Eimantas ir Modestas, lydimi mokytojo D. Zviedrio ir bibliotekininkės L. Lakickienės. Asmeninio archyvo nuotr.

Susitikimo veiklų metu turėjome puikią progą įsitikinti, kad pamokose gautos teorinės žinios tikrai reikalingos. Motyvacija gilinti žinias STEAM srityje dar labiau sustiprėjo, praplėtėme ir kultūrinį akiratį, patobulinome bendravimo anglų kalba įgūdžius. Bendruomeniškumo jausmą stiprino ir dalyviams skirtas tarptautinis vakarėlis, neįkainojama kelionių patirtis.

Kelionė iš Lietuvos į Rumuniją buvo ilga, tad atvykome į rumunų mokyklą Colegiul National Nicu Gane truputį pavargę. Projekto koordinatorė Rumunijoje Ana-Lacramioara Acatrinei su savo mokiniais mus maloniai pasitiko. Susipažinę su jais ir kitais Erasmus+ dalyviais prisijungėme prie Bingo žaidimo apie Rumuniją – jos istoriją, geografiją, kalbą ir maistą. Papietavome. Vėliau susiskirstę grupėmis susipažinome su Falticeni miestu ir dalyvavome viktorinoje.

Antradienio ryte išvykome į kelionę po Bucovinos kraštą. Pirmas sustojimas buvo prie Voronet vienuolyno. Tai labai senas XV a. vienuolynas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldą. Jis išskirtinis visame pasaulyje dėl savo mėlynos spalvos piešinių. Šiuolaikiniai mokslininkai net turėdami modernias technologijas niekaip neištiria, kaip išgauta mėlyna spalva, kuri išliko ryški jau beveik 600 metų.

Aplankėme Lucios Condreos tapytų margučių muziejų. Jame pamatėme įvairiausių spalvų ir raštų margučių ir vaizdo įrašą, kaip jie dekoruojami. Tai unikalus muziejus, daugiau tokio nėra visame pasaulyje.

Atvykę į juodosios keramikos dirbtuves stebėjome, kaip iš molio gabalo gimsta vaza. Labai patiko trumpas stabtelėjimas kalnuotoje vietoje. Ten prie skardžio yra aukštos sūpynės, ant kurių mes iškart pasisupome!

Paskutinis sustojimas – įspūdingoje Suceavos pilyje. Pasivaikščiojome po pilį, išklausėme jos istorijos, pasigrožėjome vakarėjančio miesto vaizdais ir jau sutemus grįžome į Falticeni.

Išaušęs trečiadienio rytas padovanojo kelionę į Ion Irimescu meno muziejų. Jame pamatėme daug įspūdingų skulptūrų bei paveikslų. Išklausėme įkvepiančio pasakojimo apie meno reikšmę. Patiko gido mintis, kad būdamas užsienyje gali susikalbėti ne tik anglų kalba. Menas yra universali viso pasaulio kalba.

Grįžę į mokyklą chemijos kabinete darėme įvairius eksperimentus. Užsiėmimo pabaigoje chemijos mokytojos parodė eksperimentą, kurį vadino ugnikalniu, nes jis spjaudė ugnį.

Po pietų pertraukos vykome į Jaunimo ir vaikų užimtumo centrą. Ten mokiniai mums pristatė savo atliktus projektus apie oro taršą, vandens tyrimus, ekologinį namą ir kitus. Patiko, kad mokiniai ne tik rodė skaidres ir pasakojo, bet daug ką vaizdavo ir praktiškai.

Vakarop pasiskirstę į mišrias įvairių šalių komandas kūrėme kalėdines atvirutes. Buvo smagu.

Galop vyko bendra vakarienė ir šokiai, kuriuose šėlome ir liejom prakaitą iš visos širdies.

Ketvirtadienį iš pat ryto jau važiavome į Stefan cel Mare universitetą Suceavos mieste. Ten klausėme profesoriaus paskaitos apie Rumunijos dabartinę pažangą STEAM srityje, apie IT perspektyvą visame pasaulyje ir apie tai, kaip turi keistis švietimo sistema. Patiko profesoriaus mintis, kad savo išmintį kiekvienas protingas žmogus turi naudoti visuomenės labui.
Aplankėme įvairius universiteto kabinetus ir laboratorijas, išklausėme pristatymus. Buvome automobilių mechanikos, elektros inžinerijos, robotikos, kompiuterijos, maisto, medicinos ir biologijos mokslų laboratorijose.

Asmeninio archyvo nuotr.

Po pietų vykome į astronomijos observatoriją.

Paskutinioji projekto diena prasidėjo iššūkiu. Pasirodo, mūsų lankomoje mokykloje yra pamoka, skirta loginiam mąstymui. Teko tokioje pamokoje sudalyvauti ir mums. Išklausėme paskaitos ir atlikome loginio mąstymo testus. Nebuvo lengva, bet įveikėme.

Muzikos kabinete šiek tiek atsigavome nuo loginio mąstymo. Čia pasiklausėme talentingų mokinių choro ir net patys padainavome. Muzikos mokytojas S. Dan parodė paties įkurtą radijo stotį. Papasakojo apie savo pomėgį groti muzikos grupėje. Buvo įdomu klausytis žmogaus, taip užsidegusio savo darbu.

Padainavus teko surimtėti: pakliuvome į robotikos klasę. Čia mokėmės programuoti, formuoti komandas ir klausėmės paskaitos apie šiuolaikinę robotiką.

Galop Colegiul National Nicu Gane mokyklos direktorius Cordin Benta iškilmingai pasveikino visus atlaikius veiklų pilną savaitę ir įteikė pažymėjimus.

Sekmadienį popiet pavargę, bet pilni smagių įspūdžių, pasiekėme namus.

INFORMACIJA

Erasmus+ projekto „STEAM Education Develops in 21st Century Schools” projekto tikslas – įgyti naudingos patirties ir žinių iš kitų Europos mokyklų STEAM ugdymo tema. Projekte kartu su Klaipėdos Baltijos gimnazija dalyvauja dar 5 šalių mokyklos iš Turkijos (ULAMIS ORTAOKULU), Italijos (Polo Liceale Statale R. Mattioli), Portugalijos (Agrupamento de Escolas Eduardo Gageiro), Rumunijos (Colegiul National Nicu Gane) ir Belgijos (GO! Atheneum Geraardsbergen).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This