Jotvingų palikimą pristatys archeologai iš Suvalkų

Kultūra

Gruodžio 1 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2) vyks archeologijos parodos „Jotvingių eldoradas“ pristatymas ir diskusija apie jotvingius. Renginyje dalyvaus Suvalkų apygardos muziejaus (Lenkija) direktorius dr. J. Brzozowski bei archeologas dr. J. Siemaszko ir Vilniaus universiteto archeologas dr. A. Luchtanas.

Radimvietėje atitikta daug pačių įvairiausių kartu su kūnu į laidotuvių laužą keliavusių mirusiųjų įkapių. Suvalkų muziejaus nuotr.

Intriguojantis faktas, jog Krukuveke (lenk. Krukówek), Lenkijoje, esantis turtingiausias jotvingių kapinynas buvo rastas pradėjus tirti nelegalią prekybą archeologiniais ginklais bei kitais artefaktais, o dvejus metus trukusios policijos operacijos metu nustatyta tiksli jo vieta. Šis plėšikų apiplėštas senkapis tapo objektu, pranokusiu drąsiausius archeologų lūkesčius. Sensacingame kapinyne aptikta per 1000 radinių, kurių amžius siekia daugiau kaip 900 metų ir tai yra viena gausiausių jotvingių paveldą liudijančių kolekcijų.

Ilgą laiką apie šią lietuviams giminišką gentį buvo žinoma itin nedaug. Mokslininkai, ieškodami duomenų apie jotvingius, nuolatos rankiojo tik pavienius, menkus informacijos fragmentus. Yra žinoma, jog gentis gyvenusi pelkių ir miškų apsuptuose piliakalniuose, o štai laidojimo paminklų iš ankstyvųjų viduramžių praktiškai nežinota.

Archeologinių tyrimų miške netoli Krukuveko metu paaiškėjo, kad jotvingiai X–XIII a. savo mirusiuosius degindavo, o pelenus kartu su įkapėmis išpildavo tiesiog ant žemės tam skirtame lauke. Todėl pats kapinynas aptiktas labai negiliai, o ir pasklidęs jis buvo itin plačiai. Radimvietėje itin gausu pačių įvairiausių kartu su kūnu į laidotuvių laužą keliavusių mirusiųjų įkapių: aprangos detalių ir papuošalų, ginklų, žirgų ekipuotės dalių, darbo įrankių ir kt.

Parodos rengėjas – Suvalkų apygardos muziejus (Lenkija).

Dalyvavimas renginyje nemokamas.

Paroda Pilies muziejuje veiks iki gruodžio 17 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje - Kovo 11-jai skirti renginiai

Kovo 7 d., ketvirtadienį, 17 val., Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2) atidaroma Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus tapytojų ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

ELTA

NATO naikintuvai perėmė Rusijos lėktuvus virš Baltijos jūros

Ketvirtadienį Prancūzijos naikintuvai „Mirage 2000-5“ virš Baltijos jūros perėmė du Rusijos lėktuvus Su-30M, o vėliau – ir An-72. Tai socialiniame ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This