Už „kovidinę” Jūros šventę – nemenka bauda

Miestas, Svarbu

Į specialiųjų tarnybų akiratį pakliuvusiam buvusiam uostamiesčio savivaldybės VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovui Liutaurui Galiniui atsirūgo pandemijos valdymo reikalavimų nepaisymas per 2021-ųjų Jūros šventę. Nors vyrui pirmos instancijos teisme ir pavyko pustrečio karto susimažinti jam Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) paskirtą baudą, tačiau ir sumažintoji nemenkai paplonins anksčiau prezidentui Gitanui Nausėdai patarinėjusio vyro piniginę.

Tuo metu ikiteisminis tyrimas dėl galimos korupcijos organizuojant tai pačiai Jūros šventei reikalingus pirkimus, kuriame įtarimai buvo pareikšti ir L. Galiniui, vis dar tebevyksta.

Liutauras Galinis

Perspėjimų neišgirdo, bet sulaukė mero pagyrų

Artėjant 2021-ųjų Jūros šventei sergamumo koronaviruso rodikliai Klaipėdoje buvo prasčiausi visoje šalyje. Uostamiestyje tuo metu jau buvo nustatyta daugiau nei 100 šio viruso mutacijų, 14 delta atmainos atvejų.

„Žiūrint epidemiologine prasme, norėtųsi, kad renginių nebūtų arba jų būtų kuo mažiau. Visai geras buvo praėjusių metų sprendimas, kai Jūros šventėje atlikėjai pasirodydavo tik trumpam ir skirtingose vietose. Jei žmonės juda gryname ore, tai lyg ir nieko blogo. Bet didieji koncertai truks po valandą ir ilgiau, tūkstančiai žmonių stovės vienas šalia kito, o virusas to tik ir laukia“, – tada perspėjo NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

„Šiuo metu mes vadovaujamės galiojančiais teisės aktais, o juose nurodoma, kad nekomerciniuose renginiuose nereikalingas nei galimybių pasas, nei dalyvių skaičiaus ribojimas. Tačiau saugumą tikrai akcentuojame. Visų prekybininkų prašome dėvėti veido apsaugos kaukes, vienkartines pirštines. Šventės svečių taip pat prašysime dėvėti apsaugines veido kaukes, jas nemokamai dalinsime „Klaipėdos švenčių“ palapinėje. Be to, tiek renginių vedėjai primins, tiek garsiniais pranešimais bus skelbiamos rekomendacijos laikytis saugaus atstumo. <…> Suprantama, kad į Jūros šventę atvyks žmonės iš visos Lietuvos, nes visi yra pasiilgę renginių. Mes tik galime paprašyti jų sąmoningumo – saugoti save ir kitus“, – savo ruožtu tada aiškino L. Galinis.

Tačiau jau pirmą šventės dieną buvo akivaizdu, kad beveik niekas nesilaikys saugios socialinės distancijos, o per didžiuosius Jūros šventės koncertus Kruizinių laivų terminalas buvo sausakimšas, veidą dengiančias kaukes čia dėvėjo vos keli žmonės.

Distancijos nesilaikyta ir mugėje bei pagrindinėse centro gatvėse, žmonės ten tiesiog spaudėsi vieni prie kitų.

2021-ųjų Jūros šventės mugė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nepaisant to, po šventės jos organizatoriai sulaukė tik mero Vytauto Grubliausko pagyrų.

„Dėkoju širdingai visai iš esmės atsinaujinusiai „Klaipėdos švenčių” įgulai ir besąlygiškai drąsiam (o dažnu atveju net bebaimiam) jos kapitonui Liutauras Galinis, sugebėjusiems suvaldyti visokiausių rizikų ir pavojų talžomą šventę per neįtikėtinai trumpą ir labai įtemptą laiką”, – savo paskyroje „Facebook” tinkle tuomet rašė meras.

Pažeidimus pripažino ir teismas

NVSC, turėjęs kitokią nuomonę nei meras, pradėjo administracinio nusižengimo procedūrą ir galiausiai šiemet rugpjūtį L. Galiniui už tai, kad nepaisė sveikatos apsaugos ministro ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu numatytos tvarkos, nusprendė skirti baudą.

Buvo konstatuota, kad L. Galinio vadovaujama įstaiga renginiuose, kuriuose buvo daugiau nei 1000 žiūrovų, erdvės nepadalino į sektorius, nevaldė  žiūrovų srautų, daugiau nei dvi valandas trukusių koncertų, automobilių parodos, krepšinio turnyro metu nevykdė žiūrovų registracijos ir taip sukėlė pavojų plisti ypač pavojingai infekcinei ligai.

Už tokius nusižengimus L. Galiniui buvo paskirta 3750 Eur dydžio bauda.

Nesutikdamas su tokiu NVSC sprendimu L. Galinis pateikė skundą Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams. Jo advokatė Dovilė Murauskienė teismui dėstė, kad iš surašyto protokolo esą neaišku, už kuriuos ministro sprendimo redakcijos pažeidimus jos klientas baudžiamas, esą byloje nėra kaltę įrodančių duomenų, taip pat duomenų, jog dėl šventės Klaipėdoje būtų padidėjęs sergamumas COVID-19. Teisininkė taip pat tikino, kad nė vienas Jūros šventės renginys netruko ilgiau nei dvi valandas, o didžiųjų koncertų metu tarp atlikėjų pasirodymų buvo daromos pertraukos, žmonių srautai esą valdyti renginių išdėstant skirtingose miesto vietose ir kt.

Skunde L. Galinis akcentavo ir aplinkybę, kad šventės programą derino su Klaipėdos savivaldybe. Esą viską nulėmė „susiklosčiusi netipinė ir ypač dinamiška situacija su COVID-19 pandemija, kurios metu reikalavimai renginių organizavimui buvo nuolat keičiami”.

Akcentuodama, kad pagal individualią veiklą renginius dabar organizuojantis L. Galinis nėra teistas administracine tvarka ar baustas, nėra padaręs daugiau jokių tokio pobūdžio pažeidimų, advokatė prašė teismo panaikinti NVSC sprendimą ir administracinę teiseną arba grąžinti bylą institucijai tirti iš naujo. Netenkinus nė vieno iš šių prašymų, teisininkė savo klientui prašė skirti minimalią galimą baudą už tokį pažeidimą – 1500 Eur.

NVSC savo atsiliepime neigdama tokius argumentus tarp kito nurodė, jog minėtajame ministro sprendime nebuvo jokių išlygų dėl to, kad jei ilgiau nei dvi valandas trunkančiame renginyje daromos pertraukos, tai jau galima ir neregistruoti žiūrovų.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Lina Šakarnienė konstatavo, kad įrodymų, jog buvęs įstaigos vadovas pažeidė minėto ministro sprendimo reikalavimus, buvo pateikta užtektinai.

„Pažymėtina, kad Užkrečiamųjų ligų, galinčių kelti grėsmę, stebėsenos ir kontrolės informacinės sistemos duomenimis 5 asmenų užsikrėtimo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) aplinkybės siejamos su minėta švente. Lietuvos statistikos departamento duomenimis 2021 m. liepos 23-25 dienomis naujų užsikrėtimų COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) per 14 d. 100 tūkst. gyventojų rodiklis Klaipėdos mieste buvo 178-195, kai tuo pačiu laikotarpiu Lietuvos Respublikoje šis rodiklis buvo 57-66. Klaipėdos miesto gyventojų padidintas užsikrėtimas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) sukėlė grėsmę išplisti COVID-19 ligai”, – rašoma nutartyje. 

Tačiau kartu teismas sutiko su L. Galinio pozicija, jog jis nubaustas per griežtai ir sumažino baudą iki minimalios tokiam atvejui – 1500 eurų. 

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui. 

Tyrimas dar vyksta

Ar L. Galiniui dėl veiklos „Klaipėdos šventėse” dar teks lankytis teismuose ir gintis nuo kur kas rimtesnių kaltinimų, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dar negali pasakyti.  

Žinia, ši tarnyba pernai gruodį pranešė, jog atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos organizuojant ir vykdant 2021 metų Jūros šventės pirkimus. Skelbta, kad prekyba poveikiu įtariami du asmenys, kurių vienas – kelis mėnesius VšĮ „Klaipėdos šventės“ vadovavęs L. Galinis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, L. Galinis, pasinaudodamas savo įgaliojimais ir kita, tikėtina, įtaka, susitarė priimti ir priėmė ne mažesnį kaip 1000 Eur kyšį. Kaip įtariama, už šį galimai neteisėtą atlygį buvo siekiama, kad vieno verslininko atstovaujamoms ir susijusioms bendrovėms būtų sudarytos išskirtinės sąlygos dalyvauti bei laimėti 2021 metų Jūros šventės renginiams skirtos įrangos ir paslaugų įsigijimo viešuosius pirkimus. Bendra šių sutarčių vertė – daugiau kaip 47 tūkst. Eur. Tada pranešta, kad prekyba poveikiu įtariamas ir vienas verslininkas.

STT Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Paukštienė „Atvirą Klaipėdą” informavo, kad Klaipėdos valdyba vis dar atlieka šį tyrimą. Jame šiuo metu įtarimai dėl papirkimo yra pareikšti vienam juridiniam asmeniui, o dviem fiziniams asmenims – dėl papirkimo ir kyšininkavimo.

L. Galinis iš „Klaipėdos švenčių” vado pareigų pasitraukė nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios. 

Tam tikro ažiotažo buvo lydimas jau ir pats L. Galinio paskyrimas – tada atkreiptas dėmesys, kad buvęs prezidento Gitano Nausėdos patarėjas dirbo ir jo rinkimų štabe kartu su uostamiesčio mero žmona Inga Grubliauskiene, ėjusia Klaipėdos rinkimų štabo vadovės pareigas.

Liutauras Galinis ir Gitanas Nausėda 2019-ųjų Jūros šventės metu. Algirdo Kubaičio nuotr.

Vėliau L. Galinis į „Klaipėdos šventes” buvo įdarbinęs ir tame pačiame rinkiminiame štabe buvusias Audronę Juškevičienę bei Vaivą Bradulskienę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This