Premjeros belaukiant – su bulviniais blynais

Fotoreportažai, Kultūra

Pirmąją žiemos dieną Klaipėdos dramos teatre garavo bulviniai blynai – kaip reveransas naujausią teatro spektaklį įkvėpusiam Jonui Mekui. Iš Semeniškių kilęs vienas geriausiai pasaulyje žinomų lietuvių menininkų, JAV avangardinio kino krikštatėvis, poetas ir jo ypatingas pasaulio matymo būdas jau prieš kurį laiką patraukė lenkų režisieriaus Michało Borczucho dėmesį. Pakviestas kurti spektaklį Klaipėdoje, jis atvyko su idėja scenoje kurti spektaklį, paremtą J. Meko gyvenimu ir kūryba. Naujojo spektaklio „Lost Lost Lost“ premjera – jau gruodžio 9 ir 10 dienomis.

Domo Rimeikos nuotr.

Skirtingus pasaulius jungiantis gyvenimas

„Kokia tai patirtis, kuomet iš savo namų esi išraunamas su šaknimis? Ką tai reiškia, kai staiga atsiduri viename iš didžiausių ir dinamiškiausių to laiko miestų Niujorke? Kaip paveikia susidūrimas su kita kultūra, žmonėmis, kalba? Kokia patirtis, kai susiduri su kažkuo nauju?“ – ketvirtadienį bulviniais blynais kvepiančioje spaudos konferencijoje spektaklio vystymąsi inspiravusius klausimus vardijo M. Borczuchas.

Anot režisieriaus, „Lost Lost Lost“ spektaklio formos pamatu tapo J. Meko interviu, „kai kurie jų sukurti iš pokarinių J. Meko dienoraščių, o kai kurie tikrai įvykę, kaip jo pokalbiai su Yoko Ono, Johnu Lennonu, Susan Sontag. Taigi, spektaklis neturi tradicinio pasakojimo formos“.

Spektaklyje figūruojantys interviu apsijungia per mokslinės fantastikos rėmą. Vaizduojamas postapokaliptinis pasaulis, kuriame po nežinomos didžiulės katastrofos nebelieka jokių atvaizdų – nelieka kino, televizijos filmų, nuotraukų. Lieka tik įvairūs rašytiniai šaltiniai. Tyrinėtojai iš to pasaulio aptinka „Bolex“ kamerą, o sužinoję, kad su tokia ilgus metus nesiskyrė garsus menininkas J. Mekas, naudodamiesi įvairiais archyviniais šaltiniais bando rekonstruoti ir suprasti jo gyvenimo aplinkybes, bando perprasti, kas buvo kinas, kaip veikė kino kamera.

Įkvepianti asmeninės stiprybės istorija

Spaudos konferencijos dalyviams buvo rodomos dvi nedidelės spektaklio ištraukos. Po jų teatro virtuvėlėje susirinkusiems svečiams režisierius sakė, kad būsimiems spektaklio žiūrovams patartų pažiūrėti J. Meko „Lost Lost Lost“ ar kurį kitą iš jo pilnametražių filmų – bent bendrais bruožais susipažinus su tuo, kaip J. Mekas montuoja savo filmus, kaip kuria pasakojimą ir kokiu būdu įrašo realybę, bus galima pastebėti, kad jo kūrybos metodas kažkiek skolinamasis ir spektaklyje.

„Iš to, ką J. Mekas išgyveno, įstrigo, koks buvo didelis jo, kaip menininko ir žmogaus, tikėjimas, kad, nepaisant krizių ir traumų, reikia eiti į priekį, būti atviriems pasauliui ir realybei, atviriems pokyčiams, ieškoti savęs juose“, – apibendrino režisierius.

Paties J. Meko asmenybę spektaklyje rekonstruoja net du aktoriai – Jonas Baranauskas ir Darius Meškauskas.

Spektaklis tęsis ir už salės ribų

Spektaklio vaizdo projekcijų autorius Wojciech Sobolewski juokėsi, kad išgirdęs, jog bus kuriamas spektaklis pagal J. Meką, į susitikimą su režisieriumi atsinešė apie 15 idėjų, bet jų visų teko atsisakyti, mat spektaklio pasaulyje nėra videovaizdų.

„Režisierius pasakė, kad nebus siekiama atkartoti J. Meko filmavimo stiliaus ar atkartoti jo filmų, tad nutarėme sukurti tam tikrą erdvę po spektaklio, – pasakojo W. Sobolewski, – žiūrovai po spektaklio toje erdvėje galės pabūti su savo emocijomis ir apmąstymais. Ta erdve bus Semeniškiai, vieta iš kur kilo J. Mekas ir kurią sukūrėme daugumoje iš aktorių išmaniaisiais telefonais filmuotų vaizdo įrašų. Jie juos darė, kai lankėsi J. Meko gimtinėje.“

Spektaklyje vaidina tiek lietuviai, tiek aktoriai iš Lenkijos. Kiekvienas iš jų scenoje kuria net po kelis vaidmenis. Yoko Ono atkurianti Digna Kulionytė ir Johną Lennoną vaidinantis Karolis Maiskis minėjo, kad jų personažai yra labai plačiai žinomi, tad apie juos buvo galima rasti labai daug informacijos. Tuo pat metu, nors tos asmenybės gerai žinomos, spektaklio kūrybinis procesas leido į šiuos žinomus žmones, jų gyvenimo aplinkybes pažiūrėti įdėmiau.

Spektaklyje pasirinktas interviu formatas aktoriams buvo proga pažinti ir patį interviu žanrą, pažvelgti į žmones, kurie yra tie, kurie klausia.

„Procesas vis dar vyksta, ir supratau, kad kalbinti tokius žmones kaip J. Mekas buvo labai sudėtinga. Manau, kad visi kalbinantys jį turėjo iššūkį“, – atviravo aktorė Samanta Pinaitytė. Vienas iš jos vaidmenų spektaklyje – žurnalistė.

Po pirmosios „Lost Lost Lost“ premjeros gruodžio 9 d., iškart po spektaklio – žiūrovai kviečiami likti susitikime su režisieriumi, klausti, pasidalinti kilusiomis įžvalgomis ar pastebėjimais.

Tai – ketvirtoji ir paskutinė 2022 m. Klaipėdos dramos teatro premjera.

Žiūrovų teatre lauks ir fotografijų paroda, skirta Jono Meko gimimo šimtmečiui – „Semeniškių idilės“. Paroda veiks iki gruodžio 14 d.

INFORMACIJA

Spektaklio režisierius Michał Borczuch, pjesės autorė ir dramaturgė Joanna Bednarczyk, pjesę iš lenkų kalbos vertė Gintaras Grajauskas, scenografė ir kostiumų dailininkė Dorota Nawrot, šviesų dailininkas Robert Mleczko, kompozitorius Bartosz Dziadosz, vaizdo projekcijų autorius Wojciech Sobolewski.

Spektaklyje vaidina Darius Meškauskas, Digna Kulionytė, Dominika Biernat, Jan Dravnel, Jonas Baranauskas, Karolina Kontenytė, Karolis Maiskis, Marta Ojrzyńska, Renata Idzelytė, Rimantas Pelakauskas, Samanta Pinaitytė.

Spektaklyje dalyvauja Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos mokiniai.

Spektaklio „Lost Lost Lost“ premjera Klaipėdos dramos teatre gruodžio 9 ir 10 d.

1 Comment

  1. Sudie

    Labai žaviuosi Lenkija, bet tos pjesės- vien tik lenkų režisieriai. Labai Liūdna, bet Mylimo mano Teatro aš neberandu. Tokie talentingi Aktoriai palieka Teatrą. keičia profesiją Muzikiniame karaliauja ukrainiečiai, istorinaimae dramteatryje, deja, vien tik lenkai. Dar to bentrūko, kad ir lietuvių aktorių neliks. Su legendinio Povilo Gaidžio išėjimu prasidėjo klaiki griūtis. Tokia mano nuomonė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Filme „Mano laisvė“ Darius Meškauskas prabilo latviškai

„Kino pavasaryje“ Lietuvos žiūrovams pirmą kartą parodytas latvių režisierės Ilze Kunga-Melgaile filmas „Mano laisvė“ jau šią savaitę, balandžio 5 d., ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This