Bendra Šiaurės Airijos ir Lietuvos operacija: per kratas rasta apie 180 tūkst. eurų grynųjų

Kriminalai ir nelaimės

Lapkričio 23 d. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai atliko sulaikymų ir kratų operaciją Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje.

Operacija atlikta glaudžiai bendradarbiaujant su Šiaurės Airijos ir Airijos pareigūnais, koordinuojant Eurojustui bei talkinant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“.

Gerai koordinuoti pareigūnų procesiniai veiksmai atlikti sudėtingame ikiteisminiame tyrime dėl didelių narkotinės medžiagos – kokaino kiekių platinimo Šiaurės Airijoje.

Lapkričio 23 d. Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje pareigūnai sulaikė du įtariamuosius. Lietuvoje sulaikytas 42 metų vyras, kuris nurodytą nusikalstamą veiką, įtariama, organizavo būdamas Lietuvoje. Jam teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

Šiaurės Airijoje pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį sulaikytas 41 metų anksčiau už vagystes, plėšimą, nesunkų sveikatos sutrikdymą, išžaginimą teistas bendrininkas iš Lietuvos.

Pareigūnai atliktų kratų metu gyvenamosiose patalpose ir automobiliuose rado ir paėmė apie 180 tūkst. eurų vertės grynųjų, du prabangius laikrodžius, nedidelį kiekį, kaip įtariama, narkotinių medžiagų bei kitus tyrimui reikšmingus daiktus.

Areštuotas įtariamojo ir su juo susijusių asmenų turtas – butas, namas, žemės sklypas bei automobilis. Šioje byloje bus tikrinama, ar įtariamųjų disponuojamos piniginės lėšos, kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas nebuvo įgyti iš nusikalstamos veikos gautų pajamų.

Jau anksčiau, 2019-2020 m. tarptautinio tyrimo metu, bendradarbiaujant ir keičiantis informacija, pareigūnai Šiaurės Airijoje sulaikė su minėta grupuote susijusius šešis asmenis, pas kuriuos buvo rasti ir paimti įvairūs kokaino kiekiai.

Pastaroji operacija yra trijų šalių – Lietuvos, Airijos bei Šiaurės Airijos (Jungtinės Karalystės) sėkmingo bendradarbiavimo tęsinys, kurio metu 2020 m. buvo demaskuota tarptautiniu mastu, minėtose trijose šalyse veikusi kita lietuvių organizuota nusikalstama grupuotė, įtariama suburta ir vadovaujama 1983 m. gimusio Klaipėdos apskrities gyventojo.

Ši grupuotė buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje ir Šiaurės Airijoje, pasižymėjo brutalumu bei smurtu.

Ankstesniame tyrime iki šiol vyksta aktyvus bendradarbiavimas tarp minėtų trijų šalių teisėsaugos institucijų, keičiamasi informacija bei atliekami bendri tyrimo veiksmai.

Tyrime šiuo metu pranešimai apie įtarimus yra pateikti 30 asmenų, dar 4 asmenys yra pripažinti įtariamaisiais, areštuotas įtariamųjų milijoninės vertės turtas (pastatai, žemės sklypai, butai, automobiliai). Liudytojais apklausta apie 320 asmenų, 13 žmonių yra pripažinti nukentėjusiaisiais (prekybos žmonėmis aukomis).

Nurodytas tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią, organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai sustyguotą, prekybą žmonėmis. Nustatyta, jog daugiau nei 100 žmonių buvo išvežti iš Lietuvos.

Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti asmens dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, pastarieji buvo verčiami/ išnaudojami daryti nusikalstamas veikas.

Likvidavus minėtą grupuotę, buvo užkirstas kelias tolimesniam žmonių išnaudojimui bei šiuolaikinei vergovei.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už 16-metei parduotas kanapes laisvės gali netekti ilgiems metams

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl labai sunkaus nusikaltimo – narkotinių ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This