Kai politinis džiazas virsta gedulingu maršu

Nuomonės

Artūras Žalys
2022-12-02

Komentarų: 4

Nesu įgudęs politinis apžvalgininkas ar politologas. Tiesiog kaip paprastas klaipėdietis, kuriam svarbu, kaip sekasi Klaipėdai ir kokia jos ateitis, noriu pasidalinti savo mintimis.

Neseniai miestiečius pasiekė tikrai netikėta žinia. Ilgametis Klaipėdos meras, džiazo flagmanas, liberaluose užgimęs ir ilgai jų vėliavą nešęs Vytautas Grubliauskas tapo Lietuvos socialdemokratų partijos nariu ir su šia partija dalyvaus mero rinkimuose.

Evaldo Vėgėlės piešinys

Jau mažai kuo stebiuosi šiame gyvenime, bet šį kartą nustebau, net labai. Nustebau ne todėl, kad meras, anksčiau žmonėms kalbėjęs, kad tikrai nebesieks mero kėdės, apsigalvojo. Politikai dažnai keičia duotą žodį ir apsigalvoja. Ir nustebau net ne dėl to, kad ilgametis liberalas, pabuvęs ir nacionalinėje politikoje, tapo socialdemokratu. Mūsų politikoje tai irgi įprastas reiškinys, nors man jis visai nesuprantamas. Nustebau todėl, kad po šio svarbaus politinio įvykio mieste atsirado visiška kapų tyla. Politologai tyli, žurnalistai irgi. Net kitų partijų politikai it vandens į burnas prisipylę. Viešoje erdvėje dėl mero poelgio nėra absoliučiai jokių vertinimų. Gal tik užstalėje žmonės laisvalaikiu apie tai pasikalba. Suprask, kad nieko čia tokio neatsitiko. Nieko neįvyko. Viskas lyg įprasta.

Aš taip nemanau. Atsitiko, ir dar kaip atsitiko. Ir manau, kad tai gali turėti pasekmių tolimesniam Klaipėdos gyvenimui.

Gyvenu Klaipėdoje ir noriu didžiuotis, kad esu klaipėdietis. Deja, po šio įvykio apėmė svetimos gėdos jausmas. Kuo aš galiu pasididžiuoti prieš pažįstamus iš kitų miestų? Kad meras laužo savo pažadus, prisišneka, kad nekandidatuos daugiau, o po to lyg niekur nieko aiškina, kad jis nori daugiau intrigos rinkimuose ir paskelbia, kad dalyvaus mero rinkimuose?

Ar aš galiu didžiuotis tuom, kad Klaipėda, daug metų buvusi laisvės, liberalių vertybių ir jaukios atmosferos bei tolerancijos miestu, kurios ryškia dalimi buvo ir V. Grubliauskas, šiandien yra pašiepiama?

Paskutinius Klaipėdos mero rinkimus V. Grubliauskas laimėjo įkūręs visuomeninį rinkimų komitetą, kurio branduolį sudarė liberaliai mąstantys žmonės. Rinkimų programoje dominavo liberalios nuostatos. Žmonės pasitikėjo ir patikėjo V. Grubliausku pirmiausia kaip liberalios Klaipėdos kūrėju. Dėl to daug kas balsavo. Jie nebalsavo už socialdemokratą Vytautą Grubliauską. Bet dabar jis toks tapo.

Ką turėtų daryti daug rinkėjų apgavęs politikas? Pasitraukti iš mero pareigų. Na, čia jeigu politikui dar kažkiek garbė svarbu. Bet atrodo, kad tai neįeina į dabartinio mero prioritetus.

Ką sako žmonėms politinį salto atlikęs meras? Einu su socialdemokratais, nes noriu tęsti pradėtus darbus. Ką? Iki šiol gerą dešimtmetį liberalu apsimetinėjęs meras vykdė socialdemokratinę politiką, bet visiems sakė, kad tai liberalizmas? Kas čia per marazmas? Tai yra pirmas melas.

Dar meras sako, kad tapęs socialdemokratu, jis „širdyje vis tiek išliks liberalas“. Tai yra antras melas klaipėdiečiams. Čia tas pats, kas ilgametis „Neptūno“ kapitonas persikėlęs į Utenos „Juventus“, sakytų, kad kai žais prieš buvusią komandą, jis vis tiek sirgs už „Neptūną“. Taip gyvenime tiesiog nebūna. Jeigu į švarko atlapą įsisegei raudoną rožę, tai širdyje laisvės varpas skambėti negali. Arba tu tiesiog apgaudinėji save ir kitus.

Meras viešai teigia, kad liberalai su socialdemokratais kaip du vandens lašai labai panašūs. Suprask, koks gi skirtumas, kam priklausyti. Ir čia yra trečias melas. Gal socialdemokratai ir panašiai, kaip liberalai, gina žmogaus teises, bet visiškai kitaip žiūri į žmogaus laisves ir nuosavybę. Socialdemokratams svarbu, kad būtų kuo daugiau valdžios ir viešojo sektoriaus, liberalams priešingai – kuo daugiau privačios iniciatyvos. Tai yra skirtingi konfrontuojantys politiniai poliai ir jokiais panašumais nekvepia. Bent jau merai tai turėtų žinoti.

Palikime visus tuos politinius kūlversčius tų sąžinei, kas juos daro ir manau, kad, mes, rinkėjai turime viską sudėlioti į savo vietą. Kam tinka tokia išverstskūriška politika, tam nieko daryti nereikia.

Man netinka. Noriu, kad miestas, kuriame gyvenu, būtų šiuolaikiškas, atviras, gyvybingas, jame veiktų stiprūs liberaliai mąstantys politikai.
Ką daryti? Artėjantys rinkimai yra gera proga, mums rinkėjams, viską sustatyti į vietas. Bet dėl to, pirmiausiai, turi pasistengti patys politikai, kurie bandys per rinkimus praverti savivaldybės duris.

Liberalaus miesto idėja ir vizija yra išduota. Norint ją prikelti ir išsaugoti, įvairaus laikmečio liberalūs politikai turi atmesti tuščias ambicijas, asmenines nuoskaudas ir vienytis aplink tuos, kurie liko nuoseklūs liberalų idėjai, kurie jos nepametė dėl aukštesnio posto. Kurie pykosi, skaidėsi, bet vis tiek išliko. Kuriems laisva Klaipėda ir gerai besijaučiantys jos žmonės yra svarbiausi.

Politinis mero džiazas gali virsti gedulinga melodija, bet gerai, kad tikrasis džiazas nepriklauso vienam žmogui, jis yra laisvų žmonių muzika ir galės skleistis mūsų liberaliame mieste.

4 Comments

  1. Prajuokino

    Šiandien kažkur paskaičiau, kad Klaipėdoje kursime Liberastinę socialdemokratinę Kongo respubliką. Šmaikštu, bent šiandien man juokinga, nereikės važiuoti į Afriką. Apšiurusį miestą turime, narkotikais prekiaujama vos ne laisvai, privatūs viešnamiai egzistuoja, gyventojų mažėja kiekvieną dieną…Įdomu, o kaip Afrikos Konge žmonės gyvena?

    Reply
  2. Anonimas

    Kuo daugiau bus sapaliojimų apie mero poelgį, tuo daugiau reklamos jam darysite…

    Reply
  3. Jogaila

    Atrodo,kad straipsnio autorius intelektualas, tačiau ,atleiskit, noriu rašinį pavadinti politiniu jovalu. Pastebėjau, kad atsiranda tokių ‘rašytojų” kurie staiga užsinori išsakyti savo nuomonę Atviraklaipėda.lt.Sužino,kad tai demokratiškas, laisvas, visus priimantis e žiniasklaidos portalas. Todėl gaila, kad p. Žalys rašo rašo apie liberalus,giria juos ir ne, o neparašo svarbiausio – kur E. Masiulio baudžiama byla? Kaip atrodo Klaipėda po gal 20-čio valdymo liberalų? Visiška degradacija visais požiūriais. Išeikit į centrinę gatvę. Pamatykit daugybę statinių vaiduoklių. Gėda kad negali sutvarkyti Mažvydo-Manto gt. kampe daugiaaukščio,o kur šalia tilto kino-teatro pastatas? O dar ir ilgametė „puošmena” Atgimimo aikštėje – kičinis vėlinis gėlių laivas????? Praeikit, nepravažiuokit – kas keliasdešimt metrų ant langų užrašai- parduodama…ir t.t.t.Beliko 150000 gyventojų… Mūsų miestas tampa nususęs, nepatrauklus…. Ir dar. Kokia liberalų ideologija? Bedieviai, laisvamaniai ,krikščionys ar dar kitokie? To dar nebuvo Seime, kad per priesaiką 2019 m. DU nariai- abu Gentvilai nepasakė žodžių „telaimina mane Dievas”…. Gal ir tai nesvarbiausia. Liberalai žmonės be jokios savo pasaulėžiūros, ideologijos… Tai įrodo ir Grubliauskas ir visokie kitokie veidmainiai, paranojiniai karjeristai politikoje.. Žemo intelekto., blogo išauklėjimo-išsiauklėjimo…. Gaila, kad mes tokius atpažįstame per vėlai…..
    Išmetė tuos žodžius…

    Reply
  4. Palmira Martinkienė

    „Nustebau todėl, kad po šio svarbaus politinio įvykio mieste atsirado visiška kapų tyla”(!?) Ar „rašytojas „skaito vietinę spaudą ir portalus?! Vien mūsų portale buvo ne viena ir ne dvi publikacijos apie tai. Ką bekalbėti apie ūžiančius socialinius tinklus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This