Apie Borusijos nugriovimą ir „Chervona Kalina” uždraudimą

Nuomonės

Valstybės, neteisėtai prisijungusios, okupavusios ar aneksavusios svetimas žemes, pirmiausia puola naikinti vietos simbolių: krenta vėliavos, paminklai ir kiti atributai. Neteisėto veiksmo pavadinimai skirtingi, tačiau taip agresoriai bent dėl akių stengiasi jam suteikti teisėtumo pavidalą. 

Evaldo Vėgėlės piešinys

Po to agresija sutelkiama į vietos žmones, kuriems neprašytų svečių atėjimas ir veikimo būdai yra nepriimtini. Rusijos kariuomenės kraugeriški veiksmai Bučoje, kai į masinę kapavietę buvo suversti žvėriškai nužudytų kelių šimtų vietos gyventojų kūnai, yra akivaizdus to pavyzdys.

Terorizmą remiančios Rusijos ideologai Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos 1923 metais vadina okupacija, nors puikiai supranta, kad tai yra netiesa. Tokiu įvardijimu norima sukurti iliuziją, jog lietuviai, užėmę vokišką Klaipėdos kraštą, čia ir elgėsi kaip okupantai. 

Atėjūnai visur elgiasi vienodai – būtent tokią mintį bandoma įteigti  naiviems Rusijos ir viso pasaulio žmonėms. Ir taip pateisinti savo nuožmių kareivių veiksmus okupuotose Ukrainos žemėse. 

Tačiau niekas niekada Lietuvos kariuomenei nemetė kaltinimų, kad 1923 metais įžengusi į Klaipėdos kraštą ji būtų žudžiusi ar kankinusi civilius. Tą faktą Rusijos propaganda nutyli. Nes jis jai nenaudingas.

Tačiau „kovos” prieš vietos simbolius „atvadavus” Klaipėdą nebuvo išvengta. Nors jie ir nebuvo didelio masto. 

Gal tas mastas ir būtų buvęs didesnis, bet Klaipėdos mieste daugumą gyventojų tuomet sudarė vokiečiai, o ir visame krašte jų bei memelenderių dedamoji buvo labai didelė, tad bandymai brutaliai keisti simbolius būtų sukėlę neramumus. O jų ir be to užteko: gerokai turtingesnio krašto žmonėms nebuvo lengva susitaikyti su visais Lietuvos biurokratų veiksmais. 

Didžiausias tuomet kritęs simbolis Klaipėdoje – Borusijos paminklas. Pasak Visuotinės lietuvių enciklopedijos, Borusija (lot. Borussia) – tai senosios Prūsijos (Prūsos) krašto, kuriame gyveno prūsai ir vakarų lietuviai, pavadinimo sinonimas.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

„Terminas vartotas istorinėje literatūroje, ypač lotynų kalba rašytuose istorijos šaltiniuose, norint skirti kraštą nuo vokiečių valstybės Prūsijos“, – rašoma enciklopedijoje.

Bet lietuvių tautiniams entuziastams tokios subtilybės nerūpėjo: vieną 1923 metų balandžio naktį, neva, nežinomi žmonės nuvertė Klaipėdoje, Liepų g. pradžioje, stovėjusį kaizerio Vilhelmo I paminklą ir Borusiją.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Vietos gyventojai pasipiktino, tačiau lietuviškoji valdžia stropiai nusikaltėlių neieškojo… Maža to, neleista Borusijos ir atstatyti, nors dėl to daugybę kartų teikti prašymai bei reikalavimai naujajai valdžiai.

Nors šiandien visuomenėje taip pat esama iniciatyvų atstatyti Borusiją Dangės krantinėje, priešais istorinę rotušę, kur ir dabar tebedominuoja sovietiniam žvejui skirtas paminklas, tačiau miesto valdžia tų iniciatyvų tarsi nemato. Nedaug kas pasikeitė per 100 metų…

AdM archyvo (Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka) ir Martyno Vainoriaus nuotr.

Toks žemažiūriškumas vargu bau atneša naudos mūsų visuomenei. Greičiau atvirkščiai – duoda peno priešiškų valstybių propagandai. 

Norintys rasti panašumų tarp Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 1923 metais ir Krymo aneksijos 2014 metais, Rusijos propagandistai ieško ir randa paralelių. Tiesa, neminėdami, kad tarp šių įvykių yra beveik 100 metų skirtumas, neminėdami, kad per tą laiką radosi tarptautiniai teisės aktai, kuriuos Ukrainos žemes okupuojanti Rusija šiurkščiai pažeidinėja – taip tvirtina absoliuti dauguma pasaulio valstybių, priklausančių Jungtinių tautų organizacijai.

Kita vertus, priešiškų šalių propaganda nemini ir kitų skirtumų tarp Rusijos veiksmų okupuotose Sakartvelo ar Ukrainos žemėse ir Klaipėdos krašte po 1923 metų. Pavyzdžiui, tuomet Klaipėdos krašto statutu lietuvių ir vokiečių kalbos buvo pripažintos oficialiomis krašto kalbomis. O Kryme?

Štai Kryme okupacinė Rusijos valdžia nubaudė 2022 metų grožio konkurso „Mis Krymas“ nugalėtoją Olgai Valejevą už tai, kad ji sudainavo ukrainietišką dainą „Červona Kalyna”.

Krymo valstybės taryba pareikalavo, kad ukrainiečių daina „Chervona Kalina” būtų pripažinta ekstremistine.

Maža to, vienas Krymo valstybės tarybos atstovas Volkovas „Chervona Kalina“ palygino su Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ (Rusijoje pripažinta ekstremistine medžiaga). Anot Volkovo, ukrainietiškos kompozicijos atlikėjai turėtų būti įkalinti.

„Taravos Anikės” atlikimui Lietuvai prijungus Klaipėdos kraštą sankcijos nebuvo taikomos… 1923-aisiais po kelių mėnesių kaip vienintelė mokamoji ir atsiskaitymų priemonė buvo įvestas litas, paskelbtas lietuvių ir vokiečių kalbų vartojimo administracinėse įstaigose įstatymas. Bet nemažai vietos gyventojų lietuviškai nemokėjo, kalbėjo vokiškai ir niekas jų už tai į tamsiąją nesodino.

Kraštui buvo suteikta įstatymų leidimo, teismo, administracijos, švietimo ir iš dalies finansinė autonomija, palikti galioti svarbiausi senieji Vokietijos įstatymai. Krymo ir kitų Rusijos okupuotų žemių gyventojai šiandien apie tokias laisves gali tik pasvajoti…

8 Comments

  1. Zilvinas

    Siulyciau pasivartyti istorinius zemelapius – Klaipedos krastas NIEKADA nebuvo Lietuvos dalimi….. O jei si regiona vadint istoriskai Lietuvisku, tada reikejo ji atsiimti iki Ventspilio?
    Pasimokinkit istorijos ponai, pries diskutuodami apie ja. …

    Reply
    • Gediminas

      Okupanto mentaliteto atstove, jei Kalavijuočių ordinas atėjo anksčiau ir užgrobė baltų genčių žemes iki susivienijimo Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje, tai neduoda teisės okupantui šeimininkauti ir aiškinti, kad jam priklauso Klaipėdos kraštas, kadangi Nemuno dešinysis ir kairysis krantai, nebuvo Lietuvos dalimi, valdant Vytautui. Istorija mena, kiek kartų LDK ir žemaičiai siekė atsiimti kraštą, deja, nesėkmingai. Dalinai Vytauto svajonę ir darbus užbaigė Simonaitis, Vanagaitis ir kiti mazlietuviai, padedant Vytauto Lietuvai . Garbingai minėsime šimtmetį, be Borusios, be nutautinimo, lietuvių pažeminimo simbolio.

  2. Gediminas

    Palyginimas palyginimui nėra tapatūs. Okupantų, nesvarbu – nacių ar sovietų, palyginimai panašūs
    Melagingi ir niekingi teiginiai, kurių tikslas užgrobti jiems nepriklausomus kraštus, žemės. Kaizerinė Vokietija pateikė išmąstymus dėl Prūsijos, o Putino Rusija dėl Ukrainos. Pasirodo, kad tokios tautos kaip ukrainiečiai nėra. Tai Rusijos žemės, kurias užgrobė naciai, banderos. Tokios šlykščios versijos, kurių tikslas okupuoti, vienija ukrainiečių tautą nepasiduoti, kovoti. Taip pat pašalinti paminklus, kurių tikslas rusifikacija

    Reply
  3. Gediminas

    Kas buvo okupantai, o kas tik susigrąžino savo žemės? Okupantai atėjo iš vakarų – Kalavijuočių ir Kryžiuočių ordinai. Vėlesni vokiečių istorikai pateikė tokią versiją, kad žemes asimiliuotos, išnaikintos tautos valdyti turi teisę vokiečiai, nes jie perėmė nebeegzistuojančios tautos krašto pavadinimą Prūsija. Borusija – Prūsijos krašto, kuriame gyveno prūsai ir vakarų lietuviai, pavadinimas.. Borusijos paminklas turėjo tik ideologinę misiją – Vokietijos teisę į prūsų ir lietuvių kraštą. Gal išdrįskime tiesai pažiūrėti į akis, Borusios gynėjai.

    Reply
  4. Anonimas

    Rytų Prusijos okupacija buvo vykdoma vyžuotu okupantu o Krymo okupacija vyko kerziniais batais avinčiu okupantu , toks ir skirtumas .

    Reply
  5. Diana

    Klaipėdiečiai galėtų jungtis iniciatyvai atstatyti „Borusiją”

    Reply
  6. A.V

    Gražus svertas buvo su gražiu paminklu. Tai dabar ten stovi kolchoznikas kažkoks tai .

    Reply
  7. Nezabitauskas

    Jei čia apie dainą „Червона калина”, tai rašykite kaip tariama – „Červona”. Nes už antraštės „Xервона” įsižeidę ukrainiečiai jus, ponai raštininkai, pasiųs paskui rusišką laivą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Vyriausybė nepatikėjo Klaipėdos valdžios beširdiškumu*

Lietuvos Respublikos Vyriausybės oficialiame interneto portale skelbiama, kad nuo karo bėgantys ukrainiečiai Klaipėdoje vis dar gali nemokamai važiuoti viešuoju transportu, ...
2024-01-09
Skaityti daugiau

Nuomonės

Klaipėdos valdžia lyžtelėjo kruvinus Putino batus

Ir ausis suglaudusi stebi, ar Ponas ir Rusijos smogikai, grobiantys ir žudantys vaikus bei suaugusius Ukrainoje, pastebės šį jos nuolankumo ...
2023-12-29
Skaityti daugiau

Nuomonės

Virš Ukrainos - tamsesni debesys

Kad ir kaip būtų gaila beigi apmaudu, tačiau rodos, kad šių metų pradžioje Čekijos prezidento Petro Pavelo (prieš tai jis ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This