Naujoji mokykla brangsta pagal planą – artėjama prie 17 milijonų

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos savivaldybė pasirašė jau 35-ąjį papildomą susitarimą su UAB „Versina“, statančia naująją mokyklą Senvagės gatvėje. Pagal jį šios statybos kaina išaugo nuo 16,4 iki 16,8 milijono eurų. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis spalį prognozavo, kad galutinė rangos sutarties vertė gali padidėti ir iki 18,3 mln. eurų – tai yra, beveik 70 proc. nuo pradinėje sutartyje įrašytos kainos. 

35-uoju papildomu susitarimu numatyta „atlikti papildomus, sutartyje nenumatytus mokomojo korpuso šilumos punkto, šildymo sistemos bei ažūrinio mūro įrengimo darbus”. Teigiama, kad šiame papildomame susitarime nurodytiems papildomiems darbams yra taikomi sutartyje nustatyti apmokėjimo terminai ir sąlygos.

Vis dar nurodoma, kad sutarties galiojimo pabaiga – ateinančių metų vasario 25 diena, tačiau minėta, kad mokykla duris atvers geriausiu atveju kitų metų rudenį.

2019 m. birželį su UAB „Versina“ pasirašytos rangos sutarties vertė siekė 10,9 milijono Eur. Mokyklą buvo numatyta pastatyti per 16 mėnesių. „Atvira Klaipėda” jau daug kartų rašė ir apie darbų vėlavimo, ir apie jų brangimo priežastis. 

Šių metų spalio viduryje per Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdį  paklaustas, ar savivaldybė neketina išsiieškoti patirtų nuostolių iš projektuotojų, G. Dovidaitis pakartojo jau anksčiau išsakytą poziciją, kad šiuo metu visos jėgos skiriamos projektui užbaigti, o pareikšti tokį ieškinį dar yra laiko – tai galima padaryti neprabėgus daugiau nei trejiems metams po aplinkybių paaiškėjimo.

INFORMACIJA

Mokyklos projektavimo sklypuose Senvagės g. 4 ir 6 konkurse dalyvavo 4 tiekėjai: UAB „A405“; grupė, kurią sudarė UAB „Archko“ ir UAB „Uostamiesčio projektas“; UAB „Viltekta“ ir UAB „Baltic Engineers“. Tiekėjų pasiūlymai įvertinti pagal ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo vertinimo kriterijus.  

Laimėjusiu buvo pripažintas UAB „A405“ pasiūlymas ir su ja 2017 m. balandžio 6 d. sudaryta 176 999,98  Eur vertės sutartis. 

Tačiau konkurso metu vienas iš ekspertų nurodė, kad UAB „Viltekta“, UAB „Baltic Engineers“ ir UAB „A405“ pasiūlymai neatitinka detaliojo plano sprendinių, o kitas nurodė, kad visų keturių tiekėjų pasiūlymai neatitinka konkurso sąlygų. Visgi Savivaldybės sudaryta viešojo pirkimo komisija padarė išvadą, kad visų pasiūlymų techninė informacija atitinka pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus. 

Viešųjų pirkimų tarnyba buvo davusi nurodymą nutraukti naujosios mokyklos projektavimo sutartį, tačiau Savivaldybės administracija, kuriai tuo metu vadovavo liberalas Saulius Budinas, jo nepaisė. Dėl to komisijos nariams – Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai, Finansų ir turto departamento direktorei Aldonai Špučienei, Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriui Ričardui Zulcui bei Socialinio reikalų departamento direktorei Audrai Daujotienei buvo pareikšti įspėjimai. Tokias sankcijas šiems tarnautojams paliko ir teismai.

5 Comments

  1. greičiau

    statykite nepliurpę, tuoj viskas brangs dar, o mokyklos reikia verkiant, ir taip jau ši Nėniškio administracija vėžlio greičiu juda.

    Reply
  2. gyventojas

    Vagiama nebe tukstanciais, bet milijonais ir nei vienai institucijai net neidomu pasidometi…

    Reply
  3. Čia

    Čia yra dvi medalio pusės : perdėtas savivaldybės noras taupyti ir projektuotojų nepatyrimas, tačiau viskas dabar išlindo į dienos šviesą kas buvo iš karto neįdėta, juk statybininkai už savo pinigus mokyklos nestatys !

    Reply
    • Čia

      šiaip tai -šios mokyklos autorių patirtis min 30 metų. Suprojektuota ir pastatyta aibė pastatų. Visai neblogų. Tad ne projektuotojų nepatyrimas, o taupymas- kaip už tą minimaliausią projektavimo kainą nusamdyti metams dirbti pačius pačius pigiausius projekto subrangovus kurie jau ir dirbti nelabai moka nes patirties nebeturi. Gatvės tiesimas per naują mokyklą, ją perpjaunant, atvejis visai kitas ir Lietuvos istorijoje unikalus ir nepakartojamas. Dar išgarsėsime. Ir tikrai ne taupymo. Statybos procese ( 95% visų išlaidų) taupoma ne tik į projektą investuojant, bet ir per visą statybos procesą nuolat projektuojant.

  4. Liberalas

    Šita mokykla akivaizdžiausias savivaldybės administracijos ir jos buvusio vadovo Sauliaus Budino korupcijos faktas – tiesti per mokyklą gatvę ir „perpjauti” mokyklą į dvi dalis ir brangu statyti ir bus labai nepatogu funkciškai, ekonomiškai brangu eksploatuoti. Dar prieš „konkursą” buvo perspėjama , kad reikės nukasti kalną, bus labai brangi statyba ant šlaito, visa teritorija apaugusi medžiais, sklype miesto magistralinės šilumos trasos kurias teks iškelti ir t.t. Apie tai ir kaip reikėtų ką reikėtų daryti buvo jam sakoma dar tik paviešinus konkurso sąlygas. Bet, galimai jau buvo paimtas iš būsimų daugiabučių statytojų apačioje ( Senvagės g. 3) nemenkas kyšis užkimšo jam protą ir ausis. Tokių pradėtų Budino „projektų” mieste ne vienas ir ne du pradedant Sąjūdžio parku. Va apie ką reikia kalbėti ir ką bausti, o ne projektuotojus. Tokio objekto normali projektavimo darbų kaina tyčia „derybose” sumažinta min. 3-5 kartus, o po to lenda klaidos kurias reikia papildomai „statybininkams taisyti”. Gal sąmoningai? Tačiau Klaipėda unikalus miestas ( meras, miesto taryba) – todėl Budinas vadovauja antikorupcinei komisijai ir šiomis dienomis rengia rinkiminius spektaklius – organizuoja mieste antikorupcines konferencijas planuodamas jau tapti miesto meru ir tada labai labai „rūpinsis savo” miesto projektais ir , visų pirma – savo kišene. Jei išrinksime garantuotai jis „pasirūpins” ir Smiltynės ir Girulių miške daugiabučių projektais – suspėjo jis jau tam pasiruošti ir čia jau Otkatas ženkliai geresnis. 2-5 kartus. Akivaizdu kaip ir faktas, kad šiandien lauke minusas, o vykdomi fasadų apšiltinimo, apdailos darbai. Jau už bet kokią kainą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This