Kazio Maksvyčio liudijimas apie „Neptūną”: nesvarbu, kas pervesdavo pinigus

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme toliau tęsiasi dar pernai vasarį prasidėjęs baudžiamasis procesas, kuriame kaltinimai finansiniais nusikaltimais yra pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui.

Tarp paskutinių apklaustų liudytojų buvo ir dabartinis Kauno „Žalgirio” bei Lietuvos vyrų rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis, ir kaltinamojo suolą keliose bylose išbandantis Viktoras Usovas.

Kuo kaltina?

O. Kurauskas yra kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus siekia iki 7 metų nelaisvės.

M. Ignatavičiui dar yra pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškų kaltinamų sulaukė ir Varšuvos gyventojas A. Krygier.

Iš kairės: Mantas Ignatavičius, Osvaldas Kurauskas ir Arkadiusz Krygier. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaltinamajame akte teigiama, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo.

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei 471 tūkst. eurų viršijanti žala „Neptūno” krepšinio klubui.

„Plačiai naudojama praktika”

Kaip liudytojas apklaustas buvęs „Neptūno” klubo valdybos narys, verslininkas Edmondas Dargis teigė, kad jam patiko O. Kurausko „samprotavimas, išmintis ir veika”.

„Manau, kad ir daugumai valdybos narių patiko jo veikla, nes rezultatai buvo akivaizdūs”, – sakė verslininkas.

E. Dargis tikino girdėjęs apie su žaidėjais ir treneriais sudarytas įvaizdžio sutartis ir tam pretenzijų neturėjo, nes įvaizdis, jo nuomone, yra vienas iš svarbiausių dalykų. Vyras sakė nepamenantis ir kad kas nors iš kitų valdybos narių būtų kėlė pretenzijas dėl tokių susitarimų.

„Su kažkuriuo iš valdybos narių diskutavome, kad tai tinkamas kelias. Man tikrai buvo įdomios tokios sutartys ir tuo domėjausi, nes man buvo įdomu, kur mano pinigai nukeliauja”, – sakė E. Dargis, prisiminęs, jog girdėjo, kad tuo metu „užsienietį buvo pigiau nupirkti nei žaisti lietuviui”.

O. Kurausko kvietimu liudijęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas tikino, kad įvaizdžio teisės yra neatskiriama profesionalaus sporto dalis, labai plačiai naudojama praktika.

„Ypatingai ši praktika taikoma pažangiausiose pasaulio valstybėse, kur profesionalus sportas yra kaip verslo rūšis. Taikoma ji ir Lietuvoje. NBA kai kurie žaidėjai daugiau iš įvaizdžio kontraktų uždirba nei iš tiesioginės sporto veiklos”, – kalbėjo federacijos atstovas.

Jis irgi gyrė O. Kurausko veiklą – esą tais laikais buvo fiksuojamas Klaipėdos krepšinio atgimimas, istoriniai rezultatai.

„Ir biudžeto prasme buvo vienas veiksmingiausių panaudojimų lyginant su rezultatais. Tuo metu visi „Neptūno” rinkodariniai rodikliai buvo geriausi Lietuvoje. Tai labai kompetentingas vadybininkas. Įvaizdžio teisės yra vienas iš būdų klubui užsidirbti, o ne patirti žalą”, – tikino M. Balčiūnas.

Nesidomėjo, kas perveda pinigus

Buvęs „Neptūno” strategas, dabar Kauno „Žalgiriui” ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei vadovaujantis K. Maksvytis teisme teigė, kad kiek buvo sutartą kontrakte, tokį atlygį jis ir gavo bei jokių pretenzijų dėl to neturi.

Kazys Maksvytis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nesidomėjau, kas pervesdavo, svarbiausia, kad gaudavau tą, kas man priklauso”, – tikino treneris.

Jis taip pat tvirtino nepamenantis, kas jį įspėjo, kad už darbą klube gaus pinigus iš kitos firmos.

„Buvo net valdybose kažkokie pokalbiai, kad galima sutaupyti neva klubo biudžeto susimažinant mokesčius ir, berods, valdyba nutarė, pateisino. <…> Pagal mane buvo pasiūlymai kaip sutaupyti, optimizuoti biudžetą mokant per įvaizdžio teises”, – teigė treneris, neprisiminęs ir ar buvo pasirašęs sutartį su bendrove „Omega action”, kuri jam pervesdavo pinigus.

Žinojo ir savivaldybė?

O. Kurausko vadovavimo laikais klube dirbęs šiuo metu dėl galimos pedofilijos ir apgaulingo apskaitos tvarkymo dviejose baudžiamosiose bylose teisiamas V. Usovas tikino, kad kai kurie liudytojai turėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes tai, ką jie kalbėjo, esą yra melas.

Viktoras Usovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

V. Usovas pasakojo, kad nuo 2013 metų klubui teikė paslaugas pagal verslo liudijimą ir sutartį su jo vadovauta įmone „Oltima” bei „tarpines paslaugas už vedimą renginių pagal įvaizdžio sutartį”. Taip pat jis su klubu buvo sudaręs savanorystės sutartį, nes „reikalavo „Eurolyga” dėl socialinių akcijų”.

Pasak jo, „Olitma” klubui teikė marketingo paslaugas, rengė bilietų pardavimo strategijas, rūpinosi rėmėjų pritraukimu, „atskirais atvejais” vykdė derybas su žaidėjais.

V. Usovas tikino, kad 14 500 eurų iš „Reval sport agency” į jo tėvo sąskaitą buvo pervesta už įvaizdžio panaudojimą rungtynių vedimo metu.

„Kai kurie dalykai, kaip vesdavau rungtynes, būdavo kopijuojami daugelyje šalių ir Lietuvoje. Neprisiminsiu, kodėl paprašiau tėvui pervesti, gal banku nesinaudojau ar neturėjau prisijungimo. Organizavimas rungtynių yra viena paslauga, o pravedimas kita, kaip kad atlikėjo koncerto organizavimas. Ir Regionų lygoje vedžiau rungtynes, ir kai kuriais atvejais moksleivių, keletą rėmėjų vakarų vedžiau. Įstatymai leido pervesti artimam žmogui, buvo pasikonsultuota, skambinta į Mokesčių inspekciją”, – dėstė buvęs klubo darbuotojas.

Jis taip pat tikino, kad apie įvaizdžio sutartis žinojo ir klubo valdyba, ir miesto savivaldybė.

„Lygnugaris (buvęs klubo valdybos pirmininkas – M. V.) ne kartą viešai susirinkimuose aptarinėjo įsiskolinimus, įvaizdžio klausimus. Lygnugaris buvo pasakęs truputį su emocijomis, kad padarytų prisijungimą prie „Neptūno” sąskaitos ir bet kada matytų, kada ir kokie daromi pavedimai. Tikrai žinau, kad ir valdybos nariai, ir savivaldybė žinojo apie tokias sutartis, juk norint gauti paramą teikiamos visos ataskaitos”, – teigė V. Usovas.

6 Comments

  1. Jeg

    Kai Atlantą tai greitai numarino savivaldybė su trubapūčiu priešaky, o kai Neptūnas suko varkes, tai net pati savivaldybė padėdavo. Tai taip išeina, kad viena piliečių pusė (Neptūno gerbėjai) yra „baltesnė” nei kita (Atlanto gerbėjai)? Kas atsakys dabar už tai, kad iš vienų buvo atimta galimybė palaikyti savo mylimą komandą ir grožėtis savo mėgiama sporto šaka ryšium su tuo, kad viskas buvo sukišta kitiems ir dar kaip pasirodo nešvariai ir su savivaldybės žinia. Kas atsakys už tai, kad Klaipėdoje net nebekvepia aukščiausio lygio futbolu? Meras? Savivaldybė? Politinė prostitutė Žvingilas?

    Reply
  2. Apgailėtinas

    verslininkas E. Dargis – jo supratimas, išmintis ir veika žinoma daugeliui – kur dabar jo UAB Edrija (seniai bankrutavusi)? Taigi, jo nuomonės net nereikia klausti, tokie valdybos nariai yra apgailėtini.

    Reply
  3. Sam

    Labai profesionalus įmonės vadovo komentaras: Neprisiminsiu, kodėl paprašiau tėvui pervesti, gal banku nesinaudojau ar neturėjau prisijungimo.

    Reply
  4. siaips

    Keletas priminimų verslininkams ir politikams:
    2017 metai
    1. Atleidus Kurauską, kartu su juo nuo pareigų buvo nušalintas ir projektų vadovas Viktoras Usovas, kuris tuomet pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą. Darbo neteko ir administratorius Linas Bertašius. Laikinuoju direktoriumi iki sezono pabaigos paskirtas buvęs klubo komunikacijos vadovas Algimantas Ercius.
    Buvusio direktoriaus Kurausko vadovaujama komanda pasiekė didžiausius klubo laimėjimus. „Neptūnas“ du kartus per pastaruosius tris sezonus džiaugėsi LKL sidabru, debiutavo Eurolygoje, Europos taurėje, FIBA Čempionų lygoje.
    2017 metai
    3. Klaipėdos „Neptūno“ klubo direktorius Artūras Žalys nusprendė nebetylėti.
    Reikia sukurti modernią, skaidrią klubo valdymo struktūrą, kuri atsiskaitytų prieš rėmėjus, gerbėjus. Dabar – kažkokia bala. Neįsivaizduoju, kaip iki manęs valdė buvęs klubo direktorius, jei surinko komandą, administraciją, o sąskaitoje – vos 20 tūkstančių eurų. Kaip man atėjus į darbą reikėjo žiūrėti žmonėms į akis ir pasakyti – vyrai, aš nežinau, kas jus surinko, bet pinigų algoms nėra. Visiškas absurdas – pirmiausia suburiama komanda, o tik tada galvojama, kaip surinkti pinigus.
    2018 metai
    2. „Tai, kas buvo paskutines kelias savaites, pavadinčiau komunikacine krize, bet nebuvo krizės komandos viduje. Dvasia komandoje yra labai aukšta ir ji visada tokia buvo. Ateityje norime matyti dar didesnį bendradarbiavimą ir labai gerą komandinį darbą klubo administracijoje. Akcentuoju žodį komandinį, nes tie žmonės, kurie yra šalia žaidėjų, kurie atlieka organizacinį darbą, jie turi būti labai stipri komanda.“
    Ar tai reiškia, kas ankstesnėje administracijoje trūko komandinio darbo?
    „Manyčiau, kad trūko, – atviras buvo Lygnugaris. – Komandinis administracijos darbas nebuvo pats geriausias.“
    Man tenka vadovauti „Neptūno“ valdybai ir aš turiu savo reikalavimus (vadovams). Reikalavimus turiu ir versle. Mano supratimu, tie reikalavimai versle pasitvirtino ir juos bandau įtvirtinti „Neptūno“ klube. Pirmiausia, turi būti labai aiškiai struktūrizuota organizacija, su aiškiais uždaviniais ir kontrole. Nekritikuoju ankstesnių reikalavimų ir vadovų, nes klubas be jų nebūtų pasiekęs tokių aukštumų. Tačiau aš turiu savo reikalavimus“, – pabrėžė Lygnugaris.
    2019 metai
    3. Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio klube teigiami pokyčiai – pristatytas naujas savininkas, įsigijęs „Neptūno“ akcijas. Juo tapo klaipėdietis, žuvies srityje tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse besidarbuojantis 40-metis Sigitas Ambrazevičius. Jis ankstų pirmadienio rytą Klaipėdos miesto rotušėje vykusioje spaudos konferencijoje pristatytas tiek Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, tiek žiniasklaidos atstovams. „Neptūno“ rėmėjų paskatintas ėmiausi iniciatyvos sutvarkyti komandos valdymą. Šimtaprocentiniu komandos akcijų savininku esu tik laikinai. Prie manęs prisijungs 5–6 verslininkų grupė, ateityje į komandos valdymą ir savininkų gretas planuojame įtraukti ir Klaipėdos savivaldybę. Norime, kad viskas būtų skaidru, vieša ir patikima. Esu Lietuvos ir Klaipėdos miesto patriotas. Svarbiausia, kad Klaipėdoje išliktų krepšinio reiškinys. Mūsų visų bendras tikslas – Klaipėdoje išsaugoti aukščiausio lygio krepšinį. Klubas į praeitį nesigręžioja, o viską pradedame nuo balto popieriaus lapo“, – per spaudos konferenciją pabrėžė S. Ambrazevičius.
    Esu Lietuvos ir Klaipėdos miesto patriotas. Svarbiausia, kad Klaipėdoje išliktų krepšinio reiškinys. Mūsų visų bendras tikslas – Klaipėdoje išsaugoti aukščiausio lygio krepšinį. Klubas į praeitį nesigręžioja, o viską pradedame nuo balto popieriaus lapo“, – per spaudos konferenciją pabrėžė Ambrazevičius.
    2020 metai
    4. Komandos dalis pasidalino septyni regiono verslininkai: žuvies verslo atstovas, turintis ne vieną įmonę šioje srityje Sigitas Ambrazevičius, AB „Limarko laivininkystės kompanijos“ generalinis direktorius Vytautas Lygnugaris, UAB „Kamineros grupės“ valdybos pirmininkas Arūnas Tuma, UAB „Birių krovinių terminalo“ generalinis direktorius Vidmantas Dambrauskas, verslininkas Edvinas Vaičkus, UAB „Sveikatos gija“ vadovas Alvydas Vaičiūnas bei UAB „Rietuva“ vadovas Ramūnas Skurvydas.
    Pilnai stabilizavus padėtį klube planuojama į dalininkų gretas įtraukti ir Klaipėdos miesto savivaldybę..
    Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis, „Neptūno“ krepšinio klubo dalininkais šiuo metu yra Tomas Daugėla, Marius Girčys, Vidas Augaitis, UAB „Rietuva”, Vytautas Lygnugaris, Vidmantas Dambrauskas, Arūnas Tuma, Alvydas Vaičiūnas ir Sigitas Ambrazevičius
    2022 metai
    5. „Beveik visi dalininkai susidūrė su sunkumais savo valdomuose versluose. Dėl karo Ukrainoje yra daug neapibrėžtumų dėl tolimesnės veiklos tęstinumo ir taip negali skirti paramos, taip pat pateikus VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“ finansinius rodiklius, dalininkai yra pasiryžę trauktis iš klubo valdymo ir yra siūlymas skelbti bankroto procedūrą viešajai įstaigai. Paskelbus bankrotą, Klaipėda netektų galimybės dalyvauti Lietuvos krepšinio lygoje 1-2 metus”, – taip grindė savo prašymą savivaldybei perimti kontrolę VšĮ „Neptūno” krepšinio klubas.
    6. Rugsėjį Klaipėdos miesto savivaldybė sutiko tapti klubo dalininke. Politikai leido perimti devynias iš 20 klubą valdančios viešosios įstaigos dalių, savivaldybės turtas perduodamas siekiant užtikrinti „Neptūno“ veiklos tęstinumą.
    6. Va tokia svaiginanti Neptūno istorija per paskutinius penkerius metus.
    Atrodo kad siu penkerių metu herojams žolė už tvoros atrodo žalesnė.
    Su artėjančiomis šventėmis Neptūno gerbėjams !

    Reply
  5. Renaldas

    „Kaip liudytojas apklaustas buvęs „Neptūno” klubo valdybos narys, verslininkas Edmondas Dargis teigė, kad jam patiko O. Kurausko „samprotavimas, išmintis ir veika”” – pastebėjot, kad Lietuvos sporte remtis 90-ųjų laukinio kapitalizmo nerašytomis taisyklėmis vis dar yra norma. Dauguma jau senai supranta, kad mokėti mokesčius valstybės piliečių bendrųjų reikalų išlaikymui yra norma, tik va sporte dėmesys raumeniui smegenims deguonį pamiršo tiekti. Futbolą daug kartų teisti banditai iki šiol valdo, krepšinį Lietuvos savivaldos pažeisdamos ES teisę remia daug didenėmis nei nustatyta (iki 200 tūkst. EUR/metams) sumomis iš viešo biudžeto.

    Išsivalys. Komandų valdybų narius dargius, nematančius nieko blogo mokesčių nemokėjime, pakeitė lygnugariai, tuoj pakeis futbolo federacijos įstatus, gal ir iki krepšinio kontrolės institucijos prisikas.

    Reply
  6. Anonimas

    Jei teismas ir pripažintų Usovą ped—-u, tai nesumenkina jo kaip renginių vedėjo gabumų. Nėra ką
    lyginti su dabartiniu Neptūno renginių vedėju .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ tęsia pergalių seriją

Jonavos „CBet“ komanda pirmadienį turėjo progą nutraukti Klaipėdos „Neptūno“ penkių pergalių seriją Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), tačiau Ąžuolio Tubelio vedama ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This