Rinkliava už šiukšles tikriausiai didės net ketvirtadaliu

Aplinkosauga, Svarbu

Nuo sausio 1 d. visiems Klaipėdos gyventojams gali ženkliai padidėti vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Pagal parengtą sprendimo projektą individualiems namams ji didėtų nuo 74 iki 89,9 Eur, daugiabučių namų gyventojams – nuo 8,2 iki 10 Eur/kv. m. Verslui rinkliava atitinkamai didėtų nuo 7,5 iki 9,4 Eur/kv. m.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu aiškino, kad kitąmet būtinosios sąnaudos didės 33 proc. – iki 6,5 mln. eurų, o pagal dabartinius tarifus būtų surenkama tik 5,1 mln. eurų. Dėl to esą reikia rinkliavą visų kategorijų mokėtojams didinti beveik 25 proc.

Rinkliavą administruojančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorė Roma Budrienė politikams aiškino, kad kitąmet nuo 15 iki maždaug 68,45 Eur už toną atliekų didės taršos mokestis. Vien dėl jo išlaidos didės apie 2,4 mln. eurų. Sąnaudos didėja ir dėl elektros bei kuro kainų.

R. Budrienė taip pati informavo, kad atliekų vežėjo konkursas neįvyko, nes „buvo pateiktos labai didžiulės kainos”. Dėl to KRATC po derybų pratęsė sutartį metams laiko su dabartiniu vežėju, kuriam vietoje 28 eurų už toną dabar jau reikia mokėti 38 eurus.

Dėl rugpjūčio viduryje Vyriausybės priimto nutarimo bendrovė turės ir kartais didesnių išlaidų Valdybos ir Stebėtojų tarybos narių atlyginimams, nors ir bus mokamas minimaliausias galimas variantas. 2021 m. tokios išlaidos siekė 17 tūkst. eurų, o kitąmet jau sieks 123 tūkst. eurų.

Patiems KRATC darbuotojams numatoma algas kitąmet didinti 6 proc., tačiau esą yra ir poreikis dėl įvairių priežasčių steigti naujus etatus. Šiuo metu vidutinė KRATC alga neatskaičius mokesčių, anot R. Budrienės, siekia 2400 Eur.

Įmonės vadovė informavo, kad šiuo metu turima apie 500 000 eurų siekiančio pelno, bet dar esą yra daug įsipareigojimų ir metų gale liks tik apie 50 000.

Pasak jos, ekonomistai palygino skaičius ir jie rodo, kad ir po siūlomo rinkliavos didinimo mažesne mokestinė našta nei klaipėdiečiai tarp didžiųjų šalies miestų galėtų pasigirti tik sostinės gyventojai.

Paprašę dar papildomos informacijos šio komiteto nariai sprendimo priėmimą atidėjo kitam posėdžiui.

Tuo metu Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas ketvirtadienį tokiam sprendimo projektui pritarė keturiems politikams balsavus už ir trims susilaikius.

Galutinį žodį dėl rinkliavos didinimo turės tarti visa Taryba.

5 Comments

  1. Jorė

    Tegul moka brangiau tie, kurie nerūšiuoja…. Aš sąžiningai rūšiuoju, o dovana naujiesiems padidintas kokia 20 € mokestis? Klaipėdos klerkai , ar Jums viskas gerai su galva???

    Reply
    • panevėžys

      Tai atvažiuokit gyventi į Panevėžį, mes irgi rūšiuojam ir mokam dvigubai daugiau negu Klaipėdoje.

  2. Anonimas

    Giminių ir draugelių šėrykla. Kas ketvirtas darbuotojas yra vadovaujantis (administracija) ir 2021 m. duomenimis jų vidutinis darbo užmokestis buvo po 3989,71 EUR, kas reiškia, kad 2022 m. garantuotai buvo virš 4000 EUR.

    Reply
    • Anonimas

      Įmonė sukurta už miestiečių pinigus ir rinkliavas. Tarnauti miestiečiams, bet vargšės savivaldybės kontoros algelės nieko sau. Nors kai miesto tarybos toks kontrolės komitetas: Arvydas Vaitkus (pirmininkas), Elida Mantulovė (pirmininko pavaduotoja), Arūnas Barbšys, Saulius Budinas, Arvydas Cesiulis, Aidas Kaveckis, Vytis Radvila, Viktor Senčila, Alvidas Šimkus, Alina Velykienė mokytojams, darželių auklytėms lieka ieškoti laimės renkant bambalius ir į taromatą pridavinėti.

  3. Viskas Logiškai

    Kadangi pradejome šiukšles rušiuoti turi brangti.Laikas butu viska mesti i viena konteineri vel.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This