Sinoptikai gruodį žada šaltesnį

Orai

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, lapkričiui ilgalaikė prognozė išsipildė tik dalinai.

Kritulių kiekio prognozė didele dalimi išsipildė, nes kritulių iš tiesų buvo mažiau. Tuo tarpu temperatūros prognozė išsipildė tik pusei mėnesio. Lapkričio pradžioje šaltos antrosios mėnesio pusės joks orų modelis neprognozavo. Tuomet atrodė, kad visas mėnuo turėtų būti šiltas, tačiau jau lapkričio 17 d. prasidėjo meteorologinė žiema, trunkanti iki šiol.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad gruodis bus truputį šaltesnis (iki 1 laipsnio), o kritulių kiekis turėtų būti iki 15–20 % didesnis nei daugiametis vidurkis.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia ir CFSv2 ilgalaikių prognozių modelis: gruodis turėtų būti maždaug 1–1,5 laipsnio šaltesnis nei daugiametis vidurkis, o kritulių kiekis iki 20–25 % didesnis už vidurkį.

Atkreipiamas dėmesys, jog tai yra eksperimentinės prognozės, kurių patikimumas nėra aukštas. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šiltų ar sausų dienų.

Artimiausiomis dienomis labai dideli šalčiai neprognozuojami, tačiau savaitgalio naktimis ir anksti ryte vietomis gali pasitaikyti šaltuko ir iki -10 °C.

Ciklonas atneš nemažai kritulių, daugiausia sniego. Po sniegu daug kur slėpsis plikledis. Kai kur, greičiausiai pajūryje, numatoma lijundra, plikledis, rūkas, šlapio sniego apdraba. Vėjas pietryčių, pereinantis į pietų, pietvakarių, 6–11 m/s, pajūryje iki 14 m/s. Temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos.

Remiantis trečiadienio duomenimis, storiausia sniego danga buvo šiaurinėje Lietuvos dalyje, vietomis net iki 12–16 cm. Mažiausiai sniego – pajūrio ruože ir Pietų Lietuvoje, 2–5 cm.

1 Comment

  1. Anonimas

    Reiškia ką , kad reikia kelti kaina už šildima . Galima pagalvoti kad sinoptikai ir šilumininkai tas pats uabas .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šalčiausios naktys Lietuvos stebėjimų istorijoje

Lygiai prieš 68 metus šaltis Lietuvoje pasiekė visų laikų žemiausią reikšmę. Visoje šalyje 1956 m. tiek sausio 31, tiek vasario ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

ELTA

Vakarų Lietuvos keliuose - sniegas ir plikledis

Lietuvos automobilių kelių direkcija informuoja, kad dėl buvusio arba besitęsiančio snygio, pustymo bei susiformavusio plikledžio sudėtingesnės eismo sąlygos šį rytą ...
2024-01-20
Skaityti daugiau

Orai

Pajūryje sniegą keis lijundra, stiprės vėjas

Nors artimiausiomis dienomis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, daugelyje šalies rajonų numatomas sniegas, pajūry jį keis lijundra, o termometro stulpelis dienomis ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This