Teatro užbaigtuvių data jau aiški, o sprendimas dėl parkingo – dar migloje

Miestas, Svarbu

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovybė skelbia, jog pastato rekonstrukcijos darbai bus baigti 2023-ųjų gruodį, tad dabar pradėta sukti galvas, kaip bus įgyvendinta sąlyga užtikrinti reikiamą automobilių stovėjimo vietų skaičių.

Žinia, dar 2018-aisiais miesto Taryba pritarė sutarčiai su teatru, pagal kurią įsipareigojo po Atgimimo aikšte įrengti reikiamas 116 automobilių stovėjimo vietų. Šio įsipareigojimo įvykdymas trečiadienį buvo aptartas teatro ir miesto vadovų bei savivaldybės specialistų pasitarime, vykusiame už uždarų durų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mūsų tikslas buvo pasidalinti džiugia žinia. Kadangi Seimas patvirtino biudžetą kitiems metams, tai mums aiški teatro užbaigimo data – 2023 metų gruodis. Koks lėšų poreikis, tiek ir patvirtino”, – po susitikimo sakė teatro vadovė Laima Vilimienė. 

Pasak jos, problemų nėra, „yra procesiniai, darbiniai veiksmai”.

„Mes turime susitarimą su savivaldybe dėl automobilių įrengimo vietų. Pradėjome tuos klausimus rutuliuoti. Niekas nesako, kad turi būti po Atgimimo aikšte, mes kalbame apie vietas automobilių statymui, kurių reikia pagal reglamentą. Pradėjome eiti tuo keliu ieškant sprendimo”, – sakė L. Vilimienė. 

„Miestas niekur nebėga ir negali pabėgti nuo savo įsipareigojimų, kurie yra labai aiškiai išdėstyti sutartyje ir jie yra net ir skaičiais aiškūs – berods, 116 vietų. Bet, deja, tenka pripažinti faktines aplinkybes, kad 2023 metų gruodžiui šių vietų būsimoje aikštelėje po Atgimimo aikšte yra visiškai nerealu. <…> Jokios aplinkybės negali ir neturi sutrukdyti muzikinio teatro darbų pabaigimui, pridavimui ir eksploatavimo pradžios procesams. <…> Reikia ieškoti galimų tarpinių, trumpos distancijos sprendimų, kurie netrukdytų pridavimo procedūroms. Tam yra būdų, ne vienas kelias, bet apie juos šiandien nenorėčiau kalbėti, nes Muzikinio teatro vadovai su projektuotojais ir mūsų specialistais pačiu artimiausiu metu sės prie stalo ir drauge vertins aplinkybes”, – po susitikimo komentavo meras Vytautas Grubliauskas. 

2018-aisiais miesto Tarybai sprendžiant dėl tokio įsipareigojimo tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas aiškino, kad alternatyva požeminiam parkingui esą yra tik siaurinti Dangės skverą ir „iškirsti krūva medžių, kas yra nepriimtina”.

Žinia, vienas pagrindinių miesto valdžios argumentų, kodėl po Atgimimo aikšte reikia įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę buvo būtent teatro poreikiai ir atitinkami miesto įsipareigojimai.  

„Mes galime surasti vietas, bet ar mūsų surastos vietos tenkins inspekciją, kuri priiminės? Yra patirtis su tuo pačiu socialiniu būstu Ramybo gatvėje. Mūsų geri norai ne visada užskaitomi. Turint tą patirtį ir miesto įsipareigojimą, panašu, kad tai nebus įtikinamas faktas. Turime ieškoti tam tikro tarpinio varianto, miestui niekur nebėgant nuo savo įsipareigojimų. Tik jų įgyvendimą pilna apimtimi keliant į realų terminą”, – atsakydamas į klausimą, kam tada bereikia tokio požeminio parkingo, jei teatro poreikiai bus patenkinti ir kitu būdu, sakė V. Grubliauskas. 

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad UAB „SRP Projektas“ rengiamas Atgimimo aikštės rekonstrukcijos techninis projektas jau turėjo būti baigtas, tačiau sutartį dėl šio objekto projektavimo Klaipėdos miesto savivaldybė pratęsė iki šių metų pabaigos. Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų sutartį su UAB „SRP Projektas“ savivaldybės pasirašė 2021 m. liepą. Ji galioja iki 2024 metų rugpjūčio – iki šio termino aikštės rekonstrukcija teoriškai turėtų būti pabaigta. 

IŠ SAVIVALDYBĖS IR TEATRO SUTARTIES

Savivaldybės administracija įsipareigoja: iki 2021 metų I ketvirčio įrengti ne mažiau kaip 116 Muzikinio teatro privalomų automobilių stovėjimo vietų naujai projektuojamoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, po Atgimimo aikšte; užtikrinti Muzikinio teatro lankytojams galimybę naudotis nurodytomis automobilių stovėjimo vietomis.

Šalys susitaria, kad šios Sutarties sudarymas yra pagrindas taikyti statybos techninio reglamento STR 2.06.04:2014 „Gatvės ir vietinės reikšmės keliai. Bendrieji reikalavimai“ 112 punktą, kai privalomos automobilių stovėjimo vietos gali būti įrengiamos už statinio ar statinių grupės žemės sklypo ribų.

Muzikinis teatras įsipareigoja rengiamame techniniame projekte nurodyti, kad Muzikinio teatro privalomos automobilių stovėjimo vietos bus įrengtos naujai projektuojamoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, po Atgimimo aikšte, vadovaujantis šia sutartimi.

Šalis nėra laikoma atsakinga už bet kokių įsipareigojimų pagal šią sutartį neįvykdymą ar dalinį neįvykdymą, jeigu šalis įrodo, kad tai įvyko dėl neįprastų aplinkybių, kurių šalys negalėjo kontroliuoti ir protingai numatyti, išvengti ar pašalinti jokiomis priemonėmis. Esant nenugalimos jėgos aplinkybėms sutarties šalys Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatyta tvarka yra atleidžiamos nuo atsakomybės už sutartyje numatytų prievolių neįvykdymą, dalinį neįvykdymą arba netinkamą įvykdymą, o įsipareigojimų vykdymo terminas pratęsiamas.

23 Comments

  1. Apgailetini.

    Kokio velnio dar tas parkingas,jeigu jis bus irgi mokamas?? Aplinkui pilnos gatves jau mokamų parkingų kiek tik nori.Pinigų taškymas,Reikia taupyti pinigus rimtesniems dalykams, ginklavimuisi,armijai.

    Reply
  2. Rulis

    Reikia ar nereikia požeminio parkingo reikėjo diskutuoti prieš 5 metus ir galvoti prieš pasirašant sutartį. Dabar miesto savivaldybė atrodo nesolidžiai ir yra lyg kažkokia apgavikų kontora, pasirašo sutartis, o po to meras pareiškia, kad jų nevykdysime ir mums nieko nepadarysite, ieškokite patys sprendimų. Nebetikiu šia miesto valdžia ir reikalingi pokyčiai.

    Reply
  3. Anonimas

    Pamenu Broadway teatrą Manhatane (New York’as). Ten kilometrą aplink jį sustoti beveik neįmanoma. Tuo tarpu į mūsų kaimo teatrą planuojama įvažiuoti kone į patį įėjimą.

    Reply
    • Anonimas

      Tarp kitko norint patekti į La Scala teatrą Milane iš artimiausio parkingo (artimiausias yra požeminis) reikia eiti maždaug tiek, kiek nuo Pilies uosto ar Kultūros fabriko automobilių stovėjimo aikštelių.

    • Praeivis

      Na, pagal tokią logiką ir ypač bandant sulyginti New York’ą ar Milaną su Klaipėda, galima būtų daryti prielaidą, kad į Klaipėdos muzikinį galima būtų patekti tiktai įveikus kliūčių ruožą su purvo ir spygliuotos vielos ruožais, nes Klaipėdai iki minėtų miestų… 🙂 Tie, kas nepatingėjo perskaityti straipsnelio turėjo suprasti, kad problema yra ta, kad, pagal visus Lietuvoje priimtus normatyvus, tokio tipo visuomeninės paskirties objektui privaloma turėti tam tikrą skaičių numatytų parkingo vietų, nekalbant apie pandusus ir kitą įrangą, skirtą neįgaliesiems. Neįvykdžius šių sąlygų, objekto priėmimo komisija tiesiog formaliai neturi teisės pasirašyti priėmimo akto ir leisti jį eksploatuoti. Kadangi Muzikinis teatras statomas už valstybės (o ne konkrečiai savivaldybės ) lėšas, savivaldybė savo ruožtu įsipareigojo, kaip miesto indėlį į valstybinį projektą, suformuoti privalomą parkingą. Ir šiuo aspektu „aktyvių piliečių” pastangomis buvo sužlugdyti visi įmanomi variantai ir iš bendrų intonacijų galima suprasti, kad apskritai kam tas teatras. Ponų išmislas. „Padorūs žmonės” ten nevaikšto.

    • Artūras > Praeiviui

      Tai esmė ir yra, kad tie parkingo normatyvai (minimalūs automobilių stovėjimo vietų skaičiai) yra visiškai iš piršto laužti – neparemti nei įtaka eismo organizavimui nei rinkos ekonomika. Įsigilinę į šią problemą specialistai (Donald Shoup ir kiti) seniai siūlo naikinti minimalaus parkingo reikalavimus, nes jie iškreipia parkingo rinką ir kenkia miestui bei eismui.

    • Anonimas

      Dar visiems primenu, kad šis teatras yra palei arterinę viešojo transporto liniją, kur, pasak mūsų savivaldybės, turėtų būti įrengtos greitųjų autobusų (bus rapid transit) juostos. Dėmesys parkingui šioje vietoje turėtų būti minimaliausias. O kad liepų gatvė visiškai apleista viešojo transporto atžvilgiu – čia tik dar viena apsileidimo ir regresyvus mūsų savivaldybės požiūrio išdava.

    • Praeivis>Artūrui

      Beje, niekam visai tarsi nerūpi, kad teatre dirba beveik 250 žmonių. Į darbą važinėja iš Palangos, Šilutės, Kretingos, Kartenos ir pan. kaip taisyklė, daro tai labai šiems laikams labai nemadingai – savo automobiliais, nes visuomeniniu transportu Klaipėdą pasiekti užtrunka neproporcingai ilgai ir nėra patogu.

    • Artūras > Praeiviui

      Tai tame ir bėda, kad tiems, kam iš tikrųjų reikia – parkingo nėra, nes vietos tokiems žmonėms nėra rezervuojamos. Vietoje to – daugelį vietų užima žmonės, kurie gali atvykti viešuoju transportu ar dviračiu. Nedidelė dalis vietų turi būti rezervuojama įstaigos sąskaita, o likusių vietų kainodara turėtų būti keičiama bent kas mėnesį, siekiant apytiksliai 85% stovėjimo vietų užimtumo (teatro atžvilgiu – kainas reguliuoti taip, kad prieš spektaklius visada būtų laisvų vietų). Kol su parkavimo vietomis nebus elgiamasi kaip su normaliu nekilnojamu turtu, tol šioje sferoje bus chaosas ir nuostoliai miestui.

    • Praeiviui

      Bet nebūtina teatralams vos ne į kiemą su savo auto brautis. Galima palikti atokesnėse aikštelėse ir visuomeniniu transportu atvažiuot. Suprantu, sakysit, o kaip su instrumentais? Kiek jūsų namuose užsiiminėja? O kokią fleitą, triūbą ar smuiką nesunku ir užantin priglausti. Joks teatras neturi prabangos priglausti darbuotojų auto. Kuo dramteatrio aktoriukai prastesni? O įsipareigojimai miesto teatrui? Kur yra žmogus, ten ir galimybė susitarti. Aplink esančiose parkavimose vietose gal suteikiant galimybę teatralams parkuot lengvatinėm sąlygom. Vilniaus operhauze ir jokių galimybių visiems prisiparkuoti, ir nieko. Teatras veikia ir neprašo jiems požeminio parkingo šalia. Tiesa, yra po Kudirkos aikšte, ne Daukanto, kaip kažkada rašėte, bet kas iš jų ten statosi? Per brangus mūsų miesteliui auksinis tas parkingas.

  4. Budinui tik kirsti medžius

    Kur mašinas stato Dramos teatro lankytojai? O jis visada pilnas žiūrovų. Nieko neatsitiks ir Muzikinio teatro lankytojams tolėliau pastačius savo mašinas. O šiaip, teatras turėjo stovėti prie telekomo pastato. Deja, tą žemės gabalą prichvatizavo vienas politikas.

    Reply
  5. Renaldas

    2018 m. birželio mėn. tarybos sprendimu meras Vytautas Grubliauskas įpareigojo savivaldos administracijos direktorių Saulių Budiną ir laikinai einančią muzikinio teatro direktorę Jurgitą Skiotytę-Norvaišienę pasirašyti tokią paprastutę sutartį, kurioje savivalda įsipareigojo 116 vietų parkingą įrengti, o teatras savo ruožtu „rengiamame techniniame projekte nurodyti, kad Muzikinio teatro privalomos automobilių stovėjimo vietos bus įrengtos naujai projektuojamoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, po Atgimimo aikšte, vadovaujantis šia sutartimi” (2018-07-05, sutartis Nr.J9-1549/F12-114).

    Sutarties esmė abipusis susitarimo vykdymas. Atsakingi nenorintys viešintis sako, kad teatras savo sutartinio įsipareigojimo taip ir neįvykdė, tiesiog nespėjo, todėl savivalda gali nevykdyti savojo. Ieškoti kaip bendradarbiauti ir padėti kuo gali – taip, viešai skelbti, kad trūks plyš reikia neracionaliai brangų 2 aukštų požemį kasti – ne.

    Reply
    • Kas čia per nesąmonės

      Ką čia rašinėji? Kokių teatras įsipareigojimų neįvykdė? Praėjo penki metai nuo sutarties pasirašymo, baigiamas pastatyti teatras, o požeminė aikštelė taip ir nepradėta. O dabar, artėjant rinkimams, savivaldybės atitinkami ,,tautos tarnai” bando prisidengti savo gėda.

  6. Savivaldybė sau įsipareigoja plaus pinigus, ir Tumai požeminė darys

    Savivaldybės administracija įsipareigoja: iki 2021 metų I ketvirčio įrengti ne mažiau kaip 116 Muzikinio teatro privalomų automobilių stovėjimo vietų naujai projektuojamoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, po Atgimimo aikšte; užtikrinti Muzikinio teatro lankytojams galimybę naudotis Sutarties 2.1 papunktyje nurodytomis automobilių stovėjimo vietomis.

    Reply
    • Joris

      Reikia rinkimuose balsuoti už tuos ir už tą, kuris peržiūrės tuos perteklinius įsipareigojimus ir baigs kliedėti dėl to auksinio požeminio parkingo. Mokyklos statybos dvigubai (kolkas) pabrango, kas lauks čia? Teatras neužsidarys, žiūrovai tikrai pasirūpins kaip į teatrą atvykt, panaudokim mūsų pinigus prasmingiau.

    • Praeivis

      Jo, iš tikrųjų pasirodo visų prieštaravimų parkingui logika apskritai viena: tepasikaria tas teatras. Svarbiausia, kad Tumai nieko nekliūtų, o bet kokios statybos yra tik tam, kad būtų plaunami pinigai. Nestato nieko – blogai, stato – dar blogiau.

  7. Prie savivaldybės vietų daug

    Taip pat daug vietų Danės g. Jokio papildomo parkingo nerėikia

    Reply
  8. Ramus

    Vakarais parkavimo vietų aplink Teatrą pakankamai, kad tik būtų ką ir kam žiūrėti !

    Reply
  9. Tikras klaipėdietis

    Nesukim sau galvos, teatras iki tol išgyveno be to požeminio parkingo, išgyvens ir dar ilgai. Tiek to vaikščiojimo pėstute, karūnos neišvirs. Danės gatvę sutvarkyt, parkavimo vietų padidint ir tikrai gana. Tiek mūsų to miesteliūkščio. O Budino „nerimas” dėl medžių suprantamas – jam kuo daugiau brangių statybų. DuokDie, kad daugiau tokie niekada nebeprieitų prie viešųjų pinigų.

    Reply
    • Silkė

      Visiškai pritariu! Dramos teatrui po Anikės aiškte griovio parkingui irgi neišsikasėm ir jis puikiausiai funkcionuoja….

  10. T

    Eilinis savivaldybės nevykėlių fiasko,ir taip visiems aišku nebus aikštelės .

    Reply
  11. Petriukas

    Teatras turėjo būti statomas Telekomo vietoje , kur pakankama erdvė tokios reikšmės reprezentaciniam pastatui, su erdviu parkingu ir sodu/ promenada šalia, o ne įspraustas kaip pleištas tarp pastatų

    Reply
    • Anonimas

      Čia tikrai būtų buvęs geriausias variantas, bet jau šaukštai po pietų…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This