Klaipėdos visuomeninių rinkimų komitetų ganyklose

Mums rašo

Arūnas Marčauskas
2022-12-09

Komentarų: 2

2023 m. kovo 5 d. Lietuvoje – savivaldybių tarybų ir merų rinkimai. Startuoja jau trečioji rinkiminė kampanija, kurioje vienoje gretoje su politinėmis partijomis dalyvauja ir visuomeniniai rinkimų komitetai.

Čia – kelios trumpos tokių Klaipėdoje užgimusių ir numirusių komitetų istorijos.

Asociatyvi nuotr.
Rimanto Cibausko ir Ninos Puteikienės fiasko 2015 m.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero rinkimuose dalyvavo du visuomeniniai rinkimų komitetai: „Klaipėdos“ ir „Puteikis plius“. Abiejų komitetų vedliai kandidatavo į uostamiesčio mero postą.

„Klaipėdos“ Rimantas Cibauskas užėmė ketvirtąją vietą, o vyro vardo komiteto vadovė Nina Puteikienė apturėjo tik garbingą penktąją vietą. Visuomeninis rinkimų komitetas „Puteikis plius“ Klaipėdos miesto taryboje gavo 3 mandatus, o „Klaipėdos“ komitetas – 2. Abu komitetai politine prasme mirė dar kadencijos metu. Tačiau tai nesutrukdė N. Puteikienei dar kartelį pralaimėti Klaipėdos mero rinkimus 2019 metais, bet jau kaip Naglio Puteikio privatizuotos Centro partijos Klaipėdos skyriaus kandidatei.

Grubliausko-Kongo komiteto fiasko 2019 m.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero rinkimuose dalyvavo jau net penki visuomeniniai rinkimų komitetai. „Mano Klaipėda“, „Rusakalbė Klaipėda“, „Už pokyčius Klaipėdoje“ negavo anei mandato ir palinkėjo visiems ilgai ir gražiai gyventi. Vietas Klaipėdos miesto taryboje užėmė dviejų komitetų atstovai: „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ – 8 krėslai (plius mero postas), „Titov ir teisingumas“ – 2.

Apie rusofašisto Viačeslavo Titovo fiasko nėra prasmės kalbėti. Bet. Nors artėjančiuose rinkimuose prokremliškos jėgos atvirai nedalyvaus – jų rinkėjai niekur nedingo. Vieša paslaptis, kad didžioji dalis Klaipėdos politinių jėgų siekia nugnybti bent dalį šio elektorato savo naudai. Tai – atskira tema visai eilei publikacijų.

Valdančiąją daugumą Klaipėdoje suformavusi komitetinė mero-Grubliausko-Kongo komanda ėmė byrėti jau tais pačiais metais. 2019 m. lapkričio 28 d. komitetą paliko ir pas konservatorius išėjo Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius. 2020 m. liepos 30 d. – Vytauto Grubliausko komitetą paliko dar keturi miesto tarybos nariai: Elida Mantulovė, Vytis Radvila, Judita Simonavičiūtė ir Vaida Raugelė. 2021 m. vasario 26 d. su minimu komitetu atsisveikino ir Artūras Razbadauskas.

Šiandien rinkiminį komitetą „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ sudaro tik keli slidinėjantys Klaipėdos miesto tarybos nariai: pailsęs politikos veteranas Vidmantas Plečkaitis, prisegamas dekoratyvinis pakabukas Arvydas Cesiulis ir atvirai į Vytauto Grubliausko politinę nugarą rinkiminį durklą smeigiantis Rimantas Taraškevičius. Jis artėjančiuose rinkimuose dalyvaus su Arvydo Vaitkaus komitetu „Ištikimi Klaipėdai”. Tai bus jau trečiasis komitetas šio politiko karjeroje. Pats V. Grubliauskas galutinai palaidojo savo vardo komitetą, tapdamas LSDP Klaipėdos skyriaus kandidatu į merus.

Kas ištiks Arvydo Vaitkaus komitetą?

Viena iš priežasčių, kodėl subyrėjo dabartinio Klaipėdos mero V. Grubliausko komitetas ir komanda – jo despotiškumas. Palikdami Kongo komitetą tai pabrėžė visi buvę jo bendražygiai. Manote, kad buvusio sovietinio milicininko Arvydo Vaitkaus rinkiminiame komitete bus daugiau demokratijos?

Beje, A. Vaitkus yra ne prastesnis politinis šoklys anei aukščiau minėtas R. Taraškevičius (toks tokį sutiko?). Buvęs socialdemokratas, vėliau vylęsis tapti Klaipėdos meru nuo karbauskininkų, šiandien ponas Arvydas gano savo privatų komitetą. Tiesiog smalsu, o kiek ilgai ganys?

2 Comments

  1. z

    ponas autoriau, paaiškinkite ką reiškia „sovietinis milicininkas”? Kokią savybę turi visi sovietiniai milicininkai? Visi despotai, diktatoriai ar kuom jie nusidėję? Jei šitas portalas nori save vadinti žurnalistiniu, tai kažkokios loginės išvados bent būti padaromos, ar tiesiog norėta mėšlu apdrėbti? Arūnai, tai pats ir esate tuo mėšlu apsibdrėbęs. Koks sovietinis profesorius esat jūs?

    Reply
  2. Keistas

    autoriaus klausimas. Taip viską žino, bet niekų klausinėja-aišku, kad kol paims, arba ne, mero kėdę. Kaip, beje, ir visi likusieji. Tik tie „Ištikimi Klaipėdai” – klubas tai LT milijonierių ( su 4 paslaptingais profesoriais) tai gal temps ilgiau. Arba susiės dar greičiau -gal jie jau ir giminės? O gal ir geras klausimas -miestelyje liūdna nebus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių

Gerokai padidintos nuomos už savivaldybei dabar priklausantį butą nesutinkantis mokėti 88-erių profesorius Sigitas Kudarauskas, jau pralaimėjęs vieną procesą, vėl atsidūrė ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This