Rusijos žiniasklaida apie Klaipėdą ir Lietuvą tik blogai arba nieko

Nuomonės, Svarbu

Matyt, tokią užduotį savo žiniasklaidai yra suformulavusi terorizimą remianti Rusija. Ir ne tik apie Lietuvą, o ir apie visą demokratinį pasaulį. Melagienas pagrįsti tikrais faktais, tačiau juos pateikti taip, kad pasaulis pasibaisėtų demokratija, šitokį nurodymą stropiai vykdo Kremliaus propagandistai.

Baltarusiško „Sputniko” mėgstamos temos

„Rusijos bandymai dezinformuoti ir manipuliuoti informacinėje erdvėje yra pasaulinė operacija”, – teigia interneto portalas www.euvsdisinfo.eu.

Nors Lietuvai ir jos vieninteliam uostamiesčiui šios šalies propaganda skiria sąlyginai lyg ir nedaug dėmesio, bet žvalgantis neaprėpiamose jos platybėse susidaro įspūdis, jog gerai apmokami profesionaliai nepraleidžia nė vienos smulkmenos, kuri gali būti nors kiek naudinga siekiant mus sumenkinti ar pajuokti.

Paniekos Klaipėdos žmonėms apstu Rusijos žiniasklaidoje: „Beždžionės užvaldo Klaipėdą”

Juo ilgiau ir nuosekliau domiesi tuo, kas pasiekiama internete, tuo labiau supranti, kad, pasak Džordžo Orwelo, „Didysis Brolis stebi tave”. Tai yra, Rusijos Federacijos tarnybos nenuleidžia akių nuo SSSR laikais užkariautų, tačiau laisvę vėl išsikovojusių šalių. Ir kruopščiai renka informaciją, kurią anksčiau ar vėliau galbūt galės panaudoti prieš mus.

Portalas gazeta.ru turi temą „Buvusi SSSR”, kurioje Lietuvai atskiros rubrikos nėra – mes priskiriami Baltijos šalims. O štai Ukrainai, Moldovai ir Baltarusijai yra atskiros rubrikos. Visos kitos iš Maskvos įtakos bent dalinai išsivadavusios šalys priskiriamos „Užkaukazei” ir Vidurinei Azijai. Panašu, kad rubrikos sudėliotos pagal prioritetus, kurie diktuojami iš Kremliaus.

„Amerikiečių karinis laivas įplaukė į Lietuvos uostą”, – Kremliaus propaganda stropiai praneša apie visus į Klaipėdos uostą įplaukiančius NATO valstybių laivus.

Ir apie kitus veiksmus Lietuvoje, susijusius su jų nekenčiamų Vakarų pagalba Ukrainai, gynybinių mūsų šalies pajėgumų stiprinimu.

Apie tai praneša praktiškai visa Rusijos Federacijos žiniasklaida ir prokremliški socialiniai tinklai. Kuriamas naratyvas, kad NATO tik ir laukia progos užputi vargšę motinėlę Rusiją… O ji, motinėlė, turi dėl to mobilizuoti šimtus tūkstančių rusų ir siųsti juos į frontą kovoti prieš ją užpuolusią Ukrainą.

Na, gal ir neužpuolė, bet tikrai būtų užpuolusi, jeigu mylimas Putinas nebūtų jiems smogęs pirmas. Reikia gi sunaikinti Ukrainoje atgimusį nacizmą, kurį remia NATO… Apie tai, kad sužvėrėję Rusijos budeliai Ukrainoje žudo civilius, Kremliaus valdoma žiniasklaida, aišku, nutyli.

Deja, bet panašu, kad dauguma Rusijos žmonių šiuo naratyvu jau yra įtikėję. Tad kodėl jo „neprastūmus” buvusių SSRR šalių žmonėms? Ir visam plačiajam pasauliui? Žudikai – ne mes, žudikai – naciai. Savi tuo tiki, gal patikės ir visas pasaulis? Tai ir meta purvus…

Portalas euwsdisinfo.eu taikliai apibūdina Rusijos dezinformacijos esmę

Na, o savai auditorijai dar mielai pasakojama apie tai, kaip blogai Vakarai (tai yra, mes) gyvena.

„Paliks be bandelių ir sviesto: europiečiams nepatinka valdžios bado „žaidynės”, – trimituoja po platųjį pasaulį išsiraizgęs Rusijos propagandos įrankis „Sputnik” .

Ir graudena:  „Dabar senoji socialinė sutartis „tu esi sotus, patenkintas ir tyli, o mes darome, ką norime“ prarado tvirtą ekonominį pagrindą ir suskilo – žmonėms dažnai belieka tik geras žodis apie mitines demokratines vertybes, o sviestą reikia išleisti Kijevui parankoms prieš autoritarinę Rusiją”.

Kadangi, pasak kruvinojo Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino ir jo parankinių, naikinti Ukrainą reikia todėl, kad tą užvaldė nacistai, šios šalies propaganda nepraleidžia progos kurti naratyvą ir apie neva galvą keliantį nacizmą Lietuvoje. „Литва — заповедник нацизма” („Lietuva – nacizmo draustinis”), – sukliko portalas 19rusinfo.ru, pasipiktinęs, kad „неонацист из России Руслан Габбасов” (neonacistas iš Rusijos Ruslanas Gabasovas) dalyvavo mitinge prie Rusijos ambasados Vilniuje.

Tai, kas mums Lietuvoje neatrodo reikšminga – įvykis, publikacija, išreikšta pavienio piliečio nuomonė apie istoriją, nūdieną ar ateitį – Rusijos propagandai tampa tiesiog lobiu, padedančiu juodinti mūsų demokratiją ir palaikyti mitą apie tai, kad Lietuva – nacių kraštas, kad čia šlovinamas fašizmas.

Pavyzdžiui, matome „sensacingą” žinią: „Kузница асов для Гитлера”: СМИ Литвы отметили юбилей нацистских ВМС в Клайпеде” („Asų kalvė Hitleriui“: Lietuvos žiniasklaida paminėjo nacių karinio jūrų laivyno Klaipėdoje jubiliejų”).

Portalas rubaltic.ru, paskelbęs tokią nebūtą „sensaciją”, žinomo Klaipėdos istoriko Dainiaus Elerto straipsnį apie Vokietijos karinio laivyno povandeninių laivų bazę vadina pagiriamąja medžiaga (хвалебный материал) trečiojo reicho karinėms pajėgoms Baltijos jūroje.

Minėtas portalas rado D. Elerto straipsnį lietuviškame interneto portale „Delfi” ir net perskaitė komentarus po juo (jei ne pats juos rašė). Ir rado:

Štai taip padaroma išvada, kad Lietuva šlovina Hitlerį

Dauguma Lietuvos gyventojų tokių rusiškos propagandos „perliukų” nemato, neskaito. O jei pamato, pasišaipo ir užmiršta – neprilimpa. Tačiau Putino propagandos malūnas mala tokius niekus nesustodamas – o gal prie ko prilips…

8 Comments

  1. Propagandonai

    Prakeikti okupantai ,palikit ta Lietuva ramybeje,prilipo kaip šudas.Žiūrekite savo problemas,o ne aiškinkit kaip kitiem gyventi.!!

    Reply
  2. Taip

    Dauguma rusų mano, kad jie turi prigimtinę teisę nustatyti kas yra nacistas ar kokia tauta ar valstybė yra nacistinė ir tada, turi teisę žudyti.

    Reply
  3. Mano nuomonė mes gyvename

    Kaip konclageresę, taip pst gyvena žmonės Rusijoje. Putinas konclageri padarė toki pat kaip ir mūsų valdžia.

    Reply
    • Joris

      Nepastebėjai, kad tavo IP čia rodomas? 🙂 Nickus tik keiti ir atrodo, kad tiek daug besipiktinančių 😀

  4. Apie kokia sirošinė ir švabinė bei rokfeilerių demokratija Lietuvoje rašai?

    Apie verslu uždarymus, apie baudas už kaukės po 500-1500 €,o gal demokratija tvo požiūrių per alia, karantinus”mokėti medikams, savivaldybėsm ir jegos strūkturoms dviguba alga??????
    Ir …

    Reply
  5. Apie kokia demokratija rašai?

    Gal apie demonokratija?Gal kaip švabo ir sorošo patarnautojai vykdė priverstinė vakcinacija arba bandymus su Lietuvos pilečiais su eksperimentiniais vaistais???

    Reply
  6. Joris

    Mes- nacistai? Kiek rusiškų mokyklų uždarėme? Ruskiai vienintelę Maskvoj Baltrušaičio lietuvišką mokyklą dar 2014 metais uždarė, kaip ir kitas, ne rusų kalba mokomas. Tai baltarusių lukašenkTV kasdien trimituoja, kad Paryžiuje atjungiama kasdien elektra, nes energetinis badas, kaip ir Londone namai nebešildomi, nebėr kuo bešildyti… Tuoj tuoj Vakarai į ruskių ir baltarusių glėbį prašysis. Toj pačioj Lietuvoj kartais padidėjęs vagysčių iš parduotuvių skaičius, nes badas baigia Valstybę pribaigti- vieni vagia, kad galėtų išsimaitinti, kiti- kad galėtų pavogtą parduoti ir taip varganai savo šeimas išlaikyti. Bet tik ar verta į kliedesius reaguoti?

    Reply
    • Gerai pastebėta

      Būtent

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This