Jaučiantieji stresą gali nemokamai išbandyti įvairias sveikatinimo procedūras

Sveikata

2023 metų pradžioje šešiuose reabilitacinio gydymo centruose Lietuvoje planuojama atlikti Lietuvos mokslų tarybos finansuojamą mokslinį tyrimą „Lietuvos unikalių gamtinių išteklių panaudojimo su stresu susijusios organizmo psichinės ir fizinės sveikatos gerinimui efektyvumas ir saugumas (LUGISES)”.

Tyrimo tikslas – įvertinti Lietuvos unikalių gamtinių išteklių (geoterminio /mineralinio vandens, purvo, klimato) poveikį streso mažinimui bei psichinės (nerimo, depresijos, nemigos, nuovargio) ir fizinės sveikatos gerinimui, balneoterapinių procedūrų saugumą ir parengti metodines rekomendacijas.

Klaipėdos universiteto atliekamame moksliniame projekte dalyvaus ir sanatorija „Gradiali” (Palanga) bei poilsio ir sveikatinimo kompleksas „Atostogų parkas” (Kretingos raj.).

Balneoterapinių procedūrų kompleksą sudarys baseinas, mineralinio ar geoterminio vandens vonia, gydomojo purvo, haloterapijos, gamtos terapijos procedūros. Facebook.com/atostoguparkas nuotr.

Tyrime kviečiami dalyvauti 18-65 metų amžiaus žmones, jaučiančius padidintą stresą ir nesugebančius jo suvaldyti ar jaučiančius sumažintos fizinės ir psichinės gerovės jausmą, neturinčius sunkių lėtinių ligų. Tyrimo dalyviai turėsite galimybę nemokamai išbandyti įvairias sveikatinimo procedūras ir įvertinti savo sveikatos būklę įvairių testų pagalba.

Balneoterapinių procedūrų kompleksą sudarys baseinas, mineralinio ar geoterminio vandens vonia, gydomojo purvo, haloterapijos, gamtos terapijos procedūros. Procedūros bus atliekamos ambulatoriškai arba būnant stacionarinėje reabilitacijos įstaigoje. Prieš ir po procedūrų bei 6 mėnesių periode bus atliekami standartizuoti sveikatos įvertinimo testai.

Norintieji dalyvauti šiame moksliniame tyrime turėtų užpildyti dalyvio anketą.

INFORMACIJA

Šiandien stresas yra nuolatinis šiuolaikinės civilizacijos palydovas, o jei jis nevaldomas, tuomet sukelia rimtas sveikatos problemas ir blogina gyvenimo kokybę. 2020 m nustatyta, kad streso paplitimas bendroje populiacijoje pasaulyje siekė 29,6 % (Europoje 31.9%), nerimo – 31,9 %, o depresijos – 33,7 proc. Lietuvoje 2017 m. atllikto tyrimo duomenimis, net 83 proc. gyventojų per pastaruosius dvejus metus patyrė didelį stresą.

2018 m., remiantis bendra Europos komisijos ir EBPO ataskaita, Lietuvos žmonės savo sveikatą vertino blogiausiai – beveik penktadalis gyventojų turėjo psichikos sveikatos problemų. Persirgus Covid-19, neigiamų sveikatos pasekmių dažnis siekia 54% po 6 ar daugiau mėnesių: 59% žmonių pasireiškia kvėpavimo sutrikimai, neurologiniai ir kognityviai sunkumai, 34% suserga depresija ar nerimu, o iki 80% skundžiasi padidėjusiu nuovargiu, kas turi įtakos kasdieniam funkcionavimui.

Lėtinis stresas yra susijęs su įvairiomis emocinėmis, fizinėmis ir finansinėmis pasekmėmis tiek individualiu, tiek visuomenės lygiu.

Yra mokslinių duomenų duomenų, kad buvimas natūralioje gamtoje, balneoterapinių procedūrų taikymas gali pagerinti psichologinę žmogaus būklę, sumažinti nuovargį ir kitas sveikatos problemas, turėti teigiamos įtakos nervų, kaulų-raumenų, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ir kitų ligų gydymui, sveikatos atstatymui po ligos ar traumos, streso mažinimui. Mineralinio vandens naudojimas balneoterapijos tikslais yra istoriškai patvirtintas, teoriškai pagrįstas, praktiškai išbandytas, ekonomiškai naudingas didelio potencialo atsinaujinantysis išteklius
kaip ir gydomasis purvas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This