Turto bankas imasi pastatų modernizavimo uostamiestyje

Miestas

Įsibėgėjusi valstybės administracinių pastatų modernizacijos programa startuoja ir Klaipėdoje. Turto bankas praneša į Klaipėdos senamiestyje, S. Nėries g. 4, esančio pastato, kur dabar įsikūrusi Teritorinė Klaipėdos muitinė, atnaujinimą investuosiąs beveik 2 mln. eurų, dar 2,2 mln. eurų bus skirta pastato, esančio Naikupės g. 27 A, kuriame įsikūrusi Užimtumo tarnyba, modernizacijai ir aplinkinės teritorijos sutvarkymui.

Rangos darbų sutartis dėl kultūros vertybe pripažinto pastato, esančio S. Nėries g., modernizacijos ir vidaus patalpų remonto pasirašyta su UAB „Klaipėdos apdaila“. Šiuo metu vyksta pastate įsikūrusių įstaigų perkraustymo ir kiti paruošiamieji darbai. Rangos darbai bus pradėti gavus statybos leidimą. Jį tikimasi gauti iki metų galo.

„Pastatų modernizavimas leidžia pasiekti ilgalaikį ir tvarų efektą mažinant energijos resursų naudojimą, o kartu ir valstybės išlaidas pastatų išlaikymui. Klaipėdoje modernizuojamų pastatų energijos suvartojimas po modernizacijos sumažės net 70 proc.“, – pranešime pažymi Mindaugas Sinkevičius, Turto banko generalinis direktorius.

Mažės energijos suvartojimas, gerės darbo sąlygos

Šiuo metu F energetinės klasės pastatas po modernizacijos atitiks B energinio naudingumo klasę, o energetikos suvartojimas jame sumažės beveik 70 proc. Kadangi pastatas senamiestyje ir yra saugomas, ant jo stogo nebus galimybės įrengti saulės baterijų, tačiau planuojama įrengti vieną elektromobilių įkrovimo vietą.

Atliekant remonto darbus bus apšiltintos pastato vidaus sienos, keičiami išorės ir vidaus langai bei durys, įrengta nuogrinda, atlikti vidaus apdailos darbai, įrengta vėdinimo sistema ir, atsižvelgiant į įstaigų poreikius, naujai perplanuotos ir suremontuotos vidaus patalpos. Atlikus remontą į pastatą sugrįš jame iki šiol veikusi Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Rezistencijos ir tremties ekspozicija, Klaipėdos teritorinė muitinė, Muitinės departamento padalinys ir Muitinės informacinių sistemų centras. Teigiama, jog po modernizacijos darbo sąlygos pagerės 100 čia dirbančių žmonių.

Taip pat bus atnaujinama ir pastato išorė: remontuojama fasado tinko apdaila, įrengta nauja  lietaus vandens surinkimo sistema, sniego gaudytuvai su tvorele, žaibosaugos sistema. Pastatas bus apsaugotas ir nuo galimų nelaimių bei vandalizmo atvejų, nes žadama modernizuoti gaisrinės, elektroninių ryšių, elektros tinklų, apsauginės signalizacijos ir vaizdo stebėjimo sistemas. Numatytas esamų medinių ir plieninių konstrukcijų padengimas antikorozinėmis, ugniai atspariomis ir nuo aplinkos poveikio apsaugančiomis dangomis. Taip pat bus modernizuojama seniai šiuolaikinių reikalavimų neatitinkanti ir neefektyvi šildymo ir vandentiekio sistema.

Pastate bus įrengta keltuvas, pritaikytas žmonėm su negalia, įrengtos nuovaža ir pritaikyti įėjimai, skirti neįgaliesiems. Numatoma įrengti sanitarinius mazgus, pritaikytus neįgaliesiems ir kiti sprendiniai.

Bus tvarkoma ir teritorija
Palmiros Mart nuotr.

Naikupės g. 27 esantį Užimtumo tarnybos pastatą modernizuos įmonė „Konsolė“. Projektas ypatingas tuo, kad rangos darbų metu Užimtumo tarnybos darbuotojai liks savo darbo vietose, įstaiga nebus perkeliama. Visi numatyti statybos darbai bus vykdomi vienu metu etapais, siekiant kuo mažiau sutrikdyti institucijos, veikiančios pastate, veiklą. Šiuo metu šiame 1 776 kv. m ploto pastate yra 66 darbo vietos, po modernizacijos bus pasiektas didesnis ploto efektyvumas ir įrengtos 73 darbo vietos.

1966 m. statybos pastatas yra F energetinės klasės, po modernizacijos bus pasiekta B klasė, o energijos sąnaudos mažės apie 67 proc. Pastato modernizavimo projektas apims išorės sienų, cokolio ir stogo šiltinimą, langų ir išorės durų keitimą, išorės perdangos šiltinimą, elektros, šildymo ir karšto vandens tiekimo, vėdinimo, apšvietimo, šalto vandens tiekimo ir nuotekų sistemų atnaujinimą ir modernizavimą, tambūrų ir laiptinių remontą, teritorijos sutvarkymą.

Modernizacijos projekto metu bus numatyta galimybė ant šio pastato stogo įrengti saulės elektrinę, tačiau pati elektrinė bus įrengta kitu etapu. Prie pastato bus įrengtos dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.

Pastatas bus pritaikytas žmonėms su negalia, jie galės savarankiškai patekti į pastatą, laisvai jame judėti ir naudotis visomis lankytojams skirtomis patalpomis. Bus įrengtas neįgaliesiems skirtas keltuvas viduje, pritaikyti pagrindinis įėjimas į pastatą, lankytojų aptarnavimo patalpos ir praėjimai į jas, koridoriai, holai, sanitarinis mazgas, evakuacijos išėjimai ir kt.

Tuo pačiu bus sutvarkytos pastato prieigos: įrengta nauja nuogrinda aplink pastatą, sutvarkyti pėsčiųjų takai, automobilių aikštelėje sužymėtos parkavimo vietos, įskaitant vietas su įspėjamaisiais paviršiais žmonėms su individualiais poreikiais, įrengtos dviračių parkavimo atramos, įgyvendinti privalomi reikalavimai dėl ugniagesių ir gelbėjimo automobilių privažiavimo ir manevravimo teritorijoje. Tiek pastato darbuotojų, tiek lankytojų patogumui bei poilsiui planuojama sutvarkyti ir vidinį pastato kiemelį: įrengti želdynus, gėlynus ir poilsio zoną su suoliukais bei stalais.

Abu projektus žadama įgyvendinti per metus Europos Sąjungos fondų bei Turto banko lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This