Ką daryti, jei dėl sniego dingo elektra?

Konsultacijos

Sunkus, šlapias sniegas ir nuo jo linkstantys medžiai sutrikdė elektros tiekimą Lietuvoje, daugiausiai gedimų fiksuota atskiruose rajonuose, kur susidarė atitinkamos temperatūros ir sniego sąlygos. Nors bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) automatizuojamas tinklas užtikrino, kad pusei paveiktų vartotojų elektros tiekimas buvo atstatytas nuotoliniu būdu, visiškai eliminuoti žiemos stichijų sukeltų pažeidimų neįmanoma.

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.

„Sustiprintų ESO ir rangovų brigadų, dispečerių ir kitų darbuotojų dėka, gedimai yra operatyviai pašalinami, tačiau dažnai dėl toliau krentančio sniego – atsinaujina. Gausus šlapias snygis gali nuolat vartyti medžius, laužyti jų šakas, taip pakartotinai pažeisdamas elektros tinklą. Tai ypač aktualu nutolusiose vietovėse. Tokiu atveju gedimų šalinimo trukmė priklauso nuo stichijos masto bei gedimų sudėtingumo“, – pranešime pažymi ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Pasako jo, siekiant kuo greičiau pašalinti elektros tiekimo sutrikimus, gyventojams labai svarbu žinoti, į ką kreiptis.

Kur kreiptis dingus elektrai?

Įvykus gedimui sutrikimą patogiausia registruoti internetu adresu eso.lt/registruotigedima ar visą parą veikiančiu nemokamu trumpuoju telefonu 1852, tačiau masinių atjungimų metu skambučių centras būna itin apkrautas, todėl jeigu yra galimybė rekomenduojama gedimą registruoti internetu. Užregistravus gedimą, papildomai skambinti nereikia, nes jį bendrovė mato savo sistemose.

Prieš registruojant patariama patikrinti, ar sutrikimas jau nėra fiksuotas ir pažymėtas atjungimų žemėlapyje, kurį galima patikrinti eso.lt/zemelapis. Jeigu gedimas atvaizduojamas – papildomai registruoti nereikia.

„Suprantame, kad žiemos metu elektra yra gyvybiškai svarbi, todėl reaguojame į visus pranešimus. Žinoma, masinių atsijungimų metų visada stengiamasi prioretizuoti tuos gedimus, kurie paveikia daugiausiai vartotojų. Taip pat kartais pasigirsta gyventojų nuogąstavimai, kad užregistravę gedimą jie nemato ESO brigadų, tačiau pergyventi nevertėtų – gedimas gali būtų įvykęs ir už keleto ar daugiau kilometrų, dažnai tai būna miško gilumoje, todėl ESO darbuotojai gali likti ir nepastebėti“, – sako P. Kalmantas.

Kaip pasirengti ilgesniems sutrikimams?

Automatizuotų sprendimų gedimai gali būti pašalinti per keletą minučių, tuo tarpu vienetinis fizinis tinklo pažeidimas aiškiai identifikuojamoje vietoje gali užtrukti ir kelias ar keliolika valandų, priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio. Todėl artėjant smarkiam snygiui svarbu užsitikrinti kuo didesnį savo ir savo turto saugumą bei būti pasirengus galimiems elektros tiekimo sutrikimams.

„Reikėtų vengti ėjimo į lauką ekstremaliomis oro sąlygomis, įsitikinti, kad namuose pakankama maisto ir geriamojo vandens, o mobilusis telefonas – pilnai įkrautas. Gyvenant nutolusiose vietovėse verta pasirūpinti elektros generatoriumi“, – atsargumo priemones vardija P. Kalmantas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

„Ignitis renewables“ kviečia išsaugoti Baltiją

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ palaiko ekspediciją „Išsaugokime Baltiją“ ir kviečia atkreipti dėmesį į jūros ekologinę būklę ir drauge ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip ir kada galima perkelti gandralizdžius

Kovo pradžioje į Lietuvą pradės grįžti gandrai. Aplinkos apsaugos agentūros specialistai primena, kad jeigu gandrų kaimynystė nepageidaujama, gandralizdžių perkėlimą galima ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This