Politikai vengia balsuoti už drastišką šiukšlių rinkliavos didinimą

Miestas, Svarbu

„Viskas yra suskaičiuota, pritarti yra būtina: viskas brangsta, viskas būtina”,- taip Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis trečiadienį ragino kolegas balsuoti už sprendimo projektą, pagal kurį nuo sausio 1 d. visiems Klaipėdos gyventojams ir verslui 25 proc. padidėtų vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Ir nors jį palaikė mero pavaduotojas Arūnas Barbšys, sprendimo projektui nepritarta, nes kiti du komiteto nariai susilaikė, o vienas balsavo prieš. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kelerius pastaruosius metus Klaipėdos miesto savivaldybės taryba netgi mažindavo šią rinkliavą arba ją įšaldydavo naudodama rezervą, kuriame buvo sukauptos gyventojų permokėtos lėšos. Teigiama, kad šis rezervas išseko. 

Komiteto nariai rinkliavos didėjimą 25 procentais vadino drastišku, klausinėjo, kada šios rinkliavos dydžio nustatymą perims VERT (Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba). Jie atkakliai ieškojo kliaučių, nors tiek projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė, tiek Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro  (KRATC) direktorė Roma Budrienė argumentuotai atsakinėjo į klausimus. 

Rimantas Taraškevičius klausinėjo, kas patikrino, ar tarifai nustatyti teisingai ir teisėtai. Gavęs atsakymą, kad tai darė Aplinkosaugos skyrius, ironiškai replikavo: „Ten daug ekonomistų yra?” Tačiau buvo patikintas, kad skaičiavimus tikrino ir Finansų skyriaus specialistai. Tada R. Taraškevičius retoriškai paklausė: „Įdomu, kaip jie įvertino mokestį už aplinkos teršimą?” Žinia, taršos mokestis už atliekas, kurios deponuojamos sąvartyne dėl pasikeitusių teisės aktų, didėja labai ženkliai, tačiau didžiausius kaštus už tai sumokės komercinės įmonės.

R. Budraitienė turėjo smulkiai pasakoti, kiek žmonių dirba KRATC administracijoje: 12 – administracijoje, kiti 50 yra specialistai, dar 34 – darbininkai.

Nuo sprendimo susilaikę komiteto nariai tikino, kad toks didelis rinkliavos didėjimas nėra pagrįstas, kad jie iki miesto Tarybos, kuri priims galutinį sprendimą, posėdžio dar pagalvosią, kad dar trūksta informacijos. Ir kad dar esą yra galimybių paieškoti resursų.

„Sakyti, kad gal yra rezervų, bet jų neparodyti yra…”, – atšovė į tai vicemeras A. Barbšys, nepatikslinęs, kas tai yra.

Anot jo, didinti mokesčių nenori niekas.

Nuo 2024 metų atliekų tvarkymo kainų nustatymą perims VERT, kuri šiandien nustato vandens ir bazines šilumos tiekimo kainas, tad vietos politikams nebereikia priimti nepopuliarių sprendimų. Tačiau jiems išlieka atsakomybė už savivaldybių įmonių veiklą, o bendrąja prasme – ir už kainodarą. Kokia metodika VERT vadovausis nustatydama atliekų tvarkymo kainas, dar nežinoma.

Pagal parengtą sprendimo projektą individualiems namams atliekų tvarkymo kaina metams didėtų nuo 74 iki 89,9 Eur, daugiabučių namų gyventojams – nuo 8,2 iki 10 Eur/kv. m. Verslui rinkliava atitinkamai didėtų nuo 7,5 iki 9,4 Eur/kv. m.

Teigiama, kad kitąmet būtinosios sistemos sąnaudos didės 33 proc. – iki 6,5 mln. eurų, o pagal dabartinius tarifus būtų surenkama tik 5,1 mln. eurų. Dėl to esą reikia rinkliavą visų kategorijų mokėtojams didinti beveik 25 proc.

20 Comments

  1. kodėl konservatoriai

    Klaipėdoje nori branginti šiukšlių išvežimą???

    Reply
  2. Sara

    Tegu pirma šiukšles išvaža, po to kainas kelia. Vingio g. 6 aikštelėje jau antra savaitė nevežtos šiukšlės… pusė aikštelės varnos ištampė.

    Reply
  3. Klaipėdoje konservatoriai

    nori tik branginti ir apmokestinti, parkingą iki Kauno gatvės apmokestino, dabar šiukšles dar pabrangins ir 25 roc iš karto…O prieš rinkimus konservatoriai vėl prašosi išrenkami, gal pailsėkite.

    Reply
  4. 100% Faktas.

    Pavargom visi jau nuo valstiečiu ir socialdemokratu cirku..

    Reply
    • Yra vienintelis 100% faktas

      jūs iš vis nesusigaudote ! Kainas kelti siūlo konservatoriai Kaveckis ir Barbštys ! Barbštys dar norėtų su konservatoriumi kandidatu į merus Petrošiumi vėl dalyvauti rinkimuose į savivaldą ? 🙂 Joooo…..Ant nusiraminimo suoliuko ponai . Priminkite ar ne konservatorius Kaveckis kažkada žadėjo klaipėdiečiams ” nemokamą viešąjį transportą ” 🙂 ?

  5. Pastebėjimas

    Pirmiausia čia kažkas su dimensijomis netvarkoje, rašote, kad mokestis bus 9,4 eur už 1 kv.m., tai jei butas 80 kv.m., tai mokėti reiks 752 eur., įspūdinga !
    O Vilniuje praneša, rinkliava mažėja, dar įspūdingiau !

    Reply
  6. Praeivis

    Apskritai šiukšlių biznis visame pasaulyje, sprendžiant bent jau iš visos mass media pateikiamos informacijos, yra gana pelningas. Ypač kai šiukšlės jau surenkamos išrūšiuotos. Ne veltui ne vienoje šalyje stengiasi kontroliuoti mafija. Spręskite patys: išrūšiuotos šiukšlės yra nepigiai perdirbimui parduodama antrinė žaliava, dais sudeginama katilinėse, o kur dar surenkami mokesčiai už tos žaliavos išvežimą iš kiemo. Kažin kodėl skandinavai šiukšles net importuoja? Pinigų neturi kur dėti?

    Reply
  7. pagal oficialius duomenis KRATC atlyginimai

    2021 m. 2021 m. vidutinis mėnesinis nustatytasis (paskirtasis) darbo užmokestis, Eur/mėn. Darbuotojų skaičius 2022 m.
    III ketv. 2022 m. III ketv. vidutinis mėnesinis nustatytasis (paskirtasis) darbo užmokestis, Eur/mėn.
    Administracija 17 3989,71 12 4027,45
    Specialistai 41 1927,93 50 2109,91
    Darbininkai 20 1864,54 18 1935,09

    Reply
  8. ss

    34 dirbančių, 50 kavos gerėju, 12 neaišku ka veikiančių 🙂 ir taip visoj Lietuvoj

    Reply
  9. Simona

    Taršos mokestis taikomas kai šiukšlės yra laidojamos. Jeigu šiukšlės yra perdibamos, ta dalimi yra minusuojamas. Klausimas, kas atsitiko kad jis taip išaugo? Ar nieko nebeperdirbam, viską laidojam , ar kažką ne taip skaičiuojam?

    Reply
    • .....

      Panašu brangti pradėjo nuo tada , kada pradėjome rūšiuoti 🙂 Gal vėl reikėtų viską į vieną krūvą mesti ir laidoti ? Kam tie skirtingi konteineriai ?

  10. Anonimui ,

    galiu pasiūlyti paskaityti straipsnį apie liberalus , tarp jų taip pat yra ir buvo ” komunistų bei komjaunuolių ” 🙂 ____V. Radžvilas. Išdavusieji laisvę (1 dalis)

    VSNS

    Vytautas Sinica, „Nepriklausomybės sąsiuviniai“2018.04.14 09:12

    Reply
    • dalis V. Radžvilo teksto :)

      Šitaip Aukščiausiojoje Taryboje atsirado Liberalų frakcija, kurios nariai – buvęs LKP CK sekretorius Kęstutis Glaveckas, akademikas Eduardas Vilkas, Bronislovas Lubys, Rimvydas Valatka; visi jie priklausė toli gražu ne žemiausiems sovietinės nomenklatūros sluoksniams. Jų pažiūros smarkiai skyrėsi nuo Sąjūdžio branduolio pažiūrų, jie faktiškai buvo tipiški „atsivertėliai“ iš komunistinio tikėjimo į naują – liberalistinį – tikėjimą.____Be to, toks partinius bilietus išmetusių komunistų ir komjaunuolių „persikrikštijimas“ į liberalus daugeliui įtakingų susikūrusios partijos narių atrodė ne tik naudingas ir sveikintinas pragmatiniu požiūriu.________mokyklų studentai. Deja, ne paprasti studentai, o vadinamasis „aktyvas“, t. y. komjaunimo ir profsąjungų veikėjai, arba tiesiog funkcionieriai. Kai kurie oficialiai aktyvui nepriklausė, bet buvo „idėjiški“ vėlyvojo sovietmečio komjaunimo kartos atstovai ta prasme, kad buvo visiškai persiėmę režimo skiepyta komunistine ideologija ir pasaulėžiūra, kuria faktiškai vadovaujasi iki šiol.

  11. Na nieko sau ....

    kokie liberkonservatoriai ” rūpestingi ” klaipėdiečiams 🙂 Viską tik branginti , pradedant nuo seimo daugumos priimamų sprendimų .

    Reply
    • Anonimas

      Kur Jūs matote liberalus mielasis? Valdžioje yra konservatoriai ir socialdemokratas Grubliauskas su Nėniškiu. Yra Taraškevičius iš Vaitkaus komandos. Neklaidinkite klaipėdiečių

    • Anonimui , gaila jog Jūs nematote liberalių

      didinti kainas siūlo liberkonservatoriai Kaveckis su Barbšiu 🙂 Po buvusių mero rinkimų , kol liberalus Grubliauskas dar nežinojo , kad bus socialdemokratu , jau po pirmo turo!!! palaikymo ” ranką ” spaudė liberkonservatorius Barbštys 🙂 Jie , liberalieji , ilgą laiką buvo miesto tarybos dauguma , o seimo dauguma ( konservatoriai+liberalai + laisvi ) yra iki šiol 🙂

    • Anonimas

      Mielas kolega, nėra tokios partijos „liberalkonservatoriai”. Yra Tėvynės sąjunga? Lietuvos krikščionys demokratai.
      O Grubliauskas yra garbingas socialdemokratas, kurie susidarė iš buvusių komunistų.

    • Anonimui,

      deja deja ? Manau reikia būti laaaabai liberaliam ir tarp ” konservatorių ” įžvelgti dar ir ” krikščionis demokratus ” 🙂 Partijos gali vadintis kaip nori , aš stebiu balsavimus bei siūlymus ir miesto taryboje , ir seime . O tarp ” konservatorių ” buvusių komunistų nėra ? 🙂 Jūs rimtai ?

  12. Aš

    Netikiu nei vienu skaičiumi, kurį teikia Savivaldybės specialistai. Na nėra logikos, didinti ketvirtadaliu atliekų tvarkymo kainą.Kas dirbantiesiems visos Lietuvos padidins 25% -ais atlyginimus. Tikiu, kad atliekų tvarkymo įmonės administracijai tikrai padidės atlyginimai daugiau nei 25%. Gal jie turėtų drąsos paviešinti dabartinius atlyginimus? Administracijos, be darbininkų.Ir specialistų.

    Reply
  13. tik citata

    „KRATC administracijoje: 12 – administracijoje, kiti 50 yra specialistai, dar 34 – darbininkai”. 34 – darbininkai” išlaiko 62 specialistus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This