Būsimieji kandidatai gali pradėti rinkti rinkėjų parašus

Politika

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praneša pradedanti rinkėjų parašų rinkimo lapų išdavimą pareiškinius dokumentus dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose pateikusiems politinės kampanijos dalyviams.

Savo parašu paremti pretendentus į kandidatus gali tik nuolatiniai tos savivaldybės, kurioje keliamas kandidatas, rinkėjai. Kitaip tariant, jei rinkėjas gyvena Vilniuje, tačiau gyvenamąją vietą yra deklaravęs Palangoje, jis gali pasirašyti tik už Palangos savivaldybėje kandidatuojančius asmenis.

Pasirašyti už patinkantį kandidatą (ar kelis iš jų) galima popieriniuose parašų rinkimo lapuose arba elektroninių paslaugų portale Rinkėjo puslapyje.

Rinkėjo puslapyje reikia pasirinkti kandidatą arba kandidatų sąrašą, kurį norima paremti savo parašu. Kaip tai padaryti, pateikiama vaizdo įraše.

Rinkimų kodeksas numato, kad toms politinėms partijoms, kurios praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose kėlė kandidatą į merus ir kandidatų sąrašą bei šiuose rinkimuose kelia kandidatą į merus ar/ir kandidatų sąrašą, parašų rinkti nereikės.

Likusiems politinės kampanijos dalyviams teks surinkti reikalingą juos palaikančių rinkėjų parašų skaičių, kuris kiekvienoje savivaldybėje skiriasi priklausomai nuo tos savivaldybės gyventojų skaičiaus. Rinkėjai gali pasirašyti už vieną arba kelis jo savivaldybėje kandidatuojančius asmenis.

Interaktyvų Lietuvos savivaldybių žemėlapį su informacija apie rinkėjų parašų skaičių dominančioje savivaldybėje galima VRK sukurtame interaktyviame Lietuvos savivaldybių žemėlapyje.

Svarbu žinoti, kad jei rinkėjas pasirašė elektroniniu būdu Rinkėjo puslapyje, popieriniame lape jam pasirašyti nebereikia (ir atvirkščiai). Jei tikrinant rinkėjų parašus, bus nustatyta, kad rinkėjas pasirašė ir elektroniniu būdu, ir popieriniame parašų rinkimo lape, bus neužskaitytas nė vienas jo parašas.

Rinkėjų parašų rinkimo lapai politinės kampanijos dalyviams išduodami per tris dienas nuo pareiškinių dokumentų pateikimo. Galutinis terminas pateikti pareiškinius dokumentus savivaldybės rinkimų komisijai yra gruodžio 30 d. 17 val.

VRK ragina politinės kampanijos dalyvius nelaukti termino pabaigos ir pareiškinius dokumentus pateikti anksčiau. Kuo anksčiau pateikiami dokumentai, tuo greičiau išduodami parašų rinkimo lapai ir politinės kampanijos dalyviai turi daugiau laiko rinkti juos palaikančių rinkėjų parašus.

Rinkėjų parašus politinės kampanijos dalyviai galės rinkti iki 2023 m. sausio 19 d. Tai paskutinė diena, kai būsimieji kandidatai turės grąžinti parašų rinkimo lapus juos išdavusiai savivaldybės rinkimų komisijai.

Galutinis registruotų kandidatų sąrašas VRK interneto svetainėje bus skelbiamas ne vėliau kaip iki rinkimų likus 30 dienų – 2023 m. vasario 3 d.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 m. kovo 5 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Rinkimuose į Europos Parlamentą nori dalyvauti 18 partijų

Penktadienio vakare baigėsi pareiškinių dokumentų teikimo terminas rinkimuose į Europos Parlamentą. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvauti artėjančiuose rinkimuose iš ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

ELTA

Rusijos informacinės atakos: nuo NATO iki rinkimų

Praėjusiais metais Lietuvos kariuomenė (LK) fiksavo daugiau nei 3,5 tūkst. priešiškų valstybių inicijuotų ir prieš Lietuvą nukreiptų informacinių atvejų, rodo ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This