Šią savaitę sniegas taps beveik 10 kartų sunkesnis

Konsultacijos

Nuo antradienio Lietuvoje jau prognozuojamas atšilimas ir lijundra. Tai reiškia, kad sniegas taps itin sunkus ir gali pridaryti labai daug nuostolių žmonių turtui. Ekspertas papasakojo, ko tikėtis greitu metu ir kaip žmonėms saugoti save bei savo turtą.

Pastarąją savaitę Lietuvą užgriuvo dešimtmečio pūga, kai sniego kiekis siekė net 40 centimetrų. Per tą laiką „Lietuvos draudimas“ nukentėjusių nuo sniego gyventojų žaloms atlyginti rezervavo daugiau nei 100 tūkst. eurų sumą. Visgi, anot ekspertų, didžiausi nuostoliai prasidės šią savaitę, kai atšils orai ir sniegas taps 9 kartus sunkesnis.

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.
Prognozuoja naujus nuostolius

Per paskutinę savaitę dėl sniego kiekio „Lietuvos draudimo“ klientai dažniausiai kreipėsi dėl sugadinto turto – lūžusios medžių šakos apgadino automobilius ir kieme esantį turtą, griuvo ūkiniai, komerciniai pastatai, lūžo pavėsinės, buvo apgadintos stoginės.

„Visgi nuo antradienio visą likusią savaitę Lietuvoje yra prognozuojamas atšilimas ir lijundra, o tai reiškia, kad visas purus sniegas, kurį dabar matome aplink bei savo kiemuose, taps itin sunkus ir, tikėtina, pajusime ženklų nuostolių šuolį aukštyn“, – pranešime cituojamas „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Pasak eksperto, būtina pasirūpinti sniego valymu nuo gyventojo valdomo turto.

„Jei matote, kad ant pastatų kaupiasi daug sniego, reikia nedelsiant pradėti rūpintis sniego valymu nuo paviršių. Jei tai neįmanoma – pasistengti sutvirtinti konstrukcijas, jas išramstant. Sniegas gali nutraukti ir elektros tiekimą atokesniuose rajonuose, jo atstatymas gali užtrukti, todėl rekomenduojama pasirūpinti atsargine šviesa, žvakėmis, pirmo būtinumo prekėmis – vandeniu, maistu, jei yra galimybė – alternatyviu šildymo būdu ar kuru“, – pataria A. Juodeikis.

Anot draudimo eksperto, svarbu suprasti, kad sniego svoris labai priklauso nuo meteorologinių sąlygų ir drėgmės. Kai yra šalta, sniegas purus ir gali spausti stogą 20 kg/m3 jėga. Bet esant kitokioms sąlygoms gali spausti net 9 kartus smarkiau, t.y. 180 kg/m3 jėga.

„Tai reiškia, kad dabartinėmis sąlygomis, esant ~40 cm sniego puriam sluoksniui – vieną kvadratinį metrą stogo užgula maždaug 8 kg, bet tai nesunkiai gali pavirsti 72 kg vienam kvadratiniam metrui, nors vizualiai sniego storis atrodys panašus. Tokiu atveju dalis stogų, pavėsinių, stoginių gali neatlaikyti. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į stogo nuolydžio kampą – esant stačiam kampui, dalis sniego gali tiesiog savaime nuslinkti žemyn, o horizontalūs ar mažo nuolydžio stogai gali sukaupti kur kas didesnį kiekį sniego, tad jais reikia pasirūpinti labiau. Svarbu nepamiršti, kad kai stogas status ir yra galimybė, jog pats nubyrės – itin svarbu saugoti savo turtą, esantį ant žemės, pavyzdžiui automobilius ir, žinoma, svarbiausia saugoti savo bei aplinkinių sveikatą – toks sunkus sniegas yra rimtas pavojus žmogaus gyvybei“, – pastebi „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Lūžtantys lietvamzdžiai ir stogai

Kaip sako A. Juodeikis, atlydžio metu kartais nutrūksta laidai, bet dar dažniau dėl slenkančio žemyn sniego yra sugadinamos stogo nuotėkų, lietvamzdžių sistemos . Be to, dideli nuostoliai gali kilti dėl vandens prasiskverbimo vidun per išorines konstrukcijas, nes atlydžio metu įvairiose stogo vietose susiformuoja „baseinėliai“, kurių dalis stogų neatlaiko.

„Visgi, matyt, blogiausia, kai stogo konstrukcijos neatlaiko sudrėkusio ir apsunkusio sniego, lūžus stogą laikančiai konstrukcijai, nuostoliai gali būti labai dideli. Su itin gausiu sniegu bei sniego slėgiu lietuviai paskutinį kartą susidūrė 2021 metų sausio pabaigoje, vasario mėnesį.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, pernai metų vasario mėnesį dėl sniego slėgio buvo užfiksuota beveik 1,5 tūkst. įvykių, o jiems padengti buvo išmokėta 1,3 milijonai eurų vien tik per vasario mėnesį. Deja, bet kol kas nepanašu, kad situacija šį kartą bus geresnė“, – prognozuoja A. Juodeikis.

Anot jo, jau dabar būtina nuosekliai valyti sniegą nuo stogų, pavėsinių, tvartų, sodo namelių, šiltnamių. Taip pat – apdaužyti varveklius, kurie pridaro daug žalos turtui ir pačiam žmogui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Laiko keitimas: tai tampa ir mirtinai pavojinga

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas – laikrodžių rodyklės bus pasuktos valanda į priekį. Vasaros laikas ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Orai

Šalčiausios naktys Lietuvos stebėjimų istorijoje

Lygiai prieš 68 metus šaltis Lietuvoje pasiekė visų laikų žemiausią reikšmę. Visoje šalyje 1956 m. tiek sausio 31, tiek vasario ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

ELTA

Vakarų Lietuvos keliuose - sniegas ir plikledis

Lietuvos automobilių kelių direkcija informuoja, kad dėl buvusio arba besitęsiančio snygio, pustymo bei susiformavusio plikledžio sudėtingesnės eismo sąlygos šį rytą ...
2024-01-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This