„Grigeo Klaipėda” vamzdžius bandys įteisinti?

Regionas, Svarbu

Statybos leidimo neturintį vamzdyną, į kurį buvo nuvestos neišvalytos nuotekos, eksploatavusi „Grigeo Klaipėda” bandys įteisinti siūlydama atitinkamą taikos sutartį Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI).

„Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo įrenginiai. Oro grupės nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau nekart rašė, kad dar prieš metus Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose buvo pradėta civilinė byla, kurioje bendrovės „Grigeo Klaipėda“ ir uostamiesčio savivaldybės valdoma „Klaipėdos vanduo“ prašo panaikinti VTPSI nurodymą pašalinti nuotekų tinklą.

Paskutiniame šios bylos posėdyje „Grigeo Klaipėda“ advokatas Osvaldas Martinkus pateikė 1988 metų rekonstrukcijos ekspertizės dokumentus. Anot teisininko, jie rodo, kad ši statyba „buvo kuruota ministerijų lygmenyje”. Esą remiantis šia dokumentacija galima ruošti taikos sutartį ir įteisinti vamzdynus.

Visgi šalys sutiko, kad kol bus paruoštas toks taikos sutarties projektas, bylą nagrinėti galima ir toliau.

VTPSI atstovė Dalytė Rapalienė teismo posėdyje aiškino, kad būtent į šį ginčo vamzdį buvo nuvestos neišvalytos „Grigeo Klaipėda” nuotekos, dėl kurių dabar vyksta baudžiamasis procesas.

„Prokuratūra toje trasoje ir šulinį buvo vieną atidengusi”, – sakė specialistė.

Pasak jos, „to kriminalinio įvykio pasekoje atsirado” ir šis tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, kad visa trasa neturi statybos leidimo.

Tuo metu „Klaipėdos vandens” advokatė Jolita Juškaitė klausė, kaip VTPSI galėjo nežinoti apie tokį vamzdį, jei jis 1994-1996 metais buvo naudojamas Gargždų nuotekoms.

O. Martinkus šiame posėdyje tikėjosi apklausti buvusią ilgametę Klaipėdos rajono vyriausiąją architektę Zitą Kelbauskienė ir vieną buvusį „Klaipėdos vandens” vyr. inžinierių, tačiau jiems nepavyko įteikti šaukimų.

Kaip liudytojas apklaustas „Grigeo Klaipėda” inžinierius technologas Martynas Butkevičius, esantis vienu iš kaltinamųjų minėtoje baudžiamojoje byloje, teigė, jog šis vamzdynas turėjo būti pastatytas apie 80-uosius metus ir „visą gyvenimą buvo eksploatuojamas”. Anot jo, iki 1998 metų šiuo vamzdynu tekėjo ir miesto, ir įmonės nuotekos. Šio vamzdyno pradžioje esą kas dvi savaites nuotekas tikrindavo „Klaipėdos vandens” specialistai, tikrindavo jas ir Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai.

Vaida Lendraitienė, „Grigeo Klaipėda” statybos darbų priežiūros inspektorė, tikino, kad vamzdynas turėjo būti pastatytas panašiu laiku kaip ir valykla. Ji įmonės archyve esą rado tik 1989 metų projektą, kurį rengė Ukrainos projektuotojai. Anot moters, pirminių statybos dokumentų buvo ieškoma ir Klaipėdos regioniniame, ir Lietuvos centriniame valstybės archyvuose, bet niekas nieko nerado.

„Prieš tai dirbau Klaipėdos savivaldybėje ir galiu pasakyti, kad tokių neregistruotų tinklų yra begalės. Pavyzdžiui, lietaus tinklai neregistruoti. Manęs tai nenustebino”, – sakė V. Lendraitienė.

Kitas šios bylos posėdis numatytas sausio viduryje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This