Klaipėdoje daugėja sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis (papildyta)

Svarbu, Sveikata

Nors Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, nei Klaipėdoje, nei kitose Vakarų Lietuvos savivaldybėse (išskyrus Šilutę) sergamumas gripu bei ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) kol kas nepasiekė epideminio lygio, uostamiesčio medikai pastebi, jog šiomis dienomis dėl minėtų negalavimų į juos kreipiasi daugiau klaipėdiečių.

Šiomis dienomis prie vaistinių nutįso gyventojų eilės. Palmiros Mart nuotr.

Kad nemažai miestiečių švenčių išvakarėse vieni rimčiau, kiti lengviau sirguliuoja, galima spręsti ir iš socialinių tinklų, kuriuose padaugėjo vartotojų pasidalijimų šia tema bei pačių įvairiausių patarimų, kaip nuo peršalimo gydytis.

Apie tai byloja ir padidėjusios eilės vaistinėse, keliose iš jų šį savaitgalį net buvo pritrūkę kai kurių populiarių peršalimo simptomus mažinančių vaistų.

Gripas – piktesnis

Pasak Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiosios gydytojos Loretos Venckienės, kad yra išaugęs sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis, vadinamąja ŪVKTI skaičius, galima spęsti vien iš to, jog šį savaitgalį į jų poliklinikoje budintį skyrių kreipėsi kur kas daugiau gyventojų nei kad įprastai.

„Kol kas Klaipėdoje epideminio lygio nėra pasiekta, bet sergančiųjų yra gerokai daugiau. Mes vieninteliai dirbame ir savaitgaliais, tai šį savaitgalį į mūsų budinčią tarnybą kreipėsi gerokai daugiau žmonių. Savaitgaliais dažniausiai kreipiasi tie, kuriems pirmadienį reikia į darbą”, – sakė L. Venckienė.

Jos teigimu, šią žiemą žmonės serga kur kas sunkesne gripo forma, kuriai būdinga aukšta, ilgai besilaikanti temperatūra bei kiti tipiški gripo simptomai.

Pasak medikės, sergančiųjų yra ir tarp poliklinikos personalo, nors kol kas skelbti pavojaus esą reikalo nėra – su padidėjusiu pacientų srautu medikai susitvarko.

Kartu vyriausioji gydytoja pasidžiaugė, jog žmonės jau įprato laikytis per koronaviruso pandemiją išmoktų rekomendacijų – stengiasi nevaikščioti sirgdami, dideliuose žmonių susibūrimuose dėvi kaukes, grįžę iš lauko plauna rankas ir pan.

Serga kas trečias darželinukas

Tuo metu Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro atstovės Lauros Kubiliutės pateiktais duomenimis, pirmadienį minėtomis ligomis uostamiestyje sirgo 17,4 proc. mokyklinio amžiaus vaikų ir kas trečias darželinukas, t.y. 34,7 proc. Antradienį sergančių darželinukų skaičius jau šiek tiek – iki 32,9 proc. – buvo sumažėjęs, o mokyklinio amžiaus vaikų – nežymiai išaugęs (iki 17,9 proc.).

Pasak Visuomenės sveikatos biuro direktorės Jūratės Grubliauskienės, sergamumo tarp mokinių skaičius biuro specialistai pradėjo fiksuoti nuo gruodžio 13 d. Minėtą dieną į bendrojo lavinimo ugdymo įstaigas dėl ligos neatvyko 22 proc. mokinių, o į ikimokyklinio ugdymo įstaigas – net 38 proc.

Jos teigimu, šie skaičiai rodo, jog sergamumas tarp vaikų ir paauglių šiek tiek pastaruoju metu mažėja.

„Viliamės, jog iki moksleivių atostogų epidemijos mūsų savivaldybėje skelbti nereikės, o po atostogų visi sugrįš sveiki”, – sakė ji.

Praėjusią savaitę Klaipėdos mieste gripu sirgo 531 saugęs asmuo bei 211 vaikų iki 17 metų amžiaus. Tuo metu savaitę prieš šie skaičiai atitinkamai buvo 342 ir 175.

ŪVKTI praėjusią savaitę sirgo 2663 suaugusieji ir 1217 vaikų, o prieš dvi savaites peršalimo ligomis sirgo 2818 suaugusiųjų ir 1397 vaikai.

Bendras suminis sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 rodiklis praėjusią savaitę uostamiestyje siekė 2258,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Visgi šie skaičiai neatspindi tikrųjų susirgimų skaičių, mat į statistiką įtraukiami tik tie susirgimai, dėl kurių gyventojai kreipiasi į savo šeimos gydytojus ar kitas gydymo įstaigas.

Tuo metu daugelis susirgusiųjų peršalimo ligomis, ypač jei nekamuoja aukšta temperatūra, namuose gydosi savarankiškai, pasitarę dėl vaistų ar vaistinių preparatų vartojimo su vaistininku.

Ligoninės dėl gripo sukeltų komplikacijų ligonių antplūdžio, panašu, irgi nesulaukė.

Pasak Klaipėdos respublikinės ligoninės atstovės Marijos Gabrienės, praėjusią savaitę vos du pacientai buvo hospitalizuoti dėl gripo sukelto plaučių uždegimo. Šią savaitę panašių ligonių čia nesulaukta.

Panaši situacija, kaip pranešė Klaipėdos universitetinės ligoninės atstovė Aistė Noreikaitė, yra ir šioje gydymo įstaigoje. Nors medikai fiksuoja augančius susirgimo gripu atvejus, dėl to į stacionarą teko guldyti vos kelis ligonius.

INFORMACIJA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę bendras sergamumo minėtomis ligomis rodiklis šalyje buvo gerokai išaugęs ir siekė 1843,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, kai prieš dvi savaites šis rodiklis buvo 1577,4 atvejo. Šiuo metu epideminis sergamumo lygis pasiektas jau 32-ose savivaldybėse, kuriose peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba, tačiau tarp jų nei Klaipėdos, nei Klaipėdos rajono nėra. Iš Vakarų savivaldybių epideminį lygį pasiekęs tik Šilutės rajonas, kur 100 tūkst. gyventojų praėjusią savaitę fiksuotas 2731,42 atvejo rodiklis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Sveikata

KUL generalinio direktoriaus pavaduotoja – Jūratė Grubliauskienė

Nuo sausio 2 d. Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo valdymui ir ekonomikai pareigas pradėjo eiti dr. Jūratė Grubliauskienė. ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This