Ligoninės meno kolekciją papildė dar 26 kūriniai

Kultūra

Kaip ir kasmet, jau dvidešimt šeštąjį kartą vykstanti meno akcija „Ant gerumo sparnų“ pakvietė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus narius dovanoti meno kūrinius, taip praturtinant Klaipėdos jūrininkų ligoninės meno kūrinių kolekciją, kurios ekspozicinis plotas yra ligoninės koridoriai, gydytojų ir slaugytojų kabinetai, palatos.

Jolantos Juškevičienės nuotr.

Tai unikali, niekur Lietuvoje nekartojama akcija ir meno kūrinių kolekcija, kuri įprasminta dviejuose albumuose: ARS VITAE I ir ARS VITAE II. Klaipėdos jūrininkų ligoninę puošia jau per 600 meno kūrinių, kuriuos įstaigai dovanojo daugiau kaip 130 Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir kitų menininkų.

Akcijos iniciatorė Sofija Kanaverskytė su labai nuoširdžia padėka nenuilstančiam ligoninės personalui padovanojo savo koliažą „Aukojimas“. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė, tarsi iliustruodama sudėtingas šių laikų įtampas, dovanojo savo metalo meno kūrinį „Iki paskutinio kraujo lašo“.

Metalo dailininkas Danius Drulys ligoninei padovanojo savo skulptūrinį objektą „Praeitis“. Keramikė Daiva Ložytė padovanojo savo 3 vazų kompoziciją „Baltų ženklai“. Romualdas Inčirauskas ligoninės kolekciją papildė savo paveikslu „Ramus dėl aukso“, o Petras Gintalas – medaliu „Ernstas Vilhelmas Berbomas“. Tarsi dar prisimindami rudens grožį, Saulius Bertulis dovanojo kūrinį „Rudens lygiadienis“. Šaltąjį metų laiką savo kūriniuose įamžino Laima Gedvilaitė-Sakalauskienė (diptikas „Atlydys“) ir Angelina Banytė „Gruodis I“ ir „Gruodis II“.

Tapytojas Rytas Jurgelis padovanojo šešis savo paveikslus: „Krantas“, „Natiurmortas“, „Namelis prie jūros“, „Apšviestas medis“, „Nešantis gėlę“ ir „Du angelai“. Klaipėdos miesto marinistinį unikalumą savo kūriniuose akcentavo dailininkė Tatjana Simanaitienė („Uosto realijos“) ir grafikė Danutė Žalnieriūtė („Bangose“).

Irgi nenutoldamas nuo Klaipėdos krašto menininkams taip artimos pajūrio gamtos temos, tapytojas Juozas Vosylius ligoninei padovanojo paveikslą „Erškėtrožių žydėjimas“. Klaudijus Pūdymas savo kūrinyje „Nakties metamorfozė“ užfiksavo metafizišką tamsiojo paros laiko prigimtį. Gyvą klaipėdietišką tapybą akcijoje atstovavo Antano Garjono „Nukritęs obuolys“, Ernesto Žvaigždino „Senamiestis“ ir Jolantos Vitkutės „Tiltų gatvė“ iš ciklo „Klaipėdos gimtadienis“. Lyg norėdama visiems palinkėti vilties tapytoja Daiva Dašenkovienė padovanojo savo paveikslą „Šviesos pojūtis“.

Skulptorius Jonas Virbauskas, prisipažinęs, kad jautri iniciatyva paskatinusi jį dalyvauti tradicinėje popietėje, dovanojo savo marmuro ir granito figūrą „Obuoliukas“. Prie dovanojančiųjų prisijungė ir fotografė Ingrida Mockutė-Pocienė, padovanojusi savo fotografiją ant drobės iš serijos „Mutabor“.

INFORMACIJA

Menininkų ir medikų draugystė prasidėjo 1996 m. po dailininkės Sofijos Kanaverskytės vizito naujai pastatytoje ligoninėje, kurios tuščios palatų sienos, žiūrint paciento-menininko akimis, jai pasirodė per daug niūros. Čia trūko jaukumo ir estetinį pasigėrėjimą sukeliančių objektų. Šiemet net 20 menininkų dalį savo kūrybos vėl nutarė įkurdinti ligoninėje. Ligoninės kolekciją papildė 26 nauji meno kūriniai, kurie buvo plačiau pristatyti tradicinės Advento popietės „Ant gerumo sparnų“ metu gruodžio 20 d.

Šiemet kūrinius dovanojo Laima Gedvilaitė-Sakalauskienė, Angelina Banytė, Klaudijus Pūdymas, Rytas Jurgelis, Antanas Garjonas, Danutė Žalnieriūtė, Juozas Vosylius, Daiva Ložytė, Neringa Poškutė-Jukumienė, Daiva Dašenkovienė, Danius Drulys, Jolanta Vitkutė, Tatjana Simanaitienė, Sofija Kanaverskytė, Romualdas Inčirauskas, Petras Gintalas, Saulius Bertulis, Ernestas Žvaigždinas, Ingrida Mockutė-Pocienė ir Jonas Virbauskas.

2 Comments

  1. M. - W.

    Šauni akcija ❗?

    Reply
  2. O

    ???

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Galerijoje Lyceum - „Jausmų koordinatės"

Klaipėdos „Galerija Lyceum” (Danės g. 9) pristato klaipėdietės akvarelistės, tapytojos Tatjanos Simanaitienės – Tasimos kūrybos parodą „Jausmų koordinatės“. Parodos atidarymas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Į Kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupę - be sutikimo? (dar atnaujinta)

Nerimstant aistroms dėl kultūros padėties Klaipėdos mieste, savivaldybė savo tinklapyje paskelbė mero Arvydo Vaitkaus potvarkiu sudarytos Kultūros ir meno politikos ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This