Maksimą Gorkį keičia Uostamiestis

Svarbu, Švietimas

Daugumai Klaipėdos miesto tarybos narių nepasirodė įtikinami argumentai, kad Maksimo Gorkio progimnazijai duoti Klaipėdos uostamiesčio pavadinimą yra lyg vadinti sviestą sviestuotu.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Ketvirtadienio rytą, prieš miesto Tarybos posėdį dėl šio klausimo į politikus kreipėsi šios mokyklos Tarybos pirmininkė Jelena Kulik ir prašė balsuoti už po bendruomenės apklausos pasirinktą Uostamiesčio pavadinimą.

„Mokykla šalia uosto, ir šefė jos buvo iš uosto. Keičiasi situacija ir būtų smagu, kad būtų naujas vardas”, – teigė J. Kulik.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė priminė, kad dar balandį Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas pasiūlė mokyklos bendruomenei apsispręsti dėl naujo pavadinimo.

Anot vedėjos, 70 proc. mokykloje vykdytos apklausos dalyvių pasisakė už tai, kad pavadinimas būtų pakeistas ir iš įvairių variantų pasirinko būtent Uostamiesčio variantą.

L. Prižgintienė pripažino, kad Savivaldybės administracijos vyriausioji kalbos tvarkytoja Asta Chrustaliova abejojo dėl tokio pavadinimo tinkamumo, tačiau Valstybinės kalbos komisijos narys Albinas Drukteinis esą paaiškino, kad toks pavadinimas galimas. Konsultuotasi dar ir su specialia šios komisijos konsultante, kuri ir patvirtino, kad pavadinimas galimas, jis esą pabrėžia mokyklos savitumą. Esą tikrai būtų pritariama ir tokiems pavadinimams kaip Vilniaus sostinės mokykla ar Kauno laikinosios sostinės mokykla. 

Vedėja akcentavo, kad tokiam pavadinimui pritarė ir Švietimo taryba. Kartu ji pabrėžė, jog mokyklos nuostatai, kuriuose įrašomas ir pavadinimas, turi būti suderinti su mokyklos taryba, tad jei pastarajai kitoks pavadinimas pasirodytų nepriimtinas, ji gali nederinti nuostatų ir liktų Maksimo Gorkio progimnazija.

Progimnazijos direktorė Irina Narkevičienė patikslino, kad bendruomenė dar rinkosi tarp Gintaro, Humanistinės pedagogikos mokyklos ir Šviesos pavadinimų.

„Mums uostamiesčio labai gražus pavadinimas”, – sakė ji. 

Tačiau miesto Tarybos narė Nina Puteikienė bandė įtikinti kolegas, kad „be kalbos dalykų dar yra toks mokslas logika”. Anot jos, siūlomas naujas pavadinimas yra tokios tautologijos, kaip kad „sviestas sviestuotas” pavyzdys. Esą jis kalbos atžvilgiu gal ir neklaidingas, bet loginės argumentacijos atžvilgiu matyti akivaizdi klaida.

„Vieni politikai nori patogiai surinkti rusakalbių balsus ir nubalsuos už bet kokį pasiūlytą”, – teigė N. Puteikienė.

Kartu ji pasidalino įžvalga, jog nemano, kad ta mokykla „amžinai bus rusakalbių”. Esą ji priklauso ne bendruomenei,  o visiems miestiečiams, tad reikia gerbti ir kalbą, ir Klaipėdą.

Politikė dėstė, kad progimnaziją būtų galima pavadinti  Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečio mokykla arba kurios nors nusipelniusios asmenybės vardu.

„Siūlau atidėti klausimo svarstymą ir rasti pavadinimą, kuris nebūtų niekinis. Tai sviesto sviestuoto pavadinimas, nes visa Klaipėda yra uostamiestis. Yra ne lietuvių kalbos, o kitos kalbos logika”, – sakė N. Puteikienė, pabrėžusi, kad jos poziciją palaiko kalbininkė Dalia Kiseliūnaitė.

Tuo metu pasisakę Tarybos nariai Laima Juknienė, Andrius Petraitis, Arvydas Vaitkus akcentavo pagarbą mokyklos bendruomenės apsisprendimui. 

„Svarbiausia, kad įvyko vertybinis lūžis ir mokyklos bendruomenė sutinka, kad reikia keisti pavadinimą. Svarbiausia, kad kalbininkams nekliūva. Aš besąlygiškai pritariu bendruomenės pasirinkimui. Pavadinimas nekliūva jokiais aspektais”, – tikino meras Vytautas Grubliauskas. 

Už siūlymą atidėti sprendimo priėmimą pasisakė 6 politikai, prieš buvo 18, susilaikė trys.

Balsuojant dėl naujojo – Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos – pavadinimo jį palaikė 24 miesto Tarybos nariai, prieš balsavo Lina Skrupskelienė, susilaikė Edmundas Kvedris, N. Puteikienė ir vicemeras Arūnas Barbšys.

Maksimo Gorkio vardas šiai švietimo įstaigai buvo suteiktas Klaipėdos miesto vykdomojo komiteto 1946 metais. Šio socrealizmo literatūros pradininku laikomo rašytojo vardu ankstyvuoju sovietmečiu buvo pavadinta ir dabartinė Liepų gatvė.

15 Comments

  1. Valdas

    Tikrai joks. Klaipėdos miesto mokykla. Klaipėdos miesto prie jūros mokykla. Visiška pieva.

    Reply
  2. Janzen

    Gorkis ne Leninas ir ne Stalinas, kuom rašytojas prasikalto?

    Reply
    • skaitytojas

      Gerai,kad nepaklausei, kuom dabar kalti jie palaikantys karą meno žmonės?Šiaip,pasiskaityk apie jį

  3. skaitytojas

    Nesupratau, tai kitos mokyklos ne uostamiesčio,juk Klaipėda -uostamiestis. Tai kieno visos kitos mokyklos? Kur žiūrėjo kalbos specialistai , kur? apsijuokimas, daugiau nieko

    Reply
  4. tomas

    As sutinku su Puteikiene kad pavadinimas „uostamiescio mokykla” nera tinkamas. Bet mano argumentas butu, kad tada mokykla butu kaip ir pagrindine/svarbiausia/isskirtine, nes pavadinimas taip ipareigoja, o visos kitos mokyklos jos seseliai 🙂
    tiesa labai dziaugiuosi kad atsikratysim dar vieno „šašo” musu mieste kuris mums garbes nepriduoda.

    Reply
  5. Rimantas

    Jei bendruomenė nubalsuos pavadinti Lenino mokykla, ir vadinsime? Dar Aurora tebestovi.

    Reply
    • Keista

      Kuo bloga Aurora? Su antikos deivėmis nepažįstamas?

    • >tomas

      Negi Aurora tamstai asocijuojasi tik su kreiseriu? Aurora – lotyniškai reiškia pašvaistė

  6. Bosas

    O gal geriau kokio Lietuvos NACISTO vardu pavadintu?!..Juk Lietuva baslavo UŽ NACIZMO HEROIZAVYMA ,Jungtiniu Tautu rezoliucijoje!!!

    Reply
    • tomas

      tegul putinijoje mokyklas vadina nacistu vardais , nes butent is rusijos kilo ir iki siu dienu kyla visas nacizmas ir fasizmas, o visas pasaulis priverstas su tuo kovoti, ypac visi ruzzios kaimynai.

  7. Stefanija

    Volodymiro Zelenskio vardo nokykla

    Reply
  8. Tiesiog

    Pavadinimas joks. Tiesiog joks. Kaip be pavadinimo.

    Reply
    • Anonimas

      Tiesa. Teks tiesiog vadinti Daukanto gatvės progimnazija (o galėjo būti Simono Daukanto progimnazija).

  9. Anonimas

    Apgailėtina nekompetencija. Alogiškas pavadinimas.

    Reply
    • Anonimas

      Ir juokingiausias yra apeliavimas į mokyklos bendruomenės nuomonę, kuri tokiam Vaitkui yra šventa. O jeigu mokyklos bendruomenė būtų pasiūliusi Putino pavadinimą, irgi būtų aklai pritarta, nes kalbiniu požiūriu viskas tvarkoje? Juk putinas tai ir augalas, ne tik teroristas…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This