Atgimimo aikštės rekonstrukcija: norėjo atpiginti, bet pabrango 4 milijonais

Miestas, Svarbu

Oficialus Klaipėdos miesto savivaldybės tinklapis tebeskelbia, kad Atgimimo aikštė bus rekonstruota iki… 2019 m. liepos mėnesio. Tačiau leidimas rekonstruoti šią aikštę, po ja įrengiant garažus, dar net nėra išduotas – geriausiu atveju, jis bus gautas tik kitų metų vasaros pradžioje. O noras sumažinti rekonstrukcijos kaštus davė priešingą rezultatą.

Tokia informacija skelbiama savivaldybės interneto svetainėje. Ten tebeskelbiama, ir kad Bastionų tiltas bus pastatytas 2020 metais

Pasak savivaldybės tinklapio, Atgimimo aikštės rekonstrukcijai iš pradžių buvo numatyti 1,5 milijono eurų. Vėliau, 2019 metais, parengus techninį aikštės su požeminiu garažu rekonstrukcijos projektą paaiškėjo, kad jo įgyvendinimas kainuos 16,5 mln. eurų. Tuomet savivaldybėje buvo nuspręsta, kad ši kaina yra per didelė – reikia ją sumažinti. Šiemet baigiamas rengti antrasis techninis projektas rodo, kad kaina ne sumažėjo, o padidėjo iki 20,3 mln. eurų.

Projektuotojų vizualizacija

2019 metais savivaldybė užsakė neva neracionalaus projekto auditą. Auditavo UAB „Hidrosfera“. Sutartį su projektuotojais, sumokėjusi ir už projektą, ir už auditą, savivaldybė 2020 metais nutraukė.

Šiuo metu džiaugiamasi bent tuo, kad sumažėjo vienos vietos automobiliui požeminiame garaže kaina nuo 67 635 iki 60 413 eurų, nes tų vietų suplanuota įrengti daugiau: vietoj 157 iki 231. Didesnės apimties projektas, skaičiuojant 2021-ųjų kainomis, būtų atsiėjęs 16,8 mln. eurų.

Techninis šio objekto projektas, pasak jį kuruojančio Kastyčio Macijausko, Savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo, jau yra baigtas, tačiau koreguojamas atsižvelgiant į ekspertų pastabas. Jis tikisi, kad kitų metų sausio pabaigoje projektas bus įkeltas į portalą infostatyba.lt ir laukiama derinančių institucijų pastabų. 

„Dusinu visus dėl to projekto, – sako K. Macijauskas. – Ir, kai reikės parašų statybos leidimui gauti, stovėsiu ir prie mūsų projektą derinančių įmonių durų, ir valstybinių, ir „Klaipėdos” viešbučio…” Ir atsidūsta, kad „praktika rodo”, jog nė vienas projektas nėra suderinamas iš pirmo karto.

Jis nesileidžia į detales, dėl kurių koreguojamas projektas, tačiau, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, iš pradžių Atgimimo aikštės projektą buvo numatyta derinti prie Klaipėdos BRT (greitųjų autobusų trasos) projekto. Tačiau šis projektas nėra baigtas, todėl grįžta prie esamos realybės. Tad BRT projektuotojams teks derinti prie Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto.

K. Macijauskas negaili komplimentų tiek Atgimimo aikštės architektams iš bendrovės „Cloud architektai”, tiek  techninio projekto rengėjams, iš UAB „SRP Projektas”. Nors pats sako, kad juos „dusina”, tačiau mano esant labai gerais profesionalais, vienais iš geriausių Lietuvoje.

Projektuotojų vizualizacija

Gavus statybą leidžiantį dokumentą bus skelbiamas viešojo pirkimo konkursas rangovui parinkti. Šios procedūros dėl sudėtingų objektų statybos dažnai stringa – tenka jas pakartoti.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad gavus statybos leidimą Atgimimo aikštė bus rekonstruota greitai – projektas esą nėra toks sudėtingas.

Projektuotojų vizualizacija

„Pažiūrėkit, kiek laiko Muzikinis teatras lindėjo duobėje”, – nesutinka su tuo kalbinti kiti specialistai.

Pasak jų, 2018 metais pradėję šio teatro statybas statybininkai dvejus metus „iš tos duobės neišlipo”. Jie tvirtina, kad Atgimimo aikštės rekonstrukcija, įrengiant požemines automobilių saugyklas, truks panašiai tiek pat, kiek truko ir Muzikinio teatro statyba – apie 5 metus. Nes gruntas po abiem objektas yra beveik identiškas.

Sutartį dėl šio Atgimimo aikštės techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų savivaldybė pasirašė 2021 metų liepos 26 d. su UAB „SRP Projektas”. Sandorio vertės – 132,8 tūkst. eurų. Sutarties galiojimo terminas – 2024 m. liepa. Tai yra, iki šios datos UAB „SRP Projektas” įsipareigojo prižiūrėti pagal jos techninį projektą vykstančias statybas. Tačiau skeptikai iš pat pradžių sakė, kad šis terminas nėra realus.

Savivaldybė ir UAB „SRP Projektas“ gruodžio 14 d. pasirašė trečią papildomą susitarimą prie sutarties dėl Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto parengimo. Susitarta šią sutartį pratęsti iki iki 2023 metų sausio 26 dienos.

Klaipėdos savivaldybė yra pasirašiusi ir Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto (požeminės ir antžeminės dalių) bendrosios ekspertizės paslaugų sutartį su UAB Statybos ekspertų biuras. Projektas gali būti ekspertuojamas iki 2025 m. liepos. Sutarties vertė – 11,4 tūkstančio eurų.

Pradinis sumanymas atnaujinti Atgimimo aikštę gimė beveik prieš dešimt metų.

Pirmieji Atgimimo aikštės projektiniai pasiūlymai buvo aptariami jau bene prieš dešimtmetį. Savivaldybės nuotr.

Tuomet vyko visuotinės miesto gyventojų apklausos, aibė diskusijų ir prieita prie sutarimo, jog reikia atnaujinti tik aikštės paviršių. Preliminariais skaičiavimais tai būtų kainavę tuomet apie 1,5 mln. eurų, tačiau vėliau, motyvuojant poreikiu sukurti parkavimo vietas rekonstruojamam Muzikiniam teatrui, buvo nuspręstą įrengti ir požeminę aikštelę.

25 Comments

  1. Kaminkretys

    .,,dusinų visus,,. Masturbuotis nebandei Macijauskas?

    Reply
  2. plius minus

    Jau pats straipsnis nuo pirmų sakinių su „diagnoze”. Skaityti nemalonu .

    Reply
  3. Irena

    Ar negeriau už tuos pinigus pagerinti kiemus kad butu kur statyti mašinas nes jau baigiam užduoti nuo vietu trukumo tik baudas mokam nuo to vietu nedaugėja mogiliovas laukininkų bandužiai tie keli garažai mums nepadės išspręsti kiemu problemos

    Reply
  4. Anonimas

    Viskas gerai , čia visi daro pinigus , šis pabrangimas ne paskutinis . Retorinis klausimas , kam nereikia ir kas nemėgsta pinigų ?. Reiškia Jūs neturit fantazijos .??? . Su šventėm .???

    Reply
  5. Cirkas tesiasi

    Na bent jau isgarsesime, turedami brangiausia garaza!!!

    Reply
    • Ne tik

      Kaip ir brangiausią mokyklą! Tik niekam tai nesvarbu, kiek pinigų bus sudėta ir nuplaunama.

  6. Keistas

    mūsų miestelis. Admin direktorius ima ir užsigeidžia taupyti – tratinami miesto pinigai ekspertizei. Kažkoks ekspertas teškia ant stalo „ekspertinę” išvadą – per brangiai, aš galiu pigiau. Rezultatas 4 mln. brangiau. Tai ekspertas kosmosui ekspertavo? Visi mero ir direktoriaus vyr. patarėjai pagiriose ar pas mergas gulėjo? Dabar garantuotai kol realizuos bus dar +10mln. Ir niekas už nieką neatsako, nieko iš darbo neveja, atestatų, kvalifikacijų neatima ir tokie „specai su patirtim” ima kitą projektą „vystyti” , o miestelis gvoltu rėkauja- man gražu, man negražu!

    Reply
  7. Magyla

    Tokius paveiksliukus pamatęs nebežinau, pačiam nusišauti ar ką nors nušauti! (Juokauju, esu neginkluotas).

    Reply
    • Kukis

      Šventa tiesa..

  8. Taupus

    Pigiausia būti žvyruota aikštė, kad nedulkėtų Dangė netoli palaistyti .

    Reply
  9. kokie valdanteji

    toks rezultatas

    Reply
  10. Kieno čia iniciatyva.?

    98% prieš tokia nesamone,bet projektas toliau aklai užsispyres puškuoja i prieki .

    Reply
  11. Kostas

    Garazas uz 20 mln?! Nes aikste – apie nieka. Kruva trinkeliu, ale menulis kazkoks ir viskas. Kazkaip su fantazija silpnai projektuotojams. Kazkas teisingai rase, kad bus ta pati nejauki aikste, tik tvarkinga

    Reply
  12. Klounas

    Apie projekto kokybę nebekalbėsiu. Bet juokingiausia tai, kad savivaldybės gudročiai norėjo sutaupyt, darė auditus, perprojektavo, o per tą laiką viskas subrango ir gavosi žymiai brangiau nei pirminis variantas 🙂 Ir dar du metus prarado, ir teatrą priduot bus problema. Plojam „nuostabiam” administracijos direktoriui atsistoję!

    Reply
  13. Suprojektavo ,,amžinai naktis"

    Tragedija ,o ne projektas.
    Juokių požeminių aikštelių netuti būti, Tuma sau praštumė . Savo viešbučiui. Gražu kai už mūsų pinigus viešbučiui 238vietos daro už mūsų pinigelius

    Reply
  14. Anonimas

    Pritariu komentatoriams. Nežinau, koks malonumas bus būti tokioje aikštėje. Jei ji dar būtų kur nors atokioje vietoje, toli nuo triukšmo, tai dar gal suprantu – primintų kažkokią memorialinę aikštę (pvz., Holokausto aukoms), bet dabar – tokioje vietoje, kur vyksta nuolatinis automobilių birbimas ir zvimbimas… Rezultatas galiausiai nepasikeis – bus tik ta pati nemaloni, nelankoma aikštė – tik tvarkingesnė.

    Reply
  15. Pažvelkim iš kitos pusės

    Jau nebestebina, kad kuo toliau, tuo labiau panašėjam į „naša raša” personažus – prie TV sėdėti ir viską išmanyti labai paprasta. Bet, brolyčiai, jūs bent savęs paklauskit ką konkretaus esate padarę apart nuolatinio verkšlenimo kaip viskas ir visur yra blogai. Kai kam transformuoti požiūrį nepadėjo nei dalyvavimas politikoje, nei vadovavimas konkrečiai sričiai… Su artėjančiom Šventom Kalėdom ir sėkmės Naujaisiais Metais! Pabandykim nusimesti lietuviško negatyvizmo kaukę ir atraskime savyje krikščioniškas vertybes. Su Dievu 🙂

    Reply
    • Anonimas

      Tamsta, matyt, off-grid’e gyveni Sibiro taigoje, pasistatęs trobą iš akmeniniu kirviu tašytų rąstų ir maitiniesi žvėreliais, nušautais strėlėmis titnaginiais strėlgaliais. Jei ir dar palikuonių ten pas save paliksi – neturiu jokių priekaištų. Niekas ir mokesčių iš tavęs neprašys mokėti.

    • Žvelgiu iš kitos pusės

      Aš mokesčius moku ir mano pinigų tratintojus išlaikau, bet tai tau turbūt nesuprasti.

  16. Vita

    Eh… tragiškiausiai atrodantis Klaipėdos projektas… Na, kodėl mes negalime būti savo miesto šeimininkais? Kodėl leidžiame tokius futuristiškus projektus senamiesty? Kodėl nesijaučiame, jog nusipelnėme geriau išleisti mūsų uždirbtus pinigus? Labai tikiuosi, kad nubalsuosim už merą, kuris bus vertas mūsų ir tokie projektai bus stabdomi. Už 16mln atstatykime istorinius pastatus, miestui suteiksime daug gražesnį vaizdą ir patys galėsime pasidžiaugti ir pasigrožėti. Mes esame verti paties geriausio!

    Reply
    • Anonimas

      Palaikau jūsų mintis.

  17. Petriukas

    Kažkas negerai su tais šiuolaikiniais architektais, jų kūrybiškumu- meilė plyno lauko filosofijai ir tuščiom negyvom, žmogui nejaukiom erdvėm .. Ar projektuoja suolus , ant kurių sėdėti neįmanoma, laiptelius- terasas, kur lipdamas gali galvą nusisukti ir stendus , kuriuos turi skaityti atsigulęs ar čečėno pozuoje (Danės skveras)

    Reply
  18. Mindaugas

    Labai blogai

    Reply
  19. Anonimas

    Projektuojamas blynas, nuo kurio vaikai sprandus laužis ar koks užsižiopsojęs kritinės. Šiuolaikiniai architektai projektuoja kuo įmantriau, ignoruodami elementaraus saugumo elementus, pvz. Dangės krantinė, amfiteatrų laiptai, betoninis serpantinas be jokių apsaugų į Jono kalnelio tvenkinį, 3D (laipteliai + skersai nuožulnus) nusileidimas Danės skvere prie krantinės ir pan.

    Reply
    • Hanza

      Kažkokia okultizmo vieta. Kam mieste aplamai tokios tuščios erdvės? Geriau kokį pastatą pastatytų. Miestas turi būti jaukus ir kompaktiškas

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Kurie kiemai, gatvės ir dviračių takai bus tvarkomi pirmiausiai?

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius patvirtino vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto) prioritetinių darbų 2024–2026 m. eiliškumo sąrašą. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This