Universitetas veria glėbį Jūreivystės mokyklai, bet ji tuo nesidžiaugia

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) Senatas ir Taryba nusprendė pritarti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) prijungimui savarankiško akademinio padalinio teisėmis.

Tačiau LAJM vadovas Vaclova Stankevič teigia, kad jei jau jo vadovaujamai įstaigai ir bus lemta netektis savarankiškumo, tai kur kas geresnis variantus esą būtų tapti ne KU, o Vilniaus Gedimino technikos universiteto (Vilnius TECH) dalimi.

Mato Mačiulskio nuotr.

Pasak KU Senato pirmininko Vaidučio Laurėno, toks klausimas į darbotvarkę pateko dėl to, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė, jog visos aukštosios mokyklos, kurios matytų prasmę ir galimybę dalyvauti valstybinių kolegijų pertvarkoje, turi iki kovo pateikti oficialią savo poziciją Vyriausybei.

Anot V. Laurėno, formuluojant argumentus, kodėl LAJM būtų tikslinga prijungti būtent prie KU, bus akcentuojama ir tai, kad uostamiesčio alma mater dar nuo 2009 metų yra atsakinga už jūrinio klasterio kūrimą, o LAJM yra vienas iš partnerių šioje veikloje.

„Mus sieja bendra veikla jau daugiau nei 30 metų, vieni kitiems prisistatinėti nereikia”, – sakė V. Laurėnas, paminėjęs, kad 12 KU dėstytojų dėsto ir LAJM.

Pasak jo, Senatui tokio prijungimo atveju svarbiausia būtų, kaip integruojamos studijų programos, kaip būtų vykdomi moksliniai tyrimai, o pati struktūra jau būtų KU Tarybos reikalas. Pastaroji sprendimą dėl pritarimo galimam LAJM prijungimui priėmė penktadienį popiet.

Anot KU rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko, galimos LAJM perspektyvos klausimas KU Senato ir Tarybos darbotvarkėje atsirado dėl to, jog analogiški sprendimai dėl LAJM buvo „priimti viename iš Vilniaus universitetų”.

„Jeigu LAJM steigėja – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – nuspręs, jog reforma yra būtina ir šios mokyklos jungimas su universitetinio mokslo įstaiga yra neišvengiamas, manome, jog racionaliausia būtų jūrinius mokslus, akademinį potencialą ir ugdymo infrastruktūrą koncentruoti Klaipėdoje“,-  KU pranešime cituojamas įstaigos vadovas.

Tuo metu LAJM vadovas V. Stankevič sakė, jog jam šiek tiek keista, kad KU taip skuba.

„Mes iki balandžio ministerijai dar turime pateikti įstaigos stiprinimo planą. O ir viso kolektyvo nuomonės dar nėra, mes dar diskutuojame, vertiname”, – sakė pašnekovas.

V. Stankevičius teigė, kad jo paties nuomone, jei jau bus lemta netekti savarankiškumo, įstaigai palankiau būtų jungtis prie Vilniaus TECH.

„Mes turime daug sąlyčio taškų. Jie turi išvystytą įvairių transporto specialistų rengimo sistemą, rengia, oro, kelių transporto specialistus neturi tik jūrinių. Mes sustiprėtume taip. Ir Vakarų Lietuvos abiturientams būtų patraukliau, nereikėtų važiuoti į Vilnių ar Kauną. Klaipėda dėl to tikrai nenukentėtų, o tik sustiprėtų. Tiesiog būtų akademija Vilniaus TECH sudėtyje. Klaipėdos universitetas dėl to irgi nenukentėtų, nes nesukurtume jokios konkurencijos – jokių panašių programų nėra”, – sakė V. Stankevič.

Šios dvi aukštosios mokyklos jau bendradarbiauja – spalio viduryje jos pasirašė susitarimą dėl transporto ir logistikos mokslo ir studijų klasterio įkūrimo.

9 Comments

  1. Reikia

    Reikia gelbėti Klaipėdos K U , o ne jūreivystės mokyklą !

    Reply
  2. labai graudu

    Gal ir Baltijos jūrą prijunkime, dar geriau- perkelkime į Vilnių. KU turi puikius laivus, jūrines tradicijas, jūrinių mokslų potencialą ir pan. Ir kaip reikia nemylėti, net nekęsti savo miesto, savo Klaipėdos, kad niekinti, peikti savo universitetą. Gal geriau reikėtų jam pagelbėti, palaikyti. O ką sako Grubliauskas? Kokia vis dar mero pozicija?

    Reply
  3. Esmė nesikeičia

    Ar prijungs prie VilniusTech ar prie Klaipėdos universiteto esmė nesikeičia. Nėra studentų, niekas nestoja, niekam neįdomu. Kai prijungs, įdomiau nepasidarys.

    Reply
  4. eziui

    Laikai keičiasi,mersas jau senai galvos skausmas.

    Reply
  5. Petras

    Uzdaryti jau senai laikas, nereikia mums jurininku. Jaunimui nepatrauklu, atlyginimai juokingi. Dabar Statybininkai uzdirba daugiau negu jurininkas su 20 metu patirties.

    Reply
    • TAI gal

      ir uostą uždaryti, ar ne Vingių Petrai?

  6. T

    Tik Vilniaus filialu! Klaipėdos universitetas tai trečiarūšė įstaiga,besivelkanti žemiausiuose reitinguose.

    Reply
    • ezys

      Ant zigulio uzdejus Mersedeso zenkliuka jis nuo to geriau nevaziuos 😉 Ir nekompleksuokite taip.

    • ežiui

      Ant bet kokio š mersas savo ženkliuko nededa, o jei uždeda, tai reiškia, jis mersas. Vilniaus universitetams ši mokykla vienoj vietoj, bet jei priglaustų, kokybė to ženkliuko būtų verta.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda Jūreivystės mokyklos reorganizaciją

Praėjus porai mėnesių po Vyriausybės sprendimo Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą (LAJM) padaryti Vilnius TECH padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This