Kaip Kalėdos švenčiamos įvairiose šalyse

Kultūra, Svarbu

Maryna Iljučenko
2022-12-24

Komentarų: 0

Kalėdos – šeimos šventė, prie bendro stalo sukviečianti artimuosius, priverčianti patikėti stebuklu bei gatvėse paskleidžianti imbierinių kepinių ir gliuntveino kvapus.

Įvairios šalys laikosi skirtingų Kalėdų šventimo tradicijų ir papročių.

Pasidomėjome, kaip Kalėdų papročių laikomasi įvairių Klaipėdoje įsikūrusio Tarptautinio LCC universiteto studentų šalyse – Ukrainoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Sakartvele, Albanijoje, Serbijoje, JAV, Ekvadore, Pietų Korėjoje, Afganistane, Kirgizijoje ir Turkijoje.

Išlikusi kalėdojimo tradicija

Studentai iš Ukrainos pasakojo, jog jų šalyje Kalėdos švenčiamos pagal Julijaus kalendorių – sausio 7-ąją. Tačiau jau nuo 2017 metų vyriausybė oficialiai švęsti Kalėdas leido ir gruodžio 25-ąją. Kadangi daugelis ukrainiečių yra stačiatikiai, daugumu jų visgi laikosi senosios tradicijos. Tikintieji, likus 40 dienų iki Kalėdų, laikosi pasninko, eina į bažnyčią ir ruošia 12 patiekalų, tarp kurių svarbiausi yra kruopų košė, balandėliai ir raguolis. Taip pat ukrainiečiai yra išlaikę kalėdojimo tradiciją, kai jauni vaikinai vaikšto pas kaimynus, giedodami ukrainietiškas kalėdines giesmes. Už tai namo šeimininkai kalėdotojus turi pavaišinti saldumynais ir padovanoti simbolinę pinigų sumą, panašiai kaip per mūsų Užgavėnes.

Tuo metu merginos per Kalėdas užsiima būrimais, kurie yra sena ukrainiečių tradicija. Buriama su žvakėmis, vašku, pienu, plaukais ir kt.

Be to, gruodžio 19-ąją Ukrainos vaikai mini Šv. Mikalojaus dieną, kuri svarbi jų šventinių tradicijų dalis. Šv. Mikalojus šią dieną vaikams atneša sausainių ir meduolių, kuriuos nubudę ryte vaikai randa po savo pagalve.

Vyksta kalėdinės mugės

Vokiečiai per Kūčias vakare eina į bažnyčią, kur gieda kalėdines giesmes ir vieni kitus sveikina su Kalėdomis. Grįžę namo valgo keptą žąsį, kalėdinius sausainius plätzchen ir meduolį striezel. Po to išvyniojamos dovanos ir žaidžiami įvairūs žaidimai.

Kalėdiniai sausainiai plätzchen. pexels.com

„Man Kalėdos Vokietijoje labai patinka, nes šiuo laikotarpiu miestuose vyksta kalėdinės mugės, miestai būna išpuošti kaip pasakoj. Galima paskanauti įvairių saldumynų, kurie kvepia iš tolo”, – sakė viena studentė.

Atneša kaštonų

Studentas iš Ispanijos pasakojo, jog pas juos kalėdinis laikotarpis trunka nuo gruodžio 24-osios iki sausio 7-osios. Tikima, jog sausio 6-ąją ateina Trys Karaliai – Melchioras, Kasparas ir Baltazaras, kurie gimusiam Jėzui atnešė aukso, miros ir smilkalų.

Tai Ispanijoje yra pagrindinė kalėdinė šventė, kuri minima ne siaurame šeimos rate, o miestuose ir kaimuose rengiant didžiules eisenas. Kalėdų išvakarės ispanai dažniausiai valgo jūros gėrybes, o desertui – migdolinius saldainius ir plikytą šokoladinį pyragą.

„Mano regione pas vaikus per Kalėdas ateina Apalpadoras – mistinė būtybė, kuri turi paliesti pilvą. Jei jis tuščias, Apalpadoras duoda kelias kaštonus, todėl tėvai iš po nakties vaikams palieka po kelis kaštonus, kuriuos jie turi suvalgyti per pusryčius”, – pasakojo studentas.

Laikosi senų tradicijų

Studentai iš Sakartvelo pasakojo, jog jų šalyje Kalėdos prasideda sausio 6-ąją, o švenčiamos sausio 7-ąją. Vaikai ir suaugusieji vaikšto nuo durų prie durų, dainuodami kalėdines dainas ir skelbia artėjantį Kristaus gimimą. Šis ritualas primena amerikietiškąjį Helovyną, skirtumas tik toks, kad vaikščiotojai nėra pasipuošę specialiais kostiumais.

Apie 22 val. bažnyčiose prasideda liturginės mišios, skirtos Kristaus gimimui, kuriose dalyvaujama šeimomis. Po to namuose vyksta šventinės linksmybės.

„Mūsų šalyje taip pat gyva tradicija naktį iš sausio 6-osios į 7-ąją ant palangės palikti uždegtą žvakę. Įprastai Kalėdų dieną dovanomis nesikeičiama, kadangi tai Jėzaus diena. Mes švenčiame jo gimimą, aukodami maistą ar kas ką turi cerkvėms ir skurdžiau gyvenantiems”, – pasakojo vienas kartvelas.

Tačiau visose kartvelų šeimose gaminamas tradicinis gozinakhi. Tai saldumymas, pagamintas iš medaus ir graikiškų riešutų. Jis labai patinka vaikams. Kitas populiarus saldumynas tatara (arba felamushi) gaminamas iš vynuogių sulčių, likusių nuo vyno gaminimo, pridedant truputį miltų.

Gozinakhi – saldumynas, pagamintas iš medaus ir graikiškų riešutų. Georgianrecipes.net nuotr.

„Noriu pridurti, jog geriausia Kalėdų Sakartvele šventimo dalis be nuostabios muzikos ir šeimos susibūrimų – tai, žinoma, valgiai, fejerverkai ir Alilo mišios. Tai masinė stačiatikių bažnyčios eisena, skelbianti Jėzaus gimimo žinią. Eisenoje kartu su suaugusiais dalyvauja ir vaikai, giedamos kalėdinės giesmės, kartu su krikščionybės simboliais nešamos kartveliškos vėliavos. Šis įvykis visada transliuojamas per visas šalies televizijas, o žmonės žiūrėdami įsitikina, kaip per amžius laikomasi mūsų senos šalies tradicijų”, – kalbėjo kitas studentas iš Sakartvelo.

Kerta medį ir valgo keptą paršelį

Serbijoje irgi stačiatikių Kalėdos švenčiamos sausio 7-ąją. Iš sausio 6-osios į 7-ąją laikomasi pasninko. Išlikusi sena tradicija, kai vyrai anksti ryte eina į mišką kirsti medžio, kuris vadinamas badianka, o prieš peržengdamas namų slenkstį vyras privalo pasakyti specialius žodžius. Vakare šeima nukerta to medžio šakelę, kalbėdami „kiek kartų mušiu, tiek pinigų ir sėkmės bus naujais metais”. Vienas iš svarbiausių valgių – keptas paršelis, paruoštas prieš dvi dienas.

Studentas iš Serbijos pasakojo, jog jis praėjusią žiemą pirmą kartą ėjo į mišką kirsti medžio.

„Buvau sužavėtas, kiek daug tradicijų turi ši šventė. Reikia žinoti, kur medžio ieškoti, kokius žodžius sakyti ir net kiek kartų kirviu užsimoti į kamieną, kad medį nukirstum. Serbai iki šių dienų laikosi senovinių  Kalėdų tradicijų”, – sakė jis.

Išpuošia namus ir gatves

Paaiškėjo, jog Albanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų Kalėdų tradicijos labai panašios. Jos švenčiamos gruodžio 25-ąją šeimose, draugų ir artimųjų rate. Taip pat visa šeima puošia namus ir eglutę. Tačiau, pasak albanų studentų, pas juos į bažnyčią neinama, bet keičiamasi dovanomis. Ruošiamas specialus desertas baklava, primenantis pyragą, tik atimantis daugiau laiko jį gaminant.

Amerikoje įprastai žmonės į bažnyčią eina gruodžio 24-ąją, o vakare valgo daug užkandžių. Gruodžio 25-ąją visi sočiai pusryčiauja ir keičiasi dovanomis. Viena amerikietė studentė sakė, jog jų šeimoje grįžus ir bažnyčios visi apsirengia vienodomis pižamoms ir su jomis praleidžia visą vakarą.

„Labai mėgstu apžiūrinėti dekoracijas, kuriomis per Kalėdas būna išpuošti namai ir gatvės”, – sakė ji.

Pase del Niño

Studentas iš Ekvadoro pasakojo, jog pas juos taip pat Kalėdos švenčiamos iš gruodžio 24-osios į 25-ąją. Prieš vidurnaktį vyksta eisenos Pase del Niño (Vaiko kelias). Šias eisenas organizuoja bažnyčia, per visus gyvenamuosius rajonus nešama kūdikėlio Jėzaus statula, ją lydi nykštukais apsirengę vaikai. Po parado visi susirenka specialioje koplyčioje, kurioje paskelbiamas Kristaus gimimas.

Pase del Niño. flicr.com

Be to, naktį iš gruodžio 16-osios žmonės eina melstis į bažnyčią, meldžiamasi sustojus ratu, pamaldoms vadovauja vienas iš maldininkų – taip žmonių sielos paruošiamos sutikti Jėzaus gimimą.

Naktį žmonės keičiasi dovanomis ir valgo kalakutą, o garnyras priklauso nuo kiekvienos šeimos tradicijų.

„Kalėdų išvakarėse susirinkusi šeima įprastai klausosi kalėdinių giesmių, kol sulaukia vidurnakčio, kada keičiamės dovanomis ir kartu vakarieniaujam. Įprastai tiesiog plepam, bendraujam. Visą dieną per televizorių rodo kalėdinius religinius filmus, tad jei nusibosta bendrauti, žiūrim televizorių”, – kalėdinėmis tradicijomis dalinosi ispanas.

Mėgsta ryškias spalvas

Pietų Korėjos miestuose pasiruošimas Kalėdoms prasideda gruodžio pradžioje. Gatvės papuošiamos ryškiomis spalvomis, skamba kalėdinės melodijos, barai ir restoranai vilioja šventiniais meniu. Prie bažnyčių įkurdinamos dėžės pinigams nepasiturintiems rinkti.

Pietų Korėjoje nėra tradicinių kalėdinių patiekalų, tačiau tą dieną šeimininkės gamina tradicinius korėjietiškus valgius. Vienas iš jų yra makaronai iš saldžiųjų bulvių. Per Kalėdas įprasta sveikinti vienas kitą atvirutėmis. Tėvai dažnai persirengia Kalėdų seneliu (Santa Klausu) ir vaikams dovanoja dovanas. 

Pasak studentės iš Pietų Korėjos, korėjiečiai mėgsta ryškią šventinę Kalėdų atmosferą, daugelis metų pabaigoje būna labai pozityviai nusiteikę.

Švenčia ne Kalėdas, o Naujuosius metus

Musulmoniškų šalių studentai pasakojo, jog nors jų šalyse oficialiai Kalėdos nešvenčiamos, pavyzdžiui, Afganistane girliandomis puošiami restoranai ir kavinės. Kai kurios šeimos šioje šalyje puošia ir eglutes.

„Mes vis tiek džiaugiamės ugnelėmis, kurios matomos kavinių languose ir miestams suteikia ypatingą atmosferą”,- sakė afganistanietis studentas.

Tuo metu Kirgizijoje ir Turkijoje švenčiami Naujieji metai, o ne Kalėdos.

„Be abejo, mes žinome, kas yra Kalėdos, bet jas švenčia tik mūsų šalyje gyvenantys krikščionys”, – sakė kirgizas.

Kalėdų nešvenčia ir turkai, kurie, panašiai kaip ir kirgizai, švenčia naujųjų metų išvakares.

„Įprastai šeimos nariai keičiasi dovanėlėmis, kurias deda po eglute. Eglutes mes puošiame, kai kurie žmonės išpuošia ir savo namus. Naujųjų išvakarėse susirenka visa šeima ir suruošia didžiulę vakarienę. Po jos žaidžiame stalo žaidimus, žiūrime naujametinį šou per televizorių ir išpakuojame dovanas”, – sakė studentė iš Turkijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

LCC pateko į „BioSil-Baltijos lygos“ finalo ketvertą

Linos Loceniece vedamas Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas ketvirtadienio vakarą pasiekė triuškinamą pergalę. Uostamiesčio krepšininkės namie 95:44 (25:17, 17:12, 33:7, 20:8) ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

„Neptūnui“ - daugiau nei pusė reprezentacinės savivaldybės paramos

Nors teismas dar nepasisakė dėl to, ar Klaipėdos savivaldybė teisėtai rėmė vyrų krepšinio komandą „Neptūnas“ papildomomis finansinėmis injekcijomis, dabar jau ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This