Rajonas ruošiasi paminėti Klaipėdos krašto prijungimo šimtmetį

Regionas

Minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį, Seimas kitus metus paskelbė Klaipėdos krašto metais. Šią visai šaliai reikšmingą sukaktį Klaipėdos rajono kultūros įstaigos pažymės ne tik išskirtiniais renginiais, bet ir parodomis, specialiais maršrutais.

Klaipėdos krašto metams startą duos Priekulės kultūros centras. Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos išvakarėse, sausio 14 dieną, čia įvyks padėkos ceremonija kūrusiems ir kuriantiems Lietuvą bei mokytojos, rašytojos, Gargždų miesto garbės pilietės Editos Barauskienės knygos ,,Šimtas metų po vienu stogu: Klaipėdos krašto susivienijimo su Lietuva 100-mečiui“ pristatymas. Vėliau visus metus vyks įvairūs renginiai, veiklos, skirtos Klaipėdos krašto metams.

Vasario 16 dieną, kai minima ir Lietuvos valstybės atkūrimo diena, Priekulės kultūros centras visus pakvies į Ernsto Vicherto teatro meninę kompoziciją „Dievas, kurdamas Lietuvą, į dalis jos nedalino“. Na, o rugpjūčio mėnesį nuaidės ir „Vilhelmo teatrų festivalis“, dedikuotas Klaipėdos krašto suvienijimo su Lietuva 100-mečiui.

Dovilų etninės kultūros centras planuoja „gyvenimą prie Mažosios Lietuvos sienos“ pristatyti nacionalinėje televizijoje, taip pat rajono gyventojams ir svečiams pasiūlys elektroninį žemėlapį su jame išsidėsčiusiomis Mažosios Lietuvos kapinaitėmis Klaipėdos rajone, taip pat edukacijas apie siauruką, 1830–1831 m. sukilėlių pasitraukimą į Prūsiją, Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos. Rudenį Dovilų etninės kultūros centras pristatys ir keliaujančią fotografijų parodą, kurioje atsispindės Mažosios Lietuvos tradiciniai augalai nuo biologijos iki simbolikos. Taip pat bus atliekami ir etnografiniai lauko tyrimai „Mes ir jie…“, siekiant parodyti kintančią Klaipėdos rajono gyventojų tapatybę.

Į renginių ciklą įsijungs ir J. Lankučio viešoji biblioteka, kuri pretenduoja Gargždams pelnyti Lietuvių kalbos dienų sostinės vardą. Planuojami renginiai, kuriuose apie kalbą bus pasakojama pasitelkiant įvairias meno formas – muziką, šokį, vaidybą, taip pat  organizuojami seminarai, edukacijos, protmūšiai, ekskursijos.

Gargždų kultūros centro kino teatras „Minija“ gegužės mėnesį pakvies į teatro etiudų apie Klaipėdos krašto prijungimą bei kino filmo peržiūrą, kurią lydės diskusija „Jungiam“. O Gargždų krašto muziejus planuoja parengti ir pristatyti žaidimą „Pirklio kelionė“, skirtą būtent Klaipėdos krašto metų paminėjimui.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras ruošiasi sukurti ir paženklinti kultūrinį maršrutą „Sieną tarp Mažosios ir Didžiosios Lietuvos“ bei suorganizuoti keliaujančią fotografijų parodą, kurioje būtų pristatoma, kaip kultūros paveldo objektai  atrodė 1923–1939 metais ir kaip atrodo dabar.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Įtaria, kad Tarybos narei pareigos Dovilų etnokultūros centre teko neskaidriai (atnaujinta)

Klaipėdos rajono savivaldybės opozicijoje dirbantys konservatorių atstovai kreipėsi į savivaldybės Antikorupcijos komisiją dėl tarybos narės, „valstietės“. Kaip pažymi Tėvynės sąjungos-Lietuvos ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Buvusi direktorė su rajono valdžia atsiskaitys išsimokėtinai

Bylą dėl atleidimo iš darbo teisėtumo pralaimėjusi ir dėl to nemenkos sąskaitos sulaukusi buvusi Klaipėdos rajono savivaldybės bibliotekos vadovė Indra ...
2023-11-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusios bibliotekos vadovės istorija: retas korupcijos atvejis ar vien tik apkalbos?

Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamąja yra tapusi buvusi Klaipėdos rajono savivaldybės bibliotekos vadovė Indra Tamašauskienė. 44-erių ...
2023-07-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This