Parko projektą pakoregavo pagal gyventojų pageidavimus

Miestas, Svarbu

„Atviroje Klaipėdoje” jau ne kartą buvo rašyta apie pietinėje Klaipėdos dalyje palei Šilutės plentą planuojamą įrengti poilsio parką. Jo projektiniai pasiūlymai trečiadienio vakare buvo pristatyti visuomenei.

Projektuotojų vizualizacija

Pasak projektą parengusio UAB „Želdynai“ atstovo Vainiaus Pilkausko, tai ne pirmas susitikimas su visuomene – gyvai toks įvyko lapkričio 17 d. ir tada gyventojų išsakytos pastabos bei pageidavimai esą buvo įtraukti į pakoreguotą parko projektą.

Nors pagrindinė šio parko paskirtis – apsauginis želdynas, turintis gyventojus apsaugoti nuo triukšmo bei taršos, jau pro pristatymo vienas dalyvis pageidavo, jog šalia būtų įrengtos ir automobilių stovėjimo aikštelės. Toks pasiūlymas buvo gautas ir elektroniniu paštu. Esą į parką iš kitų mikrorajonų atvažiuosiantys gyventojai neturės kur statyti automobilių, statys gyventojų kiemuose, kuriuose ir dabar vietos trūksta.

Projektuotojų vizualizacija

Visgi ir projektuotojas, ir savivaldybės atstovė pabrėžė, jog šis projektas nenumato parkavimo vietų įrengimo, o reikalui esant ateity tokias aikšteles jau kitu projektu bus galima numatyti, bet ne parko teritorijos sąskaita. Tam pritarė ir Andrej, teigęs, jog ko jau ko, o automobilių statymo vietų šitoj vietoj tikrai nereikia, nes parkas pirmiausia skirtas gyventojų poilsiui.

Tą pabrėžė ir V. Pilkauskas, teigęs, jog parko želdiniai pagerins šio rajono gyvenimo kokybę.

„Turėtų pakilti ir motyvacija gyventi šioje vietoje, ir pačios gyvenimo sąlygos pagerėti”, – sakė jis, pabrėžęs, jog 6 ha parkas atsiras visai šalia gyvenamųjų namų, už 100-200 metrų, tad į jį bus paprasta patekti pėsčiomis.

Kartu jis teigė, jog projektavimą apsunkina tai, kad trečdalį planuojamos teritorijos užima lietaus nuotekų apsaugos zona.

„Centrinė dalis turi apribojimus ir joje negalima sodinti medžių, daug keisti reljefo ar statyti statinių”, – apgailestavo projektuotojas, akcentavęs, jog medžiai bus sodinami palei Šilutės plentą, derinant spygliuočius su lapuočiais ir krūmais.

Parke planuojama nutiesti naujus pėsčiųjų ir dviračių takus, gyventojų pageidavimu įrengti dvi šunų vedžiojimo aikšteles, vaikų žaidimo aikštelę, sporto aikštelių zoną, sukurti ramaus pasivaikščiojimo su suoliukais vietą, o toliau nuo gyvenamųjų namų – ir pikniko aikštelę su kepsninėm, taip pat apžvalgos terasą.

Akcentuota, jog šioje vietoje lietaus vanduo sunkiai susigeria į gruntą, tad tokiose vietose bus sodinami drėgmę mėgstantys augalai bei palikta vieta šlapynei, kuri galėtų pritraukti vandens paukščius ir tarnauti edukacijai. Tam turėtų pasitarnauti ir projektuojamas bendruomenės sodas, kuris bus įrengtas buvusio Bandužių kaimo vietoje ir kuriame numatoma pasodinti dekoratyvinių augalų bei vaismedžių.

Tuo metu architektas Edmundas Benetis, į šuns dienas išdėjęs pristatytą projektą, teigė esą jį apėmė „didžiulis didžiulis liūdesys”.

„Miestas praranda 6 iškandžiotus hektarus (…), tai yra elementarus urbanizuotos miesto teritorijos praradimas, (..), tai yra pirmo kurso architektūros studentų darbelis, braižomosios geometrijos kursas, kuris neturi nieko bendro su parko projektavimu”, – kalbėjo E. Benetis.

Kartu jis teigė, jog tokiam projektui esą pritarti negalima, „jį reikia perplanuoti” bei siūlė Klaipėdos savivaldybei kreiptis į regioninę Klaipėdos architektūros tarybą „gauti rekomendacijas dėl šitų projektinių pasiūlymų”.

Savivaldybė savo ruožtu minėtą projektą yra numačiusi įgyvendinti per trejus metus.

5 Comments

  1. rasa

    Parkas tampa betonuotas, trinkelizuotas… PARKO, kaip tokio čia net nelieka, nelieka puikių medžių, pavėsio, klaikai sumažinti buvę želdynai. Veremidos sklypas praplestas, suhrųsti gyvenamieji namai. O juk Šilutės plentas tokio intensyvaus eismo, tokios dodelės taršos rajonas!. Baisu. Italijos perlas- Milano miestas užsibrežė planą pasodinti milijoną medžių mieste, o mūsų savivaldybė ką daro? Milijoną sunaikinti- tokie planai?

    Reply
  2. Anonimas

    Kas čia per kvailystė? Netoliese, Laukininkų pakraštyje yra jau toks niekinis „parkas” kuriame nėra realiai nieko. Bemt medžoais apsodintų ir tikrai parkingo vietų įrengtų, tikrai naudingiau.

    Reply
  3. Genijai

    Stebėtina savivaldybės specų kompetencija kai tokį „parko projektą“ užsakovas leidžia visuomenei viešinti. Vadinasi jam pritaria. Čia taip vadinami savivaldybės vyr. specialistai ir patarėjai? Tik kelios detalės: kiek laiko tarnaus tas iš lentų sukaltas ritinys vadinamas suolu ar kažkuo. Kas iš to ritinio lentų liks po metų kitų? Ant jo sėdės visi nugaras atsukę ir žiūrės visi į skirtingas puses? Nuostabus bendravimas „parke”. Tik, kaip prie to ritinio prieiti – per žolę? Kas iš jos liks rudenį, pavasarį ir ar neturėsime lentų krūvos purvynėje? Ar nuo šiol kiekvieną dykrą, kaip parodyta vizualizacijoje pavadintoje „centrinė parko erdvė“ , pasodinę jos pakraščiuose eilę medžių ir įrengę taką, dykras imsime vadinti parku? Unikaliausia, saugant gyventojus ir nuo taršos siūloma želdiniais mažinti taršą, bet šalia Šilutės plento sodinami vaismedžiai vaikams nuodytis. Nuostabi Kauno uab “Želdynai“ kurioje dirba 2 apdrausti darbuotojai ir jie Klaipėdai sukurs 6ha „parką“.
    Ar čia specialiai tie vyr specialistai, siekdami viešumo, viešus svarstymus masiškai organizuoja tarpušventyje?
    Akivaizdu – koks užsakovas toks ir projektas.
    Straipsnio autorei – nėra tokio daikto „ lietaus nuotekų apsaugos tinklai“ , bet yra – „lietaus nuotekų tinklai“, yra „tinklų apsaugos zonos“, tik tai du ir skirtingi dalykai.

    Reply
  4. Prie tokio parko (?) "projekto" dar dirbti ir dirbti

    Didžiulė 6,11 ha teritorija, didžiuliai viso miesto skiriami pinigai (2,5 mln eurų) ir… visiškas rezultato nebuvimas. Jei rezultatu nevadinsime naujų 2 km ilgio pėsčiųjų takelių palei Šilutės plentą nutiesimą, nerišlios ir beprasmės naujos dviračių trasos (šalia jau esamos!) įrengimo, 2 naujų šunų aikštelių ir naujų 40 suoliukų beveik 1 km ilgio paplentės „parke”. Kuo ne parkas? Apie jokį triukšmo slopinimą želdiniais nuo Šilutės pl. ir Jūrininkų prospekto projektuotojai neturi jokio supratimo. Tą patį reikia pasakyti ir apie užsakovą – savivaldybę. Nesipiarinti reikia, o dirbti.

    Reply
    • beprasmiška

      nes pradžiai reikėtų nusisamdyti bent vieną atestuotą architektą, o ne teritorijų tvarkymo statybininkus -„želdintojus”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Rūsyje aptiktas lavonas

Klaipėdos policija pranešė, kad ketvirtadienį, po vidurdienio, vieno Šilutės plento daugiabučio rūsyje aptiktas 44-erių vyro lavonas. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai gelbėjo du nelaimėlius

Klaipėdos regiono ugniagesiai pirmadienį padėjo medikams suteikti pagalbą dviem nukentėjusiems žmonėms. Ryte, apie 7.30 val, buvo gautas pranešimas, kad Kretingos ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This