Įtarimų keliančios baudos už greičio viršijimą – pagrįstos?

Svarbu, Transportas

Po to, kai dėl kelininkų liapsuso rugsėjį tūkstančiams vairuotojų buvo išrašytos nepagrįstos baudos už greičio viršijimą kelyje Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda, žmonės įtaria, kad ir vėl kartojasi tokia pati situacija.

Tačiau tiek Kelių policija, tiek ir kelininkai tikina, kad šį kartą viskas esą yra gerai.

Spalio viduryje dienraštis „Klaipėda” rašė, kad minėto kelio atkrapoje netoli Dituvos rugsėjo 19-26 dienomis iš viso buvo įregistruoti 4 205 greičio viršijimo atvejai.

„2022 m. rugsėjo 19–26 d. kelio Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda 223,44–229,04 km ruože buvo įrengti kelio ženklai, kurie neatitiko pažeidimų fiksavimo sistemos parametrų ir klaidino eismo dalyvius, todėl pradėtos administracinių nusižengimų teisenos bus nutrauktos”, – tada dienraštį informavo Lietuvos kelių policijos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Prieš keletą dienų „Atvira Klaipėda” gavo skaitytojo Aleksandro laišką, kuriame jis pasakojo gruodžio 23 d. sulaukęs pranešimo, kad jam paskirta 12 eurų bauda už tai, kad „kelio Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda 229 km dešinėje pusėje 2022-09-03 15.24-15.29 greitį viršijo 12 km/h – važiavo 65 km/h (įvertinus paklaidą)”.

Anot jo, identiškus pranešimus su tokiu pačiu greičio viršijimu – 12 km/h – toje pačioje vietoje sulaukė jau ne vienas žmogus. Vyro teigimu, ženklas apie leistiną 50 km/h greitį šiame ruože buvo pastatytas tik apie rugsėjo 22-ąją.

Aleksandro žodžius apie tokių baudų skyrimo vajų patvirtino skaitytojas Vaidotas, pridėjęs nuorodas į diskusijas apie gautas temas socialiniuose tinkluose.

„Nurodytame ruože kelio ženklinimas buvo 70 km/h, o vidutinio greičio matuokliai skaičiuoja pagal maksimalų 50km/h greitį. Blogiausia, kad gavus baudą praėjus 3-4 mėnesiams po pažeidimo labai sunku įrodyti savo teisumą, nes dauguma vaizdo registratorių duomenų yra jau ištrinti. Manau yra ir daugiau žmonių, kuriems šiomis dienomis ateina baudos už 2022.09.03-04 neva padarytus pažeidimus”, – rašė vyras.

Tačiau Lietuvos kelių policijos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė šįkart tinkina, kad tokios baudos yra pagrįstos. Esą institucija gruodžio 22 d. dar kartą buvo gavusi informaciją iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos – pranešta, jog AB „Kelių priežiūra” patikino, kad vairuotojus klaidinantys kelio ženklai minėtame ruože atsirado tik rugsėjo 19 d.

„Todėl duomenys gauti į Administracinių nusižengimų registrą iki minėtos datos yra teisingi”, – teigė pareigūnė.

Automobilių kelių direkcijos Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė Aušra Ramoškaitė tvirtina, kad rugsėjo 3-4 dienomis „kelio ruože esantys fiziniai greičio ribojimo ženklai atitiko metrologinės patikros metu pamatuotą ir greičio matuokliuose nustatytą leistiną vidutinį maksimalų greitį”.

„Jūsų minimu metu ruože esantys fiziniai greičio ribojimo ženklai sutapo su metrologinės patikros metu matuokliuose užfiksuotu greičiu ir nustatytu leistinu ruože važiuoti vidutiniu greičiu”, – teigia ji.

AB „Kelių priežiūra“ teigimu, atlikus informacijos patikrinimą taip pat nustatyta, jog „2022-09-03 minėtame kelio ruože (229 km) galiojo 50 km/val. greičio režimas”.

„Tokie ženklai 2022-09-03 tame konkrečiame ruože ir buvo sustatyti”, – teigia kelininkai.

23 Comments

  1. Kestutis

    Bauda gavau siandien sausio 10 d ,o vaziavau rugsejo 13d tai reiskia toliau visems israsineja bardakas Lt.

    Reply
  2. Almantas

    Mano vardu registruoti du automobiliai su vienu vazineja zmona tai gruodzio30d gavom bauda uz rugsejo 6d kad vaziavo 65 km/h tai bauda 6€ . Man labai idomu kad tuo paciu keliu vaziuoju ir as i darba ir tikrai ne 65km/h nes tuomet zenklai buvo 70 o baudu nera tai toks vaizdas kad baudas raso pagal automobilio branguma . Kreipemes del perziuros bet atmete .

    Reply
  3. Marius

    Visą laiką tme kelyje buvo greitis ribojamas iki 70 km/h. Jei darbus vykdė ir greitį apribojo nuo rugsėjo 19-os, tai kaip gali rašyti baudas už važiavimą 66 km/ ? Gauvau dvi baudas už rugsėjo 6 ir 8 d.

    Reply
  4. Janina

    Aš nuo 2022-12-23 beveik kasdien gaunu po pranešimą apie greičio nusižengimą tame pačiame ruože. Gruodžio 31 d. net asmeniškai pristatė paštininkė – peržiūrėjau savo VMI dokumentus, tai ŠI bauda buvo anuliuota spalio mėnesį … Apsigalvojo, pinigų pritrūko ? Sausio 1d. internetu sumokėjau 4 baudas, atsidarau šiandien e.p. – dar viena bauda už rugsėjo 3 d. …
    Paskaičiusi straipsnį ir kitų žmonių komentarus, jaučiuosi Lietuvoje kaip pjesėje ,,Belaukiant Godo”. P.s. vairuoju virš 10 metų, dėl greičio viršijimų neturėjau jokių problemų.

    Reply
  5. Juozas

    man atejo baudos nuo rugpjuciu 12d iki rugsejo 26d . . Tris anuliavo del klaidos o 13 baudu paliko . Kur kreiptis pas koky advokata gal kas zino.

    Reply
    • Janina

      Prisijunkite prie facebook grupės Klaipėdos reidai II . Ten vienas žmogus rašo, kad jau grupė žmonių kreipėsi į advokatą ir įkėlė nuorodą ką reikia užpildyti.

  6. Anonimas

    Gavau 13baudu po 6€

    Reply
  7. Kazimieras

    Gavau baudą 6eur.Važiavau 66km/val Matyt ten buvo ženklas 70..Po pusės metų neprisiminsi kiekvieno ženklo.Apie nusižengimą būtina pranešti tuoj pat,o ne po metų ar dešimties. Tokia sistema yra nepateisinama.

    Reply
    • Juozas

      As gavau 13 baudu 20230102 visos po 6€ tas radaras ten nesamone .

  8. zilvinas

    Administracinio nusižengimo padarymo vieta (adresas ir/ar koordinatės), data, laikas. Nusižengimo padarymo
    vietos adresą, jeigu nurodytos tik koordinatės, galite pasitikslinti internetiniame tinklapyje: http:/maps.lt/map/
    kelias Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda (kelio ruožo su skir.
    juosta d. pusė), 229 km – 224 km, 2022 m. rugsėjo mėn. 3 d., 16 val. 3 min. 54,8 sek. – 16 val. 7 min. 55,879 sek

    Kazkoksai briedas.

    Reply
  9. Kristina

    Ir aš gavau baudą gruodžio 23 d, kad rugsėjo 3 d viršijau. Daug žmonių jau atsiliepė gavę baudas. Taip išeina, kad mes visi akli ir nematom ženklų? Aš parašiau į IRD, man atmetė, tipo suklydę buvo rugsėjo 19-26 d. Jie bando įrodyti, kad mes visi glušai…

    Reply
  10. Svetlana

    https://www.delfi.lt/auto/baudos-kvitas/akibrokstas-tukstanciams-vairuotoju-vaziave-leistinu-greiciu-sulauke-baudu-aiskeja-kas-buvo-kaltas.d?id=91363935
    Labai įdomu, bet ta pati vadovė teigė:
    Matuoklio nustatymai nebuvo keičiami
    Lietuvos automobilių kelių direkcijos Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė teigė, kad matuoklio metrologinė patikra atlikta gegužės mėnesį, o nuo tada jo nustatymai nebuvo keisti. „Matuoklio metrologinė patikra atlikta gegužės mėn. Nuo to laiko greičio nustatymai nebuvo keisti. Atkreipiame dėmesį, kad tai yra vidutinio greičio matavimo sistema, kuri įvertina leistina vidutinį greitį ruože. Tai reiškia, kad atsikirtuose ruožo dalyse gali būti skirtingas leistinas greitis“, – teigė A. Ramoškaitė.
    Perklausus, kaip tuomet galėjo nutikti taip, kad greičio matuoklio greičio tolerancija buvo sumažinta iki 50 km/val., LAKD atstovė nurodė, kad minėtame ruože AB „Kelių priežiūra“ vykdė kelio taisymo darbus. „AB „Kelių priežiūra“ vykdė taisymo darbus suderintus su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija. Tačiau, leidimo keisti greičio ribojimo ženklų Kelių direkcija nebuvo davusi. Dėl AB „Kelių priežiūra“ veiksmų pasikeitė realus leistinas greitis minėtame ruože ir jis padėjo skirtis nuo LAKD nustatyto leistino greičio, kuris ir buvo sukonfigūruotas matuokliuose dar šių metų gegužės mėnesį, kai buvo atlikta metrologinė patikra.
    AB „Kelių priežiūra“ vykdė taisymo darbus suderintus su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija. Tačiau, leidimo keisti greičio ribojimo ženklų Kelių direkcija nebuvo davusi. Dėl AB „Kelių priežiūra“ veiksmų pasikeitė realus leistinas greitis minėtame ruože ir jis padėjo skirtis nuo LAKD nustatyto leistino greičio, kuris ir buvo sukonfigūruotas matuokliuose dar šių metų gegužės mėnesį, kai buvo atlikta metrologinė patikra. Kelių direkcija leidimo keisti fizinių greičio ribojimo ženklų nebuvo davusi. Kaip mus informavo AB „Kelių priežiūra“, bendrovė kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybą su prašymu dėl greičio viršijimų pažeidimų administracinių nusižengimų teisenų nepradėti, o pradėtas teisenas nutraukti, patikslintu periodu: nuo rugsėjo 19 d. iki rugsėjo 26 d. imtinai“, – nurodė LAKD atstovė.

    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/auto/baudos-kvitas/akibrokstas-tukstanciams-vairuotoju-vaziave-leistinu-greiciu-sulauke-baudu-aiskeja-kas-buvo-kaltas.d?id=91363935

    Reply
  11. Vladas

    Gavau jau tris baudas. Tai nuo rugsėjo pradžios ir eis kiekvieną dieną iki rugsėjo 22? 🙂

    Reply
  12. Vairuotoja

    Labai daug klaidų valdininkai daro

    Reply
  13. Aleksandras is straipsnio

    Valdininkai meluoja ir neraudonoja. Iki rugsejo 22 dienos zenklai stovejo taip : nuo 224km iki 226km stovejo 50km/h, o nuo 226km iki 229km stovejo 70km/h.
    AB „Keliu prieziura” apsizioplino su zenklais rugsejo gale, kai kilus skandalui staigiai rugsejo 22 uzdenge juos, o dabar bijo pripazinti kad pries tai jie nebuvo uzdengti.

    Reply
  14. As

    As jau 3 baudas gavau rugsejo 4 d 2 baudas po 12e rugsejo 7 d 12e cia kaskokia nesamone tyciojasi kaip netingi

    Reply
  15. rr

    kosmosas, blyn daro rimtai ka nori

    Reply
  16. Apgailetini.

    Ka nori ta daro,ir tūkstančiai nuolat susimoka net nežinodami..!

    Reply
  17. Jolita

    Keistai viskas. Baudos atėjo tik dabar ir manau jog tyčia, kad niekas neberastų įrodymų registratoriuose, koks buvo ženklinimas. Pripažino jie tik tą laikotarpį, jog ženklinimas neteisingas, kai buvo pagauti už rankos. Dabar kelių direkcija aiškina, jog stovėjo laikini ženklai ribojantys greitį, o mes visa „nubauduotų” armija nieko nematom ir nepastebime. Yra žmonių kas už kiekvieną rugsėjo dieną baudą gavo, nes važiuoji ir nematai. Dar labai keista detalė jog greičio viršyjimas svyruoja nuo 8 iki 13 km. Kažin kodėl visi laikėmės apribojimo 70 km per valandą- turbūt visi susitarėme, tikrai nesivadovavome kelio ženklinimu.

    Reply
    • Arvydas

      Gavau baudauz
      Rugsejo 4 siame ruoze ,vaziavau 66 km h,bauda 6eur

  18. r

    ir as gavau bauda 12 euru,rugsejo 4 dienos bauda,nors jokio zenklo nepastebejau

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Jauniems vairuotojams - ne tik piniginės baudos, bet ir teisės vairuoti netekimas

Sausio 18 ir 19 d. Klaipėdos kelių policijos skyriaus pareigūnai vykdė tikslinę priemonę, skirtą pavojingo ir chuliganiško vairavimo kontrolei. Per ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

Veidai

Klaipėdos apskrities Kelių policijai vadovaus Aurelijus Jankauskas

Klaipėdos policija praneša, jog skelbtą atranką į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko pareigas laimėjo šio skyriaus ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiam Klaipėdos socdemų vadui nepasisekė ir teisme

Su kaimynais dėl mašinos statymo požeminiame vieno Baltijos prospekto daugiabučio namo garaže konfliktuojantis buvęs Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Prialgauskas teisybės ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This