Ligoninė pasiekė dar vieną pergalę prieš kontrolierius ir tikrintojus

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) pirmoje instancijoje laimėjo dar vieną ginčą su Centrine projektų valdymo agentūra (CVPA), paskyrusia jai finansinę sankciją. Šįkart – dėl laringoskopų (prietaisas gerkloms apžiūrėti) pirkimo pačioje COVID-19 pandemijos pradžioje.

Laringoskopija. medtronic.com nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad KUL turi net 16 bylų su CVPA. Dalį ligoninės skundų Vilniaus apygardos administracinis teismas jau išnagrinėjo. Šįkart buvo aiškintasi dėl 2020 m. kovo 18 d. KUL sprendimo laringoskopo komplektą (iki 20 vnt.) pirkti neskelbiamų derybų būdu.

Tada ligoninė pakvietė pasiūlymą pateikti du tiekėjus – UAB „Medita“ ir UAB „Kavita“. Balandžio pradžioje konkurso laimėtoju buvo pripažinta UAB „Medita“, su kuria buvo pasirašyta sutartis ir įranga buvo patiekta pagal du užsakymus.

Šį pirkimą įvertinusi Valstybės kontrolė konstatavo, kad KUL esą nepagrįstai pasirinko neskelbiamų derybų pirkimo būdą, nustatė konkurencijos neužtikrinančius ir tiekėjus diskriminuojančius techninės specifikacijos reikalavimus bei neatsakė į tiekėjo laiku pateiktą prašymą. Remdamasi tokiomis išvadomis CVPA pradėjo savo tyrimą ir konstatavo pažeidimą bei paskyrė vadinamąją finansinę korekciją – pripažino netinkamomis europinėmis lėšomis finansuoti 3150 Eur ligoninės išlaidų.

Nesutikdama su tokiu skundu KUL kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama panaikinti tokį sprendimą.

Skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjos Vita Valeckaitė, Gitana Butrimaitė ir Jolita Rasiukevičienė, akcentavo, kad perkamos priemonės buvo susijusios su koronavirusu sergančių pacientų gydymu, o pirkimo sąlygos atitiko skubos aplinkybę, tad organizuojant šia procedūras buvo iškilusi dviejų vertybių – Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų skaidrumo ir lygiateisiškumo principų laikymosi ir visuomenės sveikatos apsaugos – konkurencija.

„Vien tai, kad vertinant situaciją iš dabarties pozicijų, gali būti padaryta išvada, jog dalies prekių įsigijimas galbūt galėjo būti atliktas taikant įprastines pirkimų procedūras ir nepaneigiant pacientų teisių, nepanaikina skubos situacijos viešojo pirkimo paskelbimo metu ir nesudaro pagrindo konstatuoti, kad perkančiosios organizacijos prognozės dėl prekių kiekių buvo akivaizdžiai neteisingos. <…> Teisėjų kolegijos vertinimu, esant tokiai pasaulinei beprecedentei ekstremaliai situacijai, kuriai tiksliai prognozuoti nebuvo galimybių, perkančiajai organizacijai turėtų būti suteikta didesnė diskrecijos teisė, nes, priešingu atveju susidarytų situacija, kai, siekiant bet kokia kaina išvengti bet kokio viešųjų pirkimų principo pažeidimo kiltų grėsmė kitai vertybei – visuomenės sveikatai, kuriai, teisėjų kolegijos vertinimu, turėtų būti teikiamas prioritetas”, – rašoma sprendime.

Pasisakydamas dėl teiginių, kad techninėje konkurso specifikacijoje nurodyti reikalavimai buvo pritaikyti vieno konkretaus gamintojo „R. Riester GmbH“ laringoskopo modeliui, teismas akcentavo, kad teisinis reglamentavimas įtvirtina galimybę neskelbiamų derybų būdą vykdyti pirkimą apskritai nesudarant jokios tiekėjų konkurencijos. Taigi šiuo atveju KUL, anot teismo, sukūrė kad ir hipotetinę tiekėjų konkurenciją – ją padidino, o ne apribojo.

„Pažymėtina ir tai, kad byloje nėra jokių įrodymų, kad antrasis tiekėjas apskritai neturėjo galimybės (pats ar pasitelkęs kitus asmenis) patiekti nurodytos įrangos, todėl negalima daryti vienareikšmės išvados kad vien faktas, jog jis pasiūlymo nepateikė, savaime reiškia, jog jis buvo diskriminuojamas. <…> Dėl šios priežasties perkančioji organizacija negali būti baudžiama už tai, kad savo noru padarė daugiau nei įstatyme nustatytas elgesio minimalus standartas ir pakvietė pasiūlymus pateikti du tiekėjus”, – rašoma sprendime.

Atmetė teismas kontrolierių bei tikrintojų pretenzijas KUL ir dėl to, kad ji  neatsakė į UAB „Kavita“ paklausimą, kuriuo ji siekė, kad įstaiga tikslintų pirkimo objekto specifikaciją. Anot teismo, ligoninė pagal pirkimo sąlygas buvo įsipareigojusi atsakyti į tiekėjų prašymus paaiškinti pirkimo dokumentus, bet nebuvo įsipareigojusi tikslinti perkamos įrangos specifikacijos pagal tiekėjų pageidavimus.

Tad teismas nusprendė KUL skundą tenkinti ir panaikino CVPA sprendimą. Toks verdiktas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Nuo šio pirmadienio KUL kartu su Klaipėdos jūrininkų ligonine ir Palangos reabilitacijos ligonine tampa naujo darinio – Klaipėdos universiteto ligoninės dalimi. Šios naujos įstaigos įstatai Registrų centre įregistruoti pirmadienį. Ligoninės steigėjais yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Klaipėdos universitetas.

1 Comment

  1. vigis

    Na va, didžiausia byla laimėta. Liko tik 15 smulkių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This