Atliekų tvarkymas Klaipėdoje: kaina – aukštyn, kokybė – žemyn

Miestas, Svarbu

Metų pradžioje į gatvę išstūmę žaliųjų atliekų konteinerius Klaipėdos individualių namų gyventojai veltui dairosi, ar jos jau išvežtos: jiems nėra žinoma, kad praėjusių metų pabaigoje savivaldybė pablogino šios paslaugos kokybę.

Kai kuriuose gyvenamuosiuose Klaipėdos rajonuose žaliosios atliekos pagal pernai skelbtą grafiką turėjo būti išvežtos sausio 3 dieną. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KTATC) interneto portale šių atliekų išvežimo grafikas atsirado pavėluotai, ir tokiu formatu, kad norimos informacijos beveik neįmanoma rasti. O Klaipėdos miesto savivaldybės viešieji ryšiai nesiteikė išplatinti pranešimo apie atliekų tvarkymo pasikeitimus. Atliekų vežėjas UAB „Ecoservice” savo tinklapyje irgi pavėluotai paskelbė, kad žaliosios atliekos bus vežamos tik kartą per mėnesį.

O žaliųjų atliekų konteineriai prisipildė greitai: nutirpus sniegui ir ledui pasirodė nebaigtos tvarkyti žaliosios atliekos. Be to, didelius sniego kiekis laužė medžius ir krūmus, tad su šiomis gėrybėmis reikės dar ilgai gyveni drauge.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad Klaipėdos miesto politikai vengia balsuoti už drastišką šiukšlių rinkliavos didinimą. Nors toks miesto Tarybos sprendimas yra paruoštas, bet meras jo net nedrįso įtraukti į prieš pat Kalėdas vykusio posėdžio darbotvarkę. Parengtame sprendimo projekte numatyt ketvirčiu didinti rinkliavą už atliekų tvarkymą. O sprendimas dėl paslaugos kokybės mažinimo buvo priimtas beveik be diskusijų. Nuspręsta, kad žaliosios atliekos nuo gruodžio 1 d. iki kovo 31 d. bus išvežamos tik kartą per mėnesį. Taip pat buvo nuspręsta suretinti individualių mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių plovimo dažnumą, nustatant, kad šie konteineriai plaunami kartą per metus. Suretintas ir kolektyvinių mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių dezinfekavimo dažnumas –  jie privalomai dezinfekuojami bus ne rečiau nei kartą per ketvirtį. Be to, nuspręsta atsisakyti galimybės po želdinių genėjimo ar kirtimo susidariusias palaidas žaliąsias atliekas palikti prie konteinerių.

Pagal parengtą, tačiau dar nepatvirtintą sprendimo projektą, individualiems namams atliekų tvarkymo kaina metams didėtų nuo 74 iki 89,9 Eur, daugiabučių namų gyventojams – nuo 8,2 iki 10 Eur/kv. m. Verslui rinkliava atitinkamai didėtų nuo 7,5 iki 9,4 Eur/kv. m.

Teigiama, kad 2023 metais  būtinosios sistemos sąnaudos didės 33 proc. – iki 6,5 mln. eurų, o pagal dabartinius tarifus būtų surenkama tik 5,1 mln. eurų. Dėl to esą reikia rinkliavą visų kategorijų mokėtojams didinti beveik 25 proc.

8 Comments

  1. Blondinė

    Konteinerių dangčiai turi būti sukonstruoti, kad prie jų nereiktų liestis. Tikrai tokių yra. Nes dabar ir šlykštu ir pavojinga. A la nesibaigianti pandemija, o tą patį murziną, apipiltą atliekų skysciais dangtį čiupineja ir sveiki, ir snarglini.

    Reply
  2. Blondinė

    Konteineriai neišbaigti. Normalu būtų dangčiai prie kurių nereiktų liestis. Tikrai tokių yra. Dabar a la nesibaigianti pandemija, o tuos pacius dangčius čiupineja ir sveiki, ir snarglini, ir… šiaip jie visada purvini, apipilti atliekų skysčiais ir pan. Man šlykstu tokiais naudotis.

    Reply
  3. Ups

    Nuplėšti, išplauti, surūšiuoti, o kas pagalvojo, kur bute tai daryti? Dar konteinerį pastatė, prie kurio net tako nėra kaip nueiti, reikia eiti važiuojama kelio dalimi….jei tuos konteinerius dar planus kartą per metus, prie jų prisiliesti bus bjauru…jau ir dabar tuos dangčius vėjuotą dieną sunku nulaikyti, kol sumeti….ir niekas negalvoja, kaip geriau, kad tik brangiau. Tikrai norisi neberusiuoti…

    Reply
  4. Aldona

    Sutinku su Antanu

    Reply
    • Pritariu

      Kad ir kaip skaudu, pritarčiau komentatoriui, kuris nusprendė neberūšiuoti. Bendrovė, manau, tikrai ne apie kokybę, o tik apie savo pelną galvoja.

  5. Antanas

    Jūs keliat kainas, tai kam aš berušiuosiu? Viską į bendrą konteinerį, namuose bus daugiau tvarkos .AČIŪ

    Reply
    • realiai

      o tu liberalų ir ministerio gentviliuko paklausk, kodėl jis šiemet 3 kartus padidino šiukšlių mokestį valstybei.

    • Liberalieji

      jau darosi kaip keiksmažodis . Kur tik prisiliečia viskas pabrangsta . Tik nepamirškite per savivaldos rinkimus už liberaliuosius balsuoti , pradėkite nuo liberkonservatorių . 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This