Prezidentas į Klaipėdos krašto prijungimo šimtmečio iškilmes atvyks su šalmu

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Ir ne tik jis: visi, kurie rinksis į iškilmes Skulptūrų parke, prie paminklo 1923 metų sausio 15-osios Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos karinių veiksmų dalyviams, turės užsidėti šalmus. 

Padirbėti dar reikia ir šio paminklo papėdėje. Artūro Šulco nuotr.

Mat, nors UAB „Plungės lagūna”, rekonstruojanti šį parką, tesėjo savo žodį ir beveik jau sutvarkė paminklo aplinką, tačiau visi darbai dar oficialiai yra nebaigti.

Artūro Šulco nuotr.

Tad pagal Lietuvos teisės aktus statybvietes lankantys asmenys turi būti atitinkamai ekipiruoti. Panašiai gali klostytis situacija ir Sukilėlių gatvėje, prie buvusio prefektūros pastato. Čia savivaldybės užsakymu VšĮ „Projektas  LT” už 30 tūkstančių eurų organizuoja teatralizuotą istorinio įvykio rekonstrukciją „Prefektūros šturmas“. Nors greta rekonstruojamos gatvės ir pastatai. 

Vietoj šalmų – skėčiai. Artūro Šulco nuotr.

Trečiadienį Skulptūrų parke apsilankęs Klaipėdos meras, jo pavaduotojai ir kiti oficialūs asmenys buvo be šalmų. Statybininkai to nereikalavo. Politikai apžiūrėjo paminklą, rūpinosi, kad kiek galima daugiau būtų estetizuota aplinka, klausinėjo statybininkų, ar nereikia pagalbos.

Takai šioje parko dalyje jau nutiesti. Už jų matosi rekonstruojami vaikų darželio „Svirpliukas” pastatai. Artūro Šulco nuotr.

Šie aiškino, kad visi takai, vedantys prie paminklo, yra nutiesti.

O paklausus, kaip privažiuos prezidentas Gitanas Nausėda, kažkuris iš jų pusiau juokais, pusiau rimtai žemaitiškai tarė: „Prezidentas – paprastas žmogus, gal ateis ir iš toliau”.

Meras demonstravo, kaip viskas vyks per iškilmes. Artūro Šulco nuotr.

Ateiti iš toliau gali ir reikėti: nors sutarta, kad iš Liepų gatvės pusės rekonstruojamą parką juosiančios tvoros bus laikinai nuimtos, tačiau naujai pastatyti vartai yra gan siauri.

Artūro Šulco nuotr.

Skulptūrų parko rekonstrukcijos projekto autorė Margarita Ramanauskienė sako, kad rekonstrukcija vyksta pakankamai skandžiai, nors daug kas ją vertina skeptiškai. Visų suinteresuotų pusių pasitarimai parke vyksta kas savaitę, randasi vis naujų objektų.

Vietos antkapinių paminklų likučiams eksponuoti. Artūro Šulco nuotr.

Architektei pačiai tądien labiausiai rūpėjo netoli paminklo Juliui Liudvikui Vyneriui (Julius Ludwig Wiener) įrenginėjama vieta eksponuoti senųjų kapinių, kurių vietoje šiandien yra rekonstruojamas sovietmečius įrengtas parkas, antkapiai. 

Artūro Šulco nuotr.

Neseniai Skulptūrų parke pastatytas ir naujas paminklas 22 nežinomiems Vokietijos kariams, žuvusiems per I pasaulinį karą.

Ir nors diskusijos apie šio parko rekonstrukciją nerimsta, akivaizdu, kad jis tampa šviesesnis, erdvesnis, patrauklesnis ir įdomesnis.

Rekonstruojant parką randamas vienas kitas antkapis. Artūro Šulco nuotr.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

Rekonstrukcijos darbai vykdomi pagal UAB „Klaipėdos projektas“ parengtą techninį projektą. Jame I etapu buvo numatyta šalinti sausus, pažeistus, nustelbtus ir neperspektyvais vadinamus medžius, išardyti susidėvėjusią takų dangą, senus šviestuvus, įrengti naują parko apšvietimo tinklą, perkelti tris skulptūras, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimų ir krepšinio aikšteles.

II etapo darbams priskirti simboliniai vartai prie Liepų gatvės ir Kristijono Donelaičio gatvės, memorialas prie Trilapio gatvės, Gerlachų šeimos kapavietės sutvarkymas, gynybinio šanco remontas, atminimo ženklai – akmeniniai kryžiai.

Paskutinio etapo metu buvo numatyta įrengti gėlynus, sodinti naujus medžius, krūmus, pasėti veją, aptverti parką tvora, pastatyti informacinius stendus, įrengti terasą edukacijai ir lauko prekybai.

Po kai kurių visuomenininkų ir politikų spaudimo buvo peržiūrėti sprendiniai dėl dalies medžių kirtimo, atsisakyta terasos, automobilių aikštelės, nežinioje pakibo krepšinio aikštelės įrengimas – šie darbai esą perkeliami į kitus etapus, nors jie visi šiuo metu vykdomi kartu.

6 Comments

  1. Nezabitauskas

    Parkas „tampa šviesesnis, erdvesnis, patrauklesnis ir įdomesnis”, rašo autorius. Ką gi, medžiai dar tik pradėti kirsti, kai bus kitas pasakojimas, parkas autoriaus džiaugsmui taps dar „šviesesnis ir erdvesnis”. Liberalai galės pievelėse ratelį šokti. Abejoju tik dėl dabartinio patrauklumo ir įdomumo. Kas ten patrauklaus – betoninė parko tvora? Hm… Stačiakampis takų tinklas? Vargu bau. Tai ką tokio patrauklaus autorius galėjo pamatyti kol kas visa ko priverstoje ir išraustoje statybvietėje? Lauksim naujų reportažų.

    Reply
  2. Valius

    Atnaujinkit Klaipedos Krašto Konvencija

    Reply
  3. V ir Gis

    Politikams įstatymai negalioja.

    Reply
  4. O ką pas mus fašizmas?

    Fašistams paminklus statom.Jie žudė mūsų proteviius, įrengė koncentracijos stovyklas , kiek Lietuvos žmonių bubo išžudyta. Kas tą paminkla organizavo?kokia fašistinė organizacija?

    Reply
    • Miestietis

      Tamstai su galva ne gerai. Jeigu neskiriate laikotarpių, kada buvo fašistinė vokietija, tai pirmiausia kuprinę ant pečių ir atgal į pirmą klasę. Kokių kvailių pilna… Idiotų idiotai su tokiais pasisakymais. Kiršina žmones ir tiek. Kremliaus botai ir eiliniai vatnykai

    • To tam kas nesupranta fašistas yra fašistas

      Vokečiai 45 m.iš dangaus nenukrito, o tai yra jaunimas , kuris jau 41-45 m nužudė 90%žydų, žudė lietuvius ir kt. Pagal tamsta 39 m.gymė ir iškarto į kara ir žudė mūsų tauta. Dėja jie gymė būtent tuo laikotarpiu ,kuriems savivaldybė paminkla pastatė. Marš miestieti, vatnikė ,galimai hitleristė mokykla skaičiuoti pasipraktikuoti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This