Sudarytas 2023 m. šauktinių sąrašas

Konsultacijos

Sausio 5 d. Krašto apsaugos ministerijoje sudarytas šių metų karo prievolininkų sąrašas, į kurį įtraukti visi konstitucinę pareigą turintys atlikti ir teisės aktų reikalavimus atitinkantys jaunuoliai. Sąrašas buvo sudarytas nepriklausomų stebėtojų akivaizdoje pasitelkiant specialią kompiuterio programą. Patobulintos programos pagalba į karo prievolininkų sąrašus nuo šiol nebus įtraukiami asmenys, kurie yra atlikę karo prievolę,  tarnyba atidėta teisės aktų nustatyta tvarka ar dėl sveikatos būklės pripažinti netinkamais privalomai karo tarnybai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sudarytas šauktinių sąrašas skelbiamas per savaitę nuo sudarymo dienos interneto svetainėje. Prie kiekvieno karo prievolininko pavardės bus nurodyta, kokius veiksmus jis turi atlikti ir iki kada susisiekti su regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Informacija, susijusi su šaukimo nurodymais, bus atnaujinama kartą per savaitę.

Pabrėžiama, jog į pirmuosius šaukimus asmenys bus kviečiami nebūtinai pagal eilės numerį – pirmiausia šaukimų sulauks jau buvusieji sąraše ir atlikusieji procedūras, toliau eilės tvarka eis į sąrašą įtraukti nauji karo prievolininkai. Į sąrašą įtraukti jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo yra pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos. Nuo šių metų sausio 1 dienos taip pat  didėja skatinamoji piniginė išmoka, kurios galutinis dydis priklausys karo prievolininko mėnesinio tarnybos įvertinimo („patenkinamai“, „gerai“, „labai gerai“).

„Dar viena šių metų naujovė ta, kad į sąrašą nebus įtraukiami aukštosiose mokyklose studijuojantieji asmenys, kuriems tarnyba studijų metu yra atidėta. Tačiau savo padaliniuose lauksime ir jų, nes norintieji atlikti konstitucinę pareigą, turi teisę stabdyti studijas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos laikotarpiui arba studijuoti ir per tris metus baigti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ar tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose“, – pranešime pažymi Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas.

Jo teigimu, nepatekusieji į karo prievolininkų sąrašą dėl studijų ir per jas neatlikę karo tarnybos jaunuoliai gali būti šaukiami dar vienerius metus po studijų baigimo iki 26 m. amžiaus.

1 Comment

  1. Advokatas Šarūnas Jazukevičius

    Advokatas Šarūnas Jazukevičius konsultuoja, ivertina individualią situaciją ir ruošia dokumentus dėl privalomosios pradinės karo tarnybos atidėjimo individualia tvarka, vertina Karinės medicinos ekspertizės komisijos ekspertinius nutarimas, padeda juos apskųsti teisės aktų nustatyta tvarka, tel. Nr. +37067374332, el. p. sarunas.jazukevicius@yahoo.com.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Prie Baltijos jūros taršos prisideda elementarūs buities darbai

Mikroplastiko dalelės aptinkamos įvairiuose Lietuvos vandens telkiniuose. Baltijos jūroje jų kiekis yra linkęs didėti, irimo laikotarpis – sunkiai apibrėžiamas, o ...
2023-07-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos ir Latvijos mokslininkai - prieš pajūrio taršą

Žiemiški pajūrio vaizdai slepia tamsiąją šio reginio pusę – užsilikusias ar bangų išplautas šiukšles. Jų kiekis šalies paplūdimiuose europinę normą, ...
2022-12-27
Skaityti daugiau

Regionas

„My Sea Campaign“ dalyviai laukiami Karklėje, Palangoje ir Šventojoje

Sustiprėjus vėjams jūra į Baltijos pakrantę tam tikruose ruožuose išmeta daug dumblių. Rudens saule gamtoje besidžiaugiantys žmonės skuba ieškoti gintaro, ...
2022-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This